onsdag 25. januar 2017

De siste vårløkene

Ja, vårens løkblomster skulle jo ha vært satt i jorden for lengst, men da jeg var innom et hagesenter for noen dager siden ble jeg fristet av ti kroners tilbudet de hadde på løk. Jeg har satt flesteparten i krukker, og det er en fin løsning også hvis det er frost. Så får vi se da, om de har overlevd en hel høst, og halv vinter, i butikken. Det mest tvilsomme er kanskje om de doble snøklokkene (galantus nivalis double) har overlevd, for snøklokker er jo kjent for at de må plantes med det sammen, og blir ikke anbefalt kjøpt som løk i det hele tatt. Jeg har satt dem i en krukke sånn at jeg kan følge med. Sju tulipaner (doble fringed gold dust) ble også satt i en krukke, mens 3 allium (atropurpureum) ble satt direkte i jorden. Og jippi, jeg klarte å finne et sted der eksisterende løk ikke ble ødelagt.

Mange sideløker på perleblomsten (muscari), de ble pillet av og plantet for seg selv i jorden i et nytt bed. Det finnes mange forskjellige perleblomster, men denne pakken var ikke merket med navn.  

Jeg satt noen i en krukke inne, og noen ute, så får vi se hvilke som klarer seg best. Det er i hvert fall liv i dem pr i dag. 

Litt mose på toppen er både mer dekorativt mens vi venter, og kanskje litt lunere også.

Her bor snøklokkene, det var grønne spirer på noen av dem i hvert fall, og det er jo lov å håpe. Hvis ikke var det en  hel tier rett i sluket. 

Jeg er veldig glad i perleblomster. Kjøper som regel for å ha inne om våren, når de har stått en stund får de komme ut, sånn som denne. Bildet er fra begynnelsen av mars.

Krokus ble også satt i krukker. De heter vernus remembrance, om dette er samme sort vites ikke, men de ligner. Dette bildet er fra 11. mars. Vårløker er ikke spesielt tidlige i min hage, jeg har lurt litt på hvorfor, kanskje har plantedybden litt å si. 

Jeg har mange forskjellige perleblomster, de fleste navnløse. Noen er kjøpt som løk, men de aller fleste er kjøpt i blomst og så plantet ut etter at de har gjort jobben sin inne. Dette bildet er fra slutten av april.

Dette bildet er fra midten av mai.

Jeg setter perleblomster ned over alt. Disse ble satt sammen med iris i det jeg kaller for skjellbedet for noen år siden, men nå er de mer eller mindre fortrengt av irisen. Dette bildet er fra slutten av mai, så en kan vel konkludere med at perleblomster har en ganske lang blomstringstid, kanskje ikke hver og en, men til sammen. 
Jeg er spent på hvor mye blomstring det er igjen i disse løkene, men noen ganger må en bare prøve. Hage er jo litt det, prøve og feile. Og lykkes. Vanligvis ville jeg satt krukker til driving i drivhuset, men nå får de stå i utestuen. De kan godt stå ute også. Ha en fortsatt fin uke. Følg gjerne fruhaldshage på facebook også.

16 kommentarer:

 1. Heisan. Her var det mange flotte bilder av vårblomstring! For noen uker siden oppdaget jeg også noen løk jeg hadde glemt å få i jorden, så jeg fikk dem i en potte med jord og satte dem kjølig i kjelleren. Det blir jo spennende å se om det fortsatt er liv i dem ;-)
  Ha en fortsatt fin kveld
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de tåler mer en skulle tro, og så er det jo kjekt med litt ekstra spenning. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Ja der er mange lækre forårsblomster at se frem til!

  Hernede frøfoirmere muscari sig af sig selv, det er ret hyggeligt!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de formerer seg her også, men om det er med frø eller sideløker vet jeg ikke. Flotte er de i hvert fall. :)

   Slett
 3. Hei. Bedre sent enn aldri. Du skal se at det blir Blomster. Ønsker deg en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, lurer på om jeg skal kjøpe flere, de hadde mange forskjellige narsisser igjen også. :)

   Slett
 4. Jeg er også veldig glad i perleblomster, ogdet er insektene også. Spennende med de løkene du har satt. De klarer seg nok.

  Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
 5. Artig å prøve da:)
  Jeg slet med snøklokker i mange år. Kjøpte og kjøpte, men de kom aldri igjen. Så fant jeg og sønnen noen oppe i skogen her, forvillet fra en hage, og de gravde vi opp og tok med. De kom fint igjen.
  Lurt å sette de i potter.

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er mest skeptisk til snøklokkene, men det var i hvert fall noen som det så ut som det var liv i. :)

   Slett
 6. Løk i krukke er en god løsning når en faller for gode tilbud i butikken. Jeg må alltid sette løk i krukker på verandaen, det er en vårglede.

  Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i går kjøpte jeg litt perleblomster i blomst også, klarte ikke vente. :)

   Slett
 7. Ja, man må prøve og feile litt av og til. Snøklokkene skal være vanskelige å få til ut av en tørr løk, for de tåler ikke å tørke. Men man skal aldri si aldri, kanskje går det bra. Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper noen av dem klarer det i hvert fall, verd en tier å prøve :)

   Slett
 8. Jeg har jo lagt løk i januar før, jeg - med ganske bra hell...
  Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint å høre. Det står at de kan plantes til desember på pakken, så da burde vel januar gå også. :)

   Slett