onsdag 6. april 2016

Rusletur i hagen

Er det bare meg, eller er det ekstra mye snøklokker og klosterklokker i år? Fikk endelig tatt meg en liten tur rundt i hagen. Syns aldri jeg har hatt så mange av disse hvite klokkene før. Det er også mye krokus i år, de fleste jeg har er helt vanlige gule og lilla og noen få helt hvite. Og så fant jeg en primula jeg ikke visste om, og det er jo alltid hyggelig. Kunne også beundre honningknoppurtens bladverk, jeg syns dette er noe av det fineste med denne stauden.

Denne krokusen kjøpte jeg for noen år siden. Den heter blue bird og vokser helt nederst i hagen på det kaldeste hjørnet. 

I plenen har jeg mye som mange mener ikke hører hjemme der, snøklokker og også klosterklokker litt i utkanten, og så har jeg mye mose, som jeg er veldig glad i. Minner meg om lange, varme sommere på landet hos mormor som barn. Det er fra mormor jeg har hageinteressen min. Hun stod med baken i været hele sommeren og plantet og luket, både på landet (som vi her i vest ofte kaller hytta) og i byen. Når jeg tenker meg om har hele familien hageinteressen fra henne, for vi driver alle og graver oss gjennom sommeren.

Helt vanlige snøklokker. Alle snøklokkene stod her da vi overtok hagen for tjue år siden. Jeg har flyttet litt rundt på dem. Heldigvis visste verken jeg eller de at løkene ikke liker å tørke, for første sommeren ble det nok stående noen bøtter med dem en stund før jeg fant nye steder for dem. 

Jeg liker så godt de små grågrønne bladene til honningknoppurten. Blomstene er også fine, det er ikke det, men de store tuene med blader er noe helt spesielt om våren. 

Og så oppdaget jeg plutselig denne primulaen som stod helt ensom i et nytt skyggebed som jeg begynte på i fjor høst. Kan ikke huske at jeg har plantet den, men det må jeg ha gjort. Det er vel en helt vanlig veris er det ikke? Hadde i hvert fall en, som jeg kanskje kan ha flyttet i ørska, hvem vet. Må huske å sjekke neste gang jeg skal ut.

Ha en fortsatt fin uke. Her går ryktene om at det skal bli fint vær i helgen, det hadde vært noe.

30 kommentarer:

 1. Så flotte snøklokker du har! Det er så fint når det blir sånne mengder av de.
  Jeg har også hageintressen fra min mormor. Det er godt at sånne gener går i arv :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, får lyst på enda flere, tror jeg må få tak i noen sånne doble som jeg har sett flere har. :)

   Slett
 2. Hei! Ja, jeg synes også at de tidlige løkplantene gjør mye av seg i år. I feriehagen min har dessuten rådyrene styrt unna dde siste ukene, for krokusen får for en gangs skyld blomstre i fred, og det tror jeg ikke har skjedd på mange år.
  De enkle primulaene er så flotte!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje det er mye annen spennende mat til rådyrene, kan jo håpe. Her er det ikke noe problem, de finnes, men kommer sjelden inn i hagen.

   Slett
 3. Så flott med så mye snøklokker og plen med mose! Det ser nesten ut som en skogsbunn!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker mose i plenen, og det får jeg uten høye trær, så det er bra.

   Slett
 4. Wow så mange snøklokker, ja når du sier det er det ganske mye her også.
  De er nydelige disse vårblomstene, fine bilder også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er noe helt eget når vårblomstene kommer. Og hvis det bare kunne kommet litt sol og tørket opp hadde det blitt enda finere. :)

   Slett
 5. Jeg har også hagegalskapen fra farmor, og har som mål å grave frem min egen bestemorhage, der det kan vokse både mose og snøklokker i plenen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bestemorshager er flotte, gir så fine minner. :)

   Slett
 6. Hei! Så fint dette var. Liker veldig godt den spredte veksten.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, plutselig er de over alt. Er jo fint når det er noe en liker som sprer seg. Ha en fin dag.

   Slett
 7. Så fint,så langt det har kommet hos deg. Her på Eidsvoll er det sein vår og ingen blomster enda. Gleder meg til våren og Hagen setter ordentlig i gang. Ha en fin vår og hagetid. Perly

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, plutselig er alt i gang, kommer nok snart hos dere også, og da tar dere oss fort igjen.:)

   Slett
 8. Flott med masse snøklokker !
  Hyggelig med overraskelser som primulaen :-)
  Kos deg i hagen.
  Eirin

  SvarSlett
 9. Herlig med så mange snøklokker. Jeg liker også honningknoppurt. Nydelig primula. Koselig med sånne små overraskelser! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kanskje det noen ganger er greit at hukommelsen ikke er på topp :)

   Slett
 10. Snödroppar och klosterklockor hör till trädgården, och våren, men har inte lyckats med dem. Får försöka igen. Ser fantastiskt ut.
  Ha det fint!
  Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du må prøve. Prøv å få spadd opp hos noen som har til overs, har hørt at de som er kjøpt i butikk ikke er så enkle å få til.

   Slett
 11. De tidligste løkblomstene er veldig greie å ha i plenen, for bladene har stort sett visnet når det er tiden for plenklipp. Min hageinteresse kommer fra bestefar, så det er tydelig at besteforeldre har god innflytelse på barn. Fin torsdagskveld til deg! klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fine blomster å ha i plenen, selv om klosterklokkene kanskje kan bli litt store med det kraftige bladverket. Besteforeldre er gode å ha, ja.

   Slett
 12. Herlig med snøklokker...noeen ikke kan få for mange av!
  Flott med hageinteresse fra besteforeldre,i mange slekter hopper slikt over en generasjon har jeg lagt merke til:)
  Nyt våren blandt klokker og krokus:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her har alle generasjonene vært like involvert til nå, men det blir spennende å se hvordan det gå med neste, foreløpig er ikke akkurat mine jenter så veldig opptatt av hagen selv om jeg kan ane en viss gryende interesse for planter inne. :)

   Slett
 13. Så fine de er! Jeg hører folk si at de er enkle å få til men hos meg vil de ikke. Om de kommer vil de i allefall ikke spre seg. Ja, ja. De er fine hos andre da :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får nyte dem hos andre, har det sånn med en del planter jeg også, flotte i hager et par steinkast unna og her vil de ikke.

   Slett
 14. Her fikk jeg også en tur i hagen idag, herlig solskinn! Ser at det er kun blader og ikke mange tulipaner i år, må huske til høsten å få noen nye, ha en fin kveld hos deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid like spennende å se hvor mye som blomstrer. Jeg satte ingen nye løker i høst, så kanskje det blir noe i år.

   Slett
 15. Så flott med alle snøklokkene, eg har også masse, masse og det er herleg å plukke store bukettar - då kjenner ein også ei god søtleg lukt i stova. Få blomster eg plukker så mykje av som snøklokker. Eg begynner ofte til nyttår om det ikkje er frost og snø. Eg trur kanskje den lille primulaen er vill kusym ? Er det utmark rundt hagen din ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Og nå er de allerede borte her' og påskeliljene er i ferd med å ta over. Våren går fort. Nei jeg tror ikke den er vill, er en annen farge og det vokser ingen i nærheten som jeg vet om.

   Slett