søndag 7. august 2016

Fjellhagen

For noen dager siden kom jeg endelig hjem igjen etter en tur til fjells. På hytta nesten 1000 meter over havet har jeg verken hage eller tv. Og nesten ikke internett heller, så kontakten med verden utenfor blir helt sporadisk. Det vil si jeg har jo en slags hage, men den er helt uten bed og består bare av en gedigen blomstereng under opparbeiding, bjerkeskog, fjellbjerk og einer. Her kommer noen bilder.

Prestekrager er et must i blomsterengen.

Selv 1000 meter over havet er det en utrolig frodig vegetasjon, og på varme sommerdager er duften like sterk og spennende som i langt sydligere strøk.

Jeg er jo litt steingal, og da vi hadde en gravemaskin på tomten for å gjøre noen gravearbeider plukket jeg stein som en, ja, gal.
Det er mye storehjelm i området, også på vår tomt. Her vokser den midt i eineren.Husker ikke helt navnet på denne, da jeg var barn kalte vi den for St. Hansblomst, tror jeg...

Det er mange sommerfugler her oppe, og verken sommerfugler eller fluer er redd for mennesker. 

Jeg har en liten tue med gressløk som er sådd fra frø, blomstene er flittig besøkt av sommerfugler.

Ikke mange storkenebb igjen i blomst på denne tiden av sommeren, i forgrunnen her er også noen avblomstrede humleblomster jeg ikke kan huske var her i fjor.

En flott timian ble kjøpt med fra byen, foreløpig står den i krukke, men etter hvert har jeg tenkt å plante både timian og oregano her oppe.

Koselige sitteplasser må vi ha til fjells også.

Eineren til venstre er uten rot, men den klarer seg lenge uten. Pelargonia platinium har jeg hatt med fra hagen i byen, den liker seg godt her oppe, i fjor hadde jeg en i blomst helt til vi stengte i midten av oktober, da hadde det allerede vært mange frostnetter. 
Vel, det var litt fra årets fjellferie, nå holder jeg på å få oversikt over hagen her hjemme, og kommer straks tilbake med litt mer om det. Ha en fin og ny augustuke, her er det snart Sildajazz, en stor jazzfestival som varer fra onsdag til søndag, da blir det mye jazzing på både fru Hald og Hald.

18 kommentarer:

 1. Fine bilder fra området ved hytta og blomstene. Så mange sommerfugler der er der!

  Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Syns det var ekstra mange sommerfugler i år, både den avbildede og mange mørkebrune med tegninger samt bl a en blå variant av den brune du har på bloggen din. :)

   Slett
 2. Deilig på fjellet. Og nå blir det spennende å gå på oppdagelsestur i haven.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har fått tatt en omgang og fjernet avblomstrede blomster og vissent, men nå har det vært to dager med regn så da ble det en stopp i oppdagelsesturene. :)

   Slett
 3. Så fin hage dere har på fjellet :) Ha en fin ny uke tross dystre værvarsler :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her har det regnet skikkelig de to siste dagene! :)

   Slett
 4. Nå har jo jeg lest boken din, og ditt forhold til hytteturen hvert år til Valdres(var det vel?)
  Så jeg fikk veldig mange artige tanker i hodet av det du skrev,)
  Veldig bra bok forresten. Skal lese den en gang til i høst!
  Vi har og hytte på fjellet. Ikke riktig så høyt som til dere, men for meg så er hyttelivet en avkobling fra hagelivet her hjemme. Og dager uten tv, mobil og internett:-)
  St. Hansblomst til meg er Storknebben. Den gule du kaller St. Hansblomst, er en Sveve av noe slag. Finnes mange av dem. Veldig fine.
  Kos dere på Sildajazzen! Der skulle jeg gjerne vært! Nærmeste her er Moldejazz.
  Og stein er flott å samle til hagebruk.
  Ha en fin ny uke.

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hytta ligger i Valdres. Det blir en drakamp mellom hagen hjemme og fjellet om sommeren, begge steder er det fint å være på hver sin måte. Har haugevis med store og små runde steiner rundt på tomten som jeg har tenkt å bruke til noe - etter hvert. :)

   Slett
 5. Hei! Så hyggelig med hagete bilder fra fjellet! Det er jo både nydelig og praktisk når naturen kan ordne det meste selv. Det blir jo litt som å utforske en annens hage. Du blander deg vel inn i planleggingen etter hvert ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror det kommer til å bli minimal innblanding, det blir i hvert fall ingen bed. :)

   Slett
 6. Så fint da! Å slike hager er jo sjarmerende.
  Ha en fin kveld.
  Klem Christina

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en helt spesiell stemning på fjellet. :)

   Slett
 7. Hei!
  Dette var vakkert. Jeg får assosiasjoner til en britisk designer som heter Noel Kingsbury. Han tar ofte utgangspunkt i naturen. Han har en blogg som er spennende og inspirerende som din. http://noels-garden.blogspot.no/
  God kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekk assosiasjon, den bloggen må jeg inn og kikke på. :)

   Slett
 8. Koselige bilder med vakker natur. :) Men, jeg hadde nok også savnet hagen. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er to helt forskjellige steder, forskjellig synsinntrykk, og ikke minst dufter. Fjellet er et sted både å slappe av fra hagingen i byen, men også et sted å lengte tilbake. :)

   Slett
 9. Så deilig med hytte å besøke - naturopplevelser i bøtte og spann:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, når en først må reise fra hagen i byen er fjellet et perfekt sted å være! :)

   Slett