torsdag 18. august 2016

Lille persille

På tide å høste inn persillen, kanskje den mest kjente urten vi har? Persille skal ikke tørkes, men fryses. Jeg har alltid mye persille, og dette året har jeg ekstra mye. For første gang har persillen selvsådd seg noe veldig. I urtebedet der den stod, men også i steintrappen ved siden av, mellom hellene, jeg finner persille over alt.

Det var mange fine frøstander på persillen i fjor, og selv om jeg plukket inn en del som jeg sådde, klarte de å så seg selv også, i mengder. Selv om jeg har persille hvert eneste år er det første gang jeg har registrert at den kommer av seg selv. Persille er jo som kjent toårig, og frøene kommer andre året. 

Med mye regn i det siste tror visst persillen at det er høst, den har begynt å bli litt gul enkelte steder. Men fortsatt mye å høste, selv om jeg nok ideelt sett skulle ha gjort det litt tidligere. Det å høste persille i regn er ikke noe særlig for da kan det godt være litt småsnegler i den. Jeg har persille både her i urtebedet, der den i år har fortrengt den franske estragonen, og i pallekarmene. Min erfaring er at persille vil ha en litt kraftig næringsrik jord for å trives. 

Persille skal ikke tørkes, men helst fryses. Jeg klipper den opp og legger den i plastposer med ziplås, da er det enkelt å hente fra fryseren til matlagingen gjennom vinteren. 

Klar for fryseren. Persille kan brukes til alt, har du for eksempel prøvd den i hvit saus? Veldig godt til alle varianter av fiskepinner. Kaniner elsker forresten persille. 
Ha en fortsatt fin uke, i ettermiddag må jeg ut og sjekke hvilke flere urter jeg har som burde høstes.

10 kommentarer:

 1. Persillen er best å fryse ja. Dill fryser jeg også, for den holder seg bedre fryst en tørket. Persille er kjempegod i tomatsaus sammen med basilikum, timian og oregano. Oregano tørker jeg i ovnen på maks 42 grader. Ha en fin dag i hagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde litt dill i vår, men får den ikke til å trives så godt, så det blir ikke mer produksjon enn å bruke litt fersk. Jeg pleier bare henge urtene til tørk, men kanskje jeg skal prøve oregano i ovnen, den har jeg litt av.

   Slett
 2. Persille er kjempegodt! Her har jeg ikke opplevd at den kommer igjen.

  God helg!

  SvarSlett
 3. Så flott persille! Den så knasende god og sprø ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fortsatt veldig god selv om den har lidd litt alt regnet som har vært i det siste. :)

   Slett
 4. Hei! Persille er muligens favoritturten, så jeg skulle gjerne hatt en som sådde seg selv overalt. Planer ut en hver sommer, men den blir heller sliten altfor tidlig i sesongen. God søndagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, persille er en veldig anvendelig urt. Har du prøvd persille på skyggebalkongen? :)

   Slett
 5. Har kjøpt en persille som står ute i en potte. Nå ble jeg inspirert til å plante den et eller annet sted. Kruspersille bruker jeg til røkt kolje. Men, skjønner den er god til mye annet også. Takk for tips! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg må alltid ha persille i bedet. Husker at mamma en sommer da jeg var barn kantet staudebedet med persille, men det har jeg ikke prøvd. :)

   Slett