søndag 8. januar 2017

Pilekrans

For litt siden høstet jeg pilen, og nå har jeg også fått begynt å lage noe med den. Det ble tre kranser i første omgang. Det er gøy å holde på med pilfletting, og selv om jeg aldri har flettet kranser av pil før var det ikke så vanskelig når jeg forstod hvordan det fungerte.

De tre kransene. Hadde egentlig bare tenkt å lage en stor, men greinene var ikke lange nok til å lage større. Kanskje like greit, for den bakerste er den første og ser litt rotete ut, de to neste ble litt bedre for da hadde jeg sjekket pileboken for å se hvordan det egentlig skulle gjøres. 

Her er baksiden før jeg har klippet av endene. 

Jeg klipper inntil sånn at snittflaten ligger jevnt med kransen, men siden jeg fletter med levende pil er det viktig at det ikke flettes eller klippes for snaut, for pilen vil krympe når den tørker. Og det er jo det som er målet, at den skal bli grå og fin. 

Ferdig klippet, har litt å krympe på, men denne siden skal være inn, så den viser ikke. 

Her er de bildene som stod i boken Pilefletting av Marianne Mortensen og Jeanette Grønli. 

Jeg lager en løkke av streng bak på gransen, og så henger jeg den opp i en tau. Nå skal en jo ikke klippe metall med hagesaksen, men det smarte er at denne saksen har et hakk helt innerst som er beregnet til å klippe streng med. 

Den største og første kransen hang jeg inne i utestuen, kanskje flytter jeg den til andre siden av døren til sommeren, men akkurat nå får den henge her så den ikke blåser bort.

En krans hang jeg inne på kjøkkenviften. Her pleier jeg å ha en julekrans, og siden det blir ganske tomt uten kan det jo være greit med en av pil. 

Og en fikk henge ute på ytterdøren. Denne er litt luftig, og etter hvert som den tørker vil den bli enda luftigere, men det tror jeg bare blir fint så lenge den henger sammen. I krukken som speiler seg i vinduet vokser det pletter i luften, denne stueplanten liker seg mye bedre ute enn inne og tåler også en del frost. 

Denne rustne engelen fikk jeg til jul, den henger i taket på trappen, og i krukken under vokser enda en pletter i luften. 
Ha en fortsatt fin kveld, jeg har planer om nærmere studier av frøkataloger foran peisen.

20 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg, så flotte pilekransene dine ble! Det er så kjekt med hjemmelaget, både å lage planter og å lage noe av plantene. Kos deg med frøkatalogene!klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kjekt når en har tid, eller tar seg tid til å bruke det som produseres. Frø er bestilt. :)

   Slett
 2. Så flotte pilkranser! Og studier av frøkataloger foran peisen er koselig vintersyssel:) Ha en fin kveld, og en god ny uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble frøstudier og bestilling, men jeg kom aldri så langt som til å tenne i peisen. :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg!
  Pilkransene ble kjempefine. Neste helg skal jeg også studere frøkataloger.
  God natt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må prøve å begrense meg når det gjelder frø i år, men noen ble bestilt, sikkert for mange. :)

   Slett
 4. Hei.Fine kranser. Og sitte foran peisen med katalog. Tenk å koselig. Ønsker deg en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kom aldri så langt som til peisen, men jeg fikk i hvert fall bestilt frø, og pusset vinduene i stuen (ikke det at det hjalp så mye når vinduene ute er dekket av saltråk), så det får jeg være fornøyd med for en søndag. :)

   Slett
 5. Hei! Så flotte pilkranser i nygelige farger! Jeg fikk forresten boka di til jul og har kost meg masse med den. Du er flink til å skrive og det er fine bilder, så det ble mange fine stunder med den i romjula!
  Kos deg med frøkatalogene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Så kjekt at du fikk boka til jul, og at du koser deg med den. :)

   Slett
 6. Så spennende å lage pilekranser selv!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er utrolig hyggelig å flette med pil. :)

   Slett
 7. Hej Ingeborg! Har länge tänkt att jag skulle gå en kurs i pilflätning, för att göra en korg, kanske blir det till sommaren. Kransarna blev fina.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Det vil jeg også, har gått på et kurs og flettet med levende pil, men har også planer om å lære å flette kurver. :)

   Slett
 8. Flotte pilkranser! Nå er det snart såtid - det er hyggelig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, ja, det blir nok litt såing i år også. :)

   Slett
 9. Jeg har samlet pil fra hagen noen år nå, men aldri laget noe av den fersk. Alt blir tørket, men nå fikk jeg jo lyst til å prøve den som utørket også.
  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har funnet ut at hvis jeg ikke bruker den fersk får jeg aldri brukt den siden jeg ikke har noe system for vanning. Men den kan godt ligge en stund før jeg bruker den. :)

   Slett