onsdag 27. april 2016

Sneglefeller og litt til

Da var det tid for å begynne å tenke på sneglefeller. Ikke det at jeg har sett så mange snegler ennå, bare noen få oransjeskogsnegler som ligger og gjemmer seg under ting. Det har vært fine dager å jobbe i hagen i solen som varmer seg gjennom kulden. Fremover er det meldt regn her så da blir det kanskje mer fart i sneglene også. Disse sneglefellene har jeg sett laget på trädgårdsprogrammene (husker ikke hvilken sesong/ukedag det var) på SVT, og de er spesielt lure om våren når sneglene er små og vanskelige å få øye på.

Man tar noen helt rette plastflasker, klipper av toppen og stikker den nedi bunnen, sånn som jeg har gjort på den bakerste flasken. Oppi flasken helles alkoholfritt øl.

Så graves flasken ned i jorden, hvor mye du vil grave den ned kan du bestemme selv, men det er viktig at åpningen legges sånn at det er enkelt for sneglene å krype oppi. Plastflasker i bedene er jo ikke vakkert, men det må også være litt praktisk i forhold til å finne den igjen (har funnet en to, tre stykker i år som jeg hadde glemt ut i fjor), og at de må tømmes inn i mellom. Jeg plasserer dem der jeg har erfaring for at det er mange snegler. Det ble en del fangst i fjor, men disse små flaskene virker best for små snegler. De store brunsneglene, og oransjeskogsnegler, klipper jeg i to. Sistnevnte er nesten verre enn brunsneglen til å jafse i seg blomster i min hage. 

Endelig har denne julerosen blitt en stor og fin tue. Heldigvis er ikke sneglene interessert i juleroser. Hva den heter husker jeg ikke.

Det er ikke rart at juleroser har blitt så populære i det siste. Det er flott å ha så fin blomstring så tidlig på våren, og noen blomstrer mesteparten av vinteren også. Og de tåler å stå på den forblåste og skyggefulle nordsiden av huset. 

I år har jeg plutselig kuleprimula overalt, tror jeg må ha delt noen i fjor. Kjekt med planter som blir flere og flere og som sprer farge rundt om kring. Primula står heller ikke på sneglematlisten. Som jeg nevnte i forrige innlegg er det noen primulasorter som ikke liker kalk, men de fleste gjør det, inkludert denne.

I går begynte jeg å flytte jordbærplantene fra pallekarmen de har stått i et par tre år. En ting er at jordbær skal skifte voksested med jevne mellomrom, en annen er at jeg er lei av å dele dem med sneglene. Alle snegler elsker jordbær, det vil si selvsagt selve bærene, ikke planten i seg selv. Jeg har en ide om hvordan jeg skal unngå sneglene og så vil tiden vise om jeg får med meg Hald på den.
Ha en fortsatt fin uke, håper det blir mulig å jobbe litt mer i hagen inn i mellom de varslede regnbygene fremover, for nå er jeg i siget. Men foreløpig er det faktisk sol.

10 kommentarer:

 1. Så smart sneglefelle! Den skal jeg jammen prøve, for jeg har endel snegler her! Flott julerose, jeg har bare hvite (Helleborus Niger), og de er de eneste julerosene sneglene liker leste jeg etter at jeg hadde kjøpt de :) Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble i hvert fall en del småsnegler i fellene i fjor. Jeg har også hvite juleroser, de ser litt mer slitne ut, kanskje det er sneglene selv om jeg ikke direkte har sett noen på dem. Ha en fin dag.

   Slett
 2. Hei!
  Har det på akkurat samme måte. Planter som dukker opp her og der. Planter blir delt og plantet rundt omkring, av og til går det rett i glemmeboka.
  Uff, at sneglene har begynt allerede.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke noe stort snegleproblem ennå, skal følge med i fellene og se når de kommer. Ha det fint.

   Slett
 3. Smarte sneglefeller du lager! Juleroser som er fylte heter ofte 'Double Ellen" hybrid. De er kjempefine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er de eneste fylte jeg har, tror jeg har skrevet ned navnet et eller annet sted, men hvor. Ha en fin dag.

   Slett
 4. Har ikke sett annet en åkersnegl enda, men idag er Lars inn i Halden og henter nematoder, Halden kommune sammen med hagelaget m.fl. går til storoffensiv mot brunsnegler og deler ut nematoder til alle som vil "delta"
  Har ikke prøvd sneglefeller, men vi pleier å ta sneglerunder hver kveld hele sesongen, og gifte med Ferramol i tomteskillet rundt hele hagen.
  Så vi finner bare noen "slengere". Syntes åkersnegl gjør mest skade her.
  Lykke til med fellene:-)
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, åkersneglen irriterer her også. Tror det var ferramol jeg hadde en runde med i fjor før vi dro på ferie. Virket bra en god stund. Lykke til med sneglejakten, høres ut som et bra tiltak.

   Slett
 5. Kanonfine juleroser! Smart å sette inn støtet mot sneglene, lurt å jakte litt på dem så de ikke får gjort for mye skade.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, snegler blir for en del av hverdag i hagen.

   Slett