fredag 12. august 2016

Kjøkkenhagen

Kortreist mat er både populært og hyggelig. Det fine er at det går an å få til en avling selv om plassen ikke er så stor. Her kommer det noen bilder av spiselig i hagen, som ble tatt rett etter at jeg kom tilbake fra ferie, i dag regner det så mye at det ikke er mulig å fotografere.

Fascinerende at et enkelt hvitløkfedd ikke bare kan bli til en ny hvitløk under jorden, men at den også produserer mengder av nye hvitløk i luften. I hvert fall tror jeg at dette er en hvitløk jeg må ha satt ned i fjor, og at jeg kanskje kan sette alle disse småløkene nå i høst. Noen som har erfaringer med det?

Jeg har dyrket rødbeter før, men for bladenes skyld og jeg har aldri fått noen avling. I år har det blitt både blader til salaten og rødbeter til å spise. Har både prøvd selve rødbetene rå i salaten og stekt. Veldig godt, og sunt, rødbeter skal jo være innlemmet i det som kalles superfoods, har jeg hørt.

Gresskarene har blitt noe sneglespist i ferien, med ekstra mye regnvær, men her er det en som har klart å komme seg over i pallekarmen med rødbeter.

Før ferien klippet jeg ned all fizz salatkålen da den var blitt så stygg etter invasjonen av kålmøll som har vært i sommer. I løpet av disse få ukene har den vokst seg ganske stor igjen, og til og med dannet nye blomsterknopper som kan tilberedes på samme måte som broccoli.

Jeg prøver å begrense agurkurten i hagen. Den kommer over alt og blir gigantisk i løpet av en vekstsesong. Den er veldig søt, men stikkete og jeg må innrømme at jeg ikke bruker den så veldig mye, bortsett fra i blomsterbuketter.

Denne bunten med luftløk hadde slitt seg løs i løpet av ferien, men ble fullt brukbar etter at snegler og lort var fjernet. Luftløk har vært et spennende bekjentskap som jeg håper å få enda mer glede av fremover.

Sitronmelissen har blitt gigantisk i år, jeg fikk aldri tid til å høste den før ferien, men bare det blir litt tørt vær skal jeg prøve å finne noen brukendes blader nå. Det dumme er at den er blitt så stor at den har fortrengt den fine balsamplanten jeg hadde i bedet bak, heldigvis har jeg et par avleggere av den andre steder i hagen. De store bladene foran er gresskarplantene, og bakerst til høyre har det kommet opp jordskokk, selv om jeg trodde jeg hadde klart å flytte alt til et annet sted. 
I dag ser det ikke ut til å bli noe hagevær, dessuten er det jo Sildajazz og både Hald og jeg løper rundt fra konsert til konsert. Dette er det 30. året Sildajazzfestivalen arrangeres her i Haugesund og vi regnet oss fram til at det er 22. gangen vi deltar, altså hvert år siden vi flyttet hit. I går fikk vi blant annet med oss et flott ungt band som heter Zulu. Dagen før var det legendariske Jan Garbarek med dyktige musikere. Får se hvem det blir i kveld, men lørdag blir det definitivt Undergrunnen og til det har vi øreproppene klar, for det kan bli høyt. Ha en fin helg!

18 kommentarer:

 1. Jazzdestival høres topp ut. Veldig mye flott du har i kjøkkenhagen. Både godt og vakkert!

  SvarSlett
 2. Jazzfestival er det på Kongsberg der jeg er i fra også. Veldig trivelig!
  Flott avling, og rødbeter er supersunt, ja.
  God helg!

  SvarSlett
 3. Så flott å se at du har fått så fin avling i grønnsakshagen. Må være hyggelig med så kortreist mat. Kos dere på konsert og ha ei riktig fin helg. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid kjekt med mat fra hagen, ikke alltid det blir like vellykke, så det er alltid spennende. :)

   Slett
 4. Hei!
  Å høste fra hagen er en drøm. Mye godt du har. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har prøvd å dyrke kål. Alltid er det noen andre som spiser dem opp. I år har kålmøll vært utrolig aktive.
  Jan Garbarek skulle jeg gjerne ha opplev i virkeligheten.
  I kveld blir det innekveld med artisjokker fra hagen. Det er kaldt og det pøsregner.
  God helg! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kålmøllen var ille her også. jeg har bare prøvd denne fizz kålen og grønnkål. Garbarek var topp. :)

   Slett
 5. Härligt med egen skörd från trädgården. Kan inte bli bättre.
  Ha en fin helg/Marika

  SvarSlett
 6. Flott avling! Toppløkene på luftløken smaker omtrent som vanlig løk, og går fint an å bruke hvitløkpresse hvis du vil prøve de i sauser! Ha en fin lørdagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke prøvd luftløken i hvitløkspresse, det var smart. Hittil har vi bare prøvd dem på grillen og det har vært veldig godt.:)

   Slett
 7. Spiselige vekster er jeg ikke god på.
  Det skyldes vel mest at jeg er en elendig kokk, og klarer å ødelegge selv de enkleste retter.
  Luftløk og rødbeter har jeg prøvd med greit resultat. Men hvitløk overlever ikke vinteren av en eller annen grunn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Luftløken syns jeg er et funn, veldig glad for at jeg kjøpte den, så praktisk. :)

   Slett
 8. Nam:) Det er luksus å plukke spiselig fra hagen:)

  SvarSlett
 9. Så du har hatt besøk av den kålmøllen du og, i år var det ikke god mot oss.. Hvitløkens småløk etter blomster pleier jeg sette i jorden, det tar en ca 3-4 år til en hvitløk men alle rede etter to år pleier det bli en 'stor' løk uten fedd som går å spise den og jo. Setter disse 'frøene' både litt her og der da jeg innbiller meg at alle planter like hvitløk, og lus og snegler ikke.. Rødbeter er så godt, trodde jeg hadde satt vanlige i år, kort hukommelse, kortreist den og ;) men jeg hadde jo sått stripete! smaken er like god men man blir ikke så rød om fingrene når man håndterer den.
  Kos deg i augusti hagen og gode middager fremover :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da skal jeg prøve å sette småløkene i jorden, tror jeg må ha dem på en plass siden de skal stå så lenge for ellers kommer jeg bare til å grave dem opp under veis. :)

   Slett