søndag 19. mars 2017

Hjemmelagede levende lys ute og inne

Med besøk fra Oslo og tre kvelder til endes med Vise- og lyrikkfestival her i Haugesund har det ikke blitt mye tid til hagen, enda det i går var et super dupert vær. I dag er det fem grader, stiv kuling og snøbyger så det frister ikke så mye å være ute. Da passer det kanskje å vise bilder fra lysproduksjonen min.

Gjenbruk er viktig. Jeg gjemmer alle restene av utbrente lys og smelter dem om til nye lys når jeg har samlet litt. Til å ha lysene i bruker jeg alt fra pappbeger til gamle glass. De store lysene her er laget i beholderen tennbriketter kommer i, men de må settes oppi noe for bunnen er ikke helt tett. Etter at lyset er størknet rives pappen av. Veken kjøpes på hobbybutikk. Spesielt lysene i glass er supre å ha ute da glasset gir litt beskyttelse for vinden, og glassene kan jo også pyntes hvis en vil det. 
Jeg setter en mindre gryte oppi en større. I den nederste fyller jeg vann sånn at det kommer litt opp på sidene til den øverste, som for et helt vanlig vannbad. Lysrestene legges oppi den øverste gryten. Det blir best resultat å smelte lignende farger sammen.  Hvis det er papirlapper under lysene tar jeg det av, men ellers blir veker og alt med, de blir liggende igjen i gryten når en heller den varme massen av, og så kan du fjerne dem etter hvert.

Veken fester jeg i midten av beholderen med en liten tapebit. Øverst som her ved at jeg knytter den fast i en grillpinne eller lignende. Veker kommer i forskjellige størrelser, dette var den største jeg fant.

Det enkleste er selvsagt å lage helt ensfargede lys, men hvis du vil ha striper så helles neste farge oppi når den nederste har begynt å størkne, det tar ikke så lang tid hvis du setter beholderen ute. Det er lurt å dunke litt i glasset sånn at det ikke dannes luftbobler, og kanskje må du også holde av litt stearin for å etterfyllle, det har jeg gjort med de tre bakerste lysene og de to foran som er tent. Etter et par timer på kjøkkenet har en masse nesten helt gratis lys. Det er bare å gå i gang med å samle lysstumper, glass og pappbeholdere. Og husk som alltid å være forsiktig med tente lys, kanskje spesielt når de er hjemmelagede og du ikke kan være helt sikker på hvordan de oppfører seg i forhold til vekestørrelse og lysstørrelse.  Ha en fortsatt fin søndag, jeg tror jeg skal tenne i peisen.

14 kommentarer:

 1. Takk for gode tips! Levende lys er jo veldig koselig, og gjenbruk er jo bra. Jeg brenner også i ovnen.
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er ikke flink til å kaste, og da er det greit med alt som kan få et nytt liv :)

   Slett
 2. Hei. Takk for tips. Jeg brenner enormt med lys både sommer og vinter. Her er det snø, sludd, og regn om hverandre. Ikke vår enda nei. Ønsker deg en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker også levende lys året rundt både ute og inne :)

   Slett
 3. Sååå lurt!
  Dette er et tips å ta med seg:)
  Nå håper vi på vår for fullt både på vest og øst for fjellene:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tenk om vi kunne få litt varme og vindstille :)

   Slett
 4. Koselig med hjemmeproduserte lys, og det er kjekt å ha noe å sysle med på sånne blåsende dager som i dag. Dine ble kjempefine! Ha en fin søndagskveld

  SvarSlett
  Svar
  1. Greit å kunne bruke ting om igjen, og stearinlys får en jo aldri nok av. :)

   Slett
 5. Det var en god ide å lage nye stearinlys av lysrester. Riktig fine ble de nye lysene.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har holdt på med det i årevis, klarer ikke å kaste lysrester, selv om mye blir brent helt ned og noe også blir brukt som tennbriketter.

   Slett
 6. Imponerende og flott lysproduksjon! :) Herlig med gjenbruk! Takk for fine tips og takk for koselig melding på bloggen min! Hyggelig at frøene falt smak. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper å få tid til å så snart, veldig spent på om jeg får til frøene dine :)

   Slett
  2. Tagetes er vel noe av det enkleste å få til. Håper frøkvaliteten er god. :) Blir spennende å se.

   Slett