søndag 21. august 2016

Sitronmelisse gigantum

Nei, det er en helt vanlig sitronmelisse, som i år har vært som en diger busk. Nå måtte jeg klippe den ned for den skygget for alt annet. Det vokste også en litt mindre (normal størrelse) ved siden av, og jeg har sitronmelisse noen andre steder i hagen også hvis jeg vil ha ferske blader.

Måtte få Hald til å ta bilde av meg med den avklippede sitronmelisse"busken". Dette blir mye te. Det jeg bruker sitronmelissen aller mest til er nok i buketter, og dette ble en diger bukett, ellers bruker jeg den i te, fersk når jeg har, og ellers også tørket. Den kan selvsagt også brukes som pynt på kaker, men det går jo ikke akkurat så mange blader til det i løpet av sesongen. Nå har jeg hengt opp litt til tørking.

Sitronmelisse (melissa officinalis) er en fin plante som får ørsmå blomster og blader som dufter deilig av sitron. Er i hvert fall herdig til sone 2/3, her står den i sol, men den trives også godt i skygge, tåler både vind og saltråk. Selvsår seg. Når jeg lager te med fersk sitronmelisse har jeg bare noen blader i koppen og heller over varmt vann.
Ellers har det vært flott vær her denne søndagen, og lørdagen var heller ikke så verst. Da var jeg på hagevandring med Haugesund hagelag i Nedstrand en times kjøretur sørøstover fra Haugesund. Et andelslandbruk, en hage med mye flott bruk av stein og en helt ny hage. Hvis noen har lyst å se bilder er det bare å gå inn på Haugesund hagelags facebookside, eller min også forsåvidt. Ha en fortsatt fin søndagskveld.

13 kommentarer:

 1. Sitronmelisse er en av mine favoritturter. Den lukter veldig godt.Jeg plukker alltid blader når jeg går forbi plantene og nyter duften.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bente, glemte å si at jeg er inne og kikker på bloggen din av og til, selv om jeg ikke får lagt igjen kommentarer, du har en fantastisk fin kjøkkenhagen. :)

   Slett
 2. Så stor og flott sitronmelisse! Ante ikke at de kunne bli så store! Da blir det nok mye deilig te på deg fremover :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den var stor i fjor også, men i år tok den helt av. Ja, det kunne blitt litt av en teproduksjon. :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Den var otroligt stor, har bara sett små plantor. Den har en härlig doft.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne her var voksevillig, synd å skjære den ned, men det må en av og til. :)

   Slett
 4. For en størrelse på den sitronmelissen! Det må gro godt i hagen din :)
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Liker seg her, selv om det er lengst nord i hagen er det varmt her. :)

   Slett
 5. Synes jeg kjenner sitronduften. :) Jeg kjøpte en liten sitronmelisse, men den overvintrer vel ikke i sone 5? Alltid koselig med hagevandring. Takk for tipset! :) Ha en fin kveld! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg tror ikke den er herdig i 5, men du kan jo alltids prøve, den overvintrer vel ikke inne uansett. Hvis det ikke kommer for mye barfrost så kanskje det går.

   Slett
 6. Det var en imponerende busk! Så skjønn! Deilig med det som virkelig, virkelig lykkes i vårt barske klima ;):)

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, sitronmelissen tåler det meste her, har frøsådd seg både i skygge og dårlig, hard jord, men nå har den virkelig fått en plass den liker. :)

   Slett