torsdag 5. januar 2017

Magnolia til driving

Har du magnolia i hagen kan du snart ta inn greiner og drive i blomst. Se etter greiner med store pelskledde blomsterknopper. Jeg pleier å kombinere dette med nødvendig beskjæring av mitt magnoliatre som jeg har stammet opp litt etter litt over flere år.

Min magnolia er en hybridmagnolia loebneri merrill. Den får lys rosa blomsterknopper som etter hvert blir hvite når de åpner seg. Duften er deilig og treet, som jeg tror er omtrent ti år, står ved sitteplassen øverst i hagen. 

Treet blomstrer på bare greiner fra slutten av april. Det er herdig til sone 3. Vil gjerne ha sol og minst mulig vind, men her hos meg må det tåle ganske mye vind.

Det sies at magnolia ikke liker beskjæring, men det vet mitt tre ingenting om. Hver vinter sånn i midten av januar begynner jeg på beskjæringen, jeg stammer opp treet sånn at vi kan sitte under det, og for at det skal komme mer sol til bedet bak.

Det gjelder å velge greiner med store hårete blomsterknopper. Nå i januar tar det omtrent to uker å få kvistene i blomst, og det blir en nydelig duft inne. Etter hvert som vinteren går over mot vår og det blir kortere til treets naturlige blomstring blir drivetiden også kortere. 

Blomstene varer selvsagt ikke så lenge inne i varmen som de gjør ute, men det er allikevel vel verdt det. Og når treet allikevel skal beskjæres er det jo ingen grunn til å kaste kvister som kan komme i blomst.

Dette er nok et bilde som er tatt for noen år siden, etter hvert har treet blitt så stort at det skygger litt mye for bedet under. Magnolia har forresten grunne røtter og liker ikke at noe blir plantet inntil stammen.

Blomsterknoppene er jo også flotte, dette bildet er tatt i begynnelsen av desember. 

Det kommer selvsagt nye greiner ut fra stammen der det tidligere er fjernet greiner, og av og til blomster direkte.

Magnolia i sol og snø, og selv om det har vært kaldt og litt rimete her i dag, er dette bildet fra tidligere. 
Sånn om et par uker begynner jeg å ta inn de første greinene, men jeg har allerede vært ute i lunsjen i dag og studert litt hva jeg skal ta, i fjor tok jeg for lite, så i år må jeg ta litt mer. En diger grein i en stor vase inne blir flott, hvis jeg har stor nok vase. Hadde tenkt å ta et bilde av treet fra avstand, men det var så kaldt i dag at det orket jeg ikke. Ha en fortsatt fin uke.

14 kommentarer:

 1. Ja, hvis en må beskjære magnolia er det jo ikke noe i veien for å gjøre det. Jeg gar måttet beskjære min M.sieboldii flere ganger og det ser ikke ut til at det gjør noe.
  Ha en fin kveld

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, og så lukter det så godt av saften inni kvistene også. :)

   Slett
 2. Hei. Jeg har også dette treet. Gleder meg til jeg kan ta inn greiner. Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 3. Hei, Jeg har ikke Magnolia, så jeg må nok finne noe annet å drive:) Fint med litt vårstemning nå midt på vinteren :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har sikkert mye annet som kan drives på gården :)

   Slett
 4. Magnoliatreet ditt er så flott! Jeg har ingen erfaring med magnolia.

  Det var leit med drivhuset ditt. Jeg tror ikke jeg kan ha drivhus, for her kommer det kraftige kastevinder inn i hagen når det stormer. Men kanskje et lite et ved veggen, med gamle vinduer.
  Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Ja, det er kastevindene som ødelegger mye her også. I dag blåser det også stikker og strå ute, men skrivebordet mitt er ikke begynt å vibrere ennå. :)

   Slett
 5. Flotte bilder av Magnoliaen din.
  Ville hatt et Magnolia tre i hagen hvis jeg ikke hadde bodd i blokk. Tyvtitter i en nabohage, der står et lite tre for seg selv og blomstrer så nydelig i hvitt om våren��

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kjekt når en kan nyte omgivelsene også :)

   Slett
 6. Hei!
  Så fint det må være å ha et så stort og flott tre. Utrolig flott blomstring. Magnolia er noe av det vakreste.
  Vi har to trær som er veldig små. Det ene vokste ganske bra i fjor. Håper vinteren er snill mot dem.
  Ha det så godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de vokser jo ikke så kjapt, men nydelige er de, jeg skulle gjerne hatt et mørk rosa hvis jeg hadde hatt plass. :)

   Slett
 7. Hei! Så flott det treet ditt, og jeg kom i vårstemning av de bildene :) Jeg har ikke noe tre å hente kvister fra, men kanskje jeg kan hjelpe noen i bydelen med litt beskjæring, sånn i nattens mulmel og mørkel. Hehe, eller kanskje ikke :) Tror jeg har sett Magnoliakvister i salg på Stortorget, får følge litt med. Fin søndag!

  SvarSlett
 8. Ja, det blåser kanskje litt for mye i hagen din, så fint at det går an å kjøpe kvister også. :)

  SvarSlett