fredag 22. april 2016

Hagen venter

Dagene går, syns jeg har kommet sent i gang i hagen i år. Solen skinner, men det er kaldt. Hadde noen pelargoniaer ute på prøve for et par dager siden, men de ble litt svidd i kantene så jeg får se det an litt. Pleier å begynne å vende dem til utelivet på denne tiden, litt etter litt. Det har begynt å komme litt klager fra Hald over at de opptar hele spisebordet. Samtidig er det mye fint ute nå, litt mer farger i hagen for hver dag som går.

Blodripsen er i rute (ribes), eller blomstrende rips som den også kalles. Min  heter Koja og kan bare dyrkes til sone 3, men det finnes sorter som er herdig til sone 5. Her står den på det mest værutsatte stedet i hagen, og grunnen til at den ikke er så veldig stor er at den for noen år siden frøs helt ned til bakken.  

Dette bildet ble tatt på akkurat denne dagen i fjor. Været er faktisk helt likt, temperaturen husker jeg ikke, men jeg kan vel si at veksten ikke er kommet så langt i år. 

Hald er ute og studerer urtebedet, er det mulig å se noe til estragonen?

Tass er ikke lenger, men når han var hjalp han ofte til i hagen, som her der han tydeligvis har et prosjekt på gang i urtebedet. Den visne tuen bak tilhører forresten bjørneroten, kaniner elsker bjørnerot. 

Så på et slags hageprogram her om dagen der det ble satt opp et telt rundt pallekarmene for å unngå at kattene gravde opp frøene. Litt drastisk syns jeg. Sånn gjør jeg det, legger litt gammel kvist og kvast over det som er nysådd. Så forresten en utrolig fin grå katt her i dag.

Når perleblomsten (muscari) kommer er det virkelig vår uansett temperatur. Husker ikke hva denne heter, men den er litt mer lubben enn de andre jeg har. Herdig sone 6 - 7. 

Her er noen som vokser i bedet. Inni fugleburet vokser en julerose.

Redskap kan være dekorativt selv om arbeidskarrieren er over. 

Rognspireaen (sorbaria sorbifolia sem) er også i rute. Den er så spredningsvillig at den ikke kan anbefales for annet enn krukker, men flott og dekorativ er den. Herdig til sone 7. 
 Det blåser ute, men jeg har nå tenkt meg ut i hagen etter hvert som arbeidsdagen er over. Kanskje luke litt, eller rydde litt opp, blir liksom aldri ferdig med det. Håper det blir en flott helg ute hos alle.

8 kommentarer:

 1. Hei! Ikke den helt store varmen her heller. Jeg har funnet en blodrips i veikanten, som jeg har veldig lyst å ta inn i hagen. Men jeg tør ikke riktig ennå, det er litt for tidlig tror jeg? Veldig ustadig vær for tiden! Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror du kan flytte blodripsen nå, hvis du får med godt med jord. Kan du ikke legge ut et bilde av den på bloggen din for å høre hva andre syns? Våknet forresten opp til skikkelig julesnøvær her i dag.

   Slett
 2. Det er iskaldt her også nå, og for noen timer siden kom det en hagle/snø skur! Flott blodrips, og godt å vite at det finnes noen mer herdige sorter av de.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er greit at det finnes flere herdigheter innen de forskjellige plantene, og så må en bare passe på at lokale hagesenter tar inn de riktige.

   Slett
 3. Hei! Rådyrene hadde snauspist mine perleblomster i år. Mulig det finnes noen reserveknopper som de ikke fikk tak i. Er en veldig fin vårblomst, ja! Blodrips har jeg også, og den har tatt vinterskade noen ganger, men vokser raskt tilbake, og nå er den blitt diger igjen. Er forresten enkel å ta stiklinger fra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så synd med perleblomstene. Jeg kan anbefale å tråle loppemarkeder etter dekorative runde fuglebur og sette over til neste år. Har brukt det når vi hadde Tass.

   Slett
 4. Det har nok kommer mye lenger hos deg enn hos meg (jeg bor i H-6 sone 470 m o h) Men tross isvind og varierende vær er det jammen ei fin tid.
  Katter er et problem her også, i hagen får det bare være, men jeg orker ikke at de går på do i maten min. Kassene ryddes ikke for gamle planter før de skal såes på nytt. På høsten legger jeg på kvist og kvast også i tillegg, da er det ikke så populært å gå dit. Her dekkes dyrkingskassene med fiberduk når jeg har sådd/planter ut, duken ligger på helt til plantene er store. Ikke så vakkert, men nødvendig.
  Ha ei finfin hagehelg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kattedritt i maten er ikke noe særlig, i tillegg er det jo kjedelig når frøene er kastet rundt. Her har det vært en flott dag i hagen i dag, kaldt men varm sol. Ha en fortsatt fin helg du også.

   Slett