torsdag 18. februar 2016

Vintergrønn struktur

I dag er det litt snø i luften igjen, men det er mildt så foreløpig er det ingenting som legger seg. Jeg syns denne tiden er fin å bruke til å se hva jeg trenger av vintergrønne planter i hagen. Er det for kaldt ute blir jeg ofte stående i vinduet og studere hagen. Ser sikkert litt rart ut for forbipasserende når jeg står i kjøkkenvinduet, som vender mot gaten, med hode mot ruten, men sånn er det når jeg blir opptatt med å studere hagen sånn litt ovenfra.

For mange år siden kjøpte jeg en vintergrønn plante, en myrteleddved (lonicera nitida elegant). Så måtte jeg flytte den og oppdaget at den hadde rotet seg og blitt til mange planter. Her står en oppstammet i krukke, helt borterst i bildet står en som er plantet foran en busk, se nærbilde under. Bak der igjen er kjempetujahekken.

Myrteleddved blir også kalt ligusterleddved, og minner mye mer om liguster enn om kaprifolen som den er i familie med. Denne vintergrønne busken er herdig til sone 3-4. Den brukes ofte i offentlige beplantninger og ser ikke alltid så spennende ut der, det er sånn at jeg ikke kjenner igjen den busken jeg har i hagen, som jeg syns er veldig flott. Den kan klippes, men vokser ganske fort ut i sin vanlige vifteform igjen. Stammene på bildet tilhører antageligvis en gammel deutzia.

Denne vintergrønne, det er vel en kjeglegran, er veldig fin på solsiden, men utrolig stygg på den siden som vender inn  mot aroniahekken bak. Det er selvsagt fordi aroniahekken vokser inn i den i løpet av sommeren. Til våren skal jeg prøve å flytte den, og da har jeg tenkt å plante en klatrerose her, tror jeg. En som kan klatre i aroniahekken, og kanskje strekke seg over mot en annen rose som står til venstre. 

Her er litt vintergrønt i krukker. Den til venstre er den samme som på bildet under. Den i midten er en eucalyptus som jeg nå har flyttet inn i utestuen, den blir veldig stygg på bladene av den sterke, kalde vinden som har vært i det siste. Og den nærmeste er en oppstammet variant av en gran. Helt bakerst i bildet står en blåsypress (chama ecypans lawsoniana columnaris glauca).

Dette er cedrus deodara fellin blue. Den er herdig til minus 13, blir 50 cm høy i løpet av ti år. Kan klippes i jan-feb. Liker seg i sol/halvskygge og har bred vekst. Den tåler ikke vind, så jeg plantet den i krukke for å kunne sette den lunt om vinteren, men foreløpig har den stått her og det ser ut som det går bra. Dette er tredje vinteren.
Ute snør det mer og mer, litt irriterende når en egentlig er i vårmodus, men sånn er det. Ha en fortsatt flott uke.

20 kommentarer:

  1. Vintergrønne planter er et must i hagen, men det er vel mest om vinteren at en legger merke til de :)
    Jeg er veldig glad i de vintergrønne vekstene, og vil egentlig ha flere i hagen. Men det er ofte et spørsmål om plass...

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, helt enig. Skulle gjerne hatt mer plass til mer vintergrønt.:)

      Slett
  2. Vintergrønne planter er viktige i hagen, og jeg skjønner godt at du står med nesa mot ruta nå, for å tenke, få ideer og planlegge.
    Myrteleddved er noe å tenke på:-)
    Ha en fin helg.

    SvarSlett
  3. Så mye fint og vintergrønt du har i hagen! Nå om vinteren ser jeg at jeg trenger mer vintergrønt, det er veldig fint da! Ha en fin kveld!

    SvarSlett
  4. Så fine krukker du har! Nydelig patina.

    SvarSlett
  5. Jeg kender godt situationen med, at man står ved vinduet og falder i staver eller lægger planer, mens man venter på, at foråret går i gang. Du har mange stedsegrønne planter i krukker. Der ser de nok ud af mere som nye planter, end hvis de bliver plantet ud med det samme, og så kan du jo også flytte rundt på dem efter behov.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de fleste blir stående en god stund i krukker, før de blir plantet ut, noen lengre enn andre.

      Slett
  6. Spennende å se hva som kan overvintre til deg! Jeg kjenner meg igjen med det å se ut i hagen fra inne. Jeg sitter ofte på sofakanten og ser ut stuevinduet, men har ingen som ser meg. Og husene rundt er et stykke unna. Det har blitt noen timer på sofakanten med kaffekopp og planlegging i hagen.
    Flotte terrakottakrukker du har! Jeg har noen jeg også, men de er ikke så store som dine:)
    God helg:-)

    SvarSlett
  7. Du har många fina städsegröna växter, jag gillar dem också väldigt mycket. Med tiden har det blivit mera fokus på grönt och mindre på blommor.

    Jag är urdålig med klippning, är nog för rädd att det blir en katastrof av det hela men jag vill väldigt gärna lära mig.

    Hälsningar

    /Gunilla

    SvarSlett
    Svar
    1. Myrteleddved er i tilfellet fin å øve seg på når det gjelder klippingen, for den vokser kjapt ut igjen.:)

      Slett
  8. Her snø det og blåser mye. Ekstra koselig å være inne da. :) Så mange fine vintergrønne planter du har. Ja, det er viktig at det er noe som pynter opp på denne tiden av året også. Jeg har et par barlinder, som kanskje burde vært formklippet noe, og en sypress og noen digre tujaer.
    Ha en god helg! :)
    Hilsen Lisa

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg liker både barlind, spyress og tuja. Synd vi ikke kan dyrke ekte sypresser her.:)

      Slett
  9. Hejsan! Så roligt att hitta hit via din kommentar på min sida. Intressant och givande om vintergrönt, sådant som vi behöver nu. Älskar din formulering om din trädgård (i presentationen): "Den skal åpne sansene og lukke resten av verden ute." Precis så!
    Allt gott!
    /Katarina

    SvarSlett
  10. Åja...grønne strukturer er veldig viktig i hagen...forstår mer og mer hvilken flott effekt det har på vinteren.
    Myrteleddved likte jeg godt:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er kjekt å ha noe å se på om vinteren også.:)

      Slett