mandag 22. februar 2016

Ukens plante: Blodbeger

Blodbeger er sånn en fin krukkevekst for hagen. Den har etter hvert blitt utrolig populær å så selv, og mange sår veldig tidlig. Jeg gjør ikke det, i år kan det være jeg sår den nå i begynnelsen av mars, men jeg har tidligere sådd den så sent som i begynnelsen av april.

De dansende klokkene til blodbeger (rhodochiton) lyser i solen. De vil helst stå i sol, men jeg syns det blir ganske fine i skygge også, til og med i litt kald skygge.

Blodbeger bør plasseres sånn at en ser dem sånn litt nedenfra. Det er ikke nødvendig med så stor krukke.
Når den mørke delen faller av om høsten dannes en ballongaktiv frøbeholder innerst i skjørtet. Her er det foreløpig for tidlig å se noe særlig.

Blodbeger kan også overvintres inne i et kaldt rom. Jeg overvintret for første gang i fjor, i år har jeg satt en plante innerst i et uoppvarmet soverom, og den har både beholdt bladene og fått blomster i løpet av vinteren, men ikke så mange blomster som den har fått ute her.
 
Vel verdt å dyrke. Som jeg nevnte sår jeg ikke så tidlig som mange andre. Kanskje betyr det at jeg får en litt senere blomstring, men jeg prøvde et år å så tre ganger med en måneds mellomrom, og etter hva jeg husker blomstret alle samtidig. 

Jeg syns det ser ut som blodbeger liker best å henge, men får den tak i noe å klatre i, slynger den seg også oppover.

Se hvor fin den er med utsprunget blomst. Blodbeger er enkel å så selv, men den bruker lang tid på å vokse seg stor. Frøene skal forreste ikke dekkes. De bruker mellom 10 - 40 dager på å spire, og det vanligste er å så fra februar til mars. Planten blir omtrent to meter lang.

Håper alle har hatt en flott helg, jeg har holdt på å trekke om en sofa så jeg har ikke fått tid verken til å se på hage eller blogger. Ha en fortsatt fin uke, her skinner solen for øyeblikket, men det går vel ikke så lang tid før det begynner å regne, hagle eller snø. Har du de samme erfaringene som meg med blodbeger, eller helt andre? Hadde vært gøy å høre andres erfaringer.

28 kommentarer:

 1. Den er jo bare så vakker å jeg har faktisk sådd Blodbeger i helgen.
  Det er frø som jeg høstet i høst så jeg håper de vil spire, jeg har også overvintret noen planter
  ,,bare må ha mange av den,,

  God ny uke til deg, vakre bilder.

  SvarSlett
  Svar
  1. De spirer sikkert, skal snart så mine jeg også.:)

   Slett
 2. Det er ei blomstervillig og flott plante.
  Jeg overvintretr et par planter i kjelleren i flere år, men jeg har ikke sådd nye etter at overvintringsplantene etterhvert døde. Jeg tenker på den hvert år når jeg sår, men så finner jeg alltid nye planter jeg får lyst til å prøve :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er utrolig mye som frister og det er umulig å få plass til alt.:)

   Slett
 3. Jeg har ikke sådd noe som helst ennå, men jeg har kjøpt jord og diverse frø. Blodbegre er nydelige! Kong vinter holder på miste grepet, og i dag synes jeg det var litt vår! Solen skinte og fuglene sang. Ha en fin ukestart!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vårlig innimellom, men kunne godt tenkt meg at det fikk tørke opp litt. Skulle ha vasket drivhuset også før jeg begynner å så der.:)

   Slett
 4. Prøvde meg på blodbeger i fjor. men det var ikke særlig vellykket, så jeg får gjøre et nytt forsøk i år :-)
  Idag har jeg nytt vårfølelsen i solveggen.
  Ha en fin uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres fint ut med vårfølelse i solveggen, er snøen borte hos dere?

   Slett
 5. Flott portrett av blodbeger! Jeg har priklet mine første forven uke siden, og stadig flere spirer nå :)
  Jeg synes de er fine å se på begge veier, så jeg har de både i ampler og i krukker. De klarer seg fin i skyggen, ja, og de er egentlig veldig fine når de har stått ute på høsten rett før frosten tar de. Det tolker jeg som at de kan tåle litt røff behandling ;)

  Ha en fin dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror de er litt tøffe. Hadde altfor mange et år og da ble en del plassert steder jeg aldri trodde at de skulle klare seg, men det gjorde de - helt til frosten kom.:)

   Slett
 6. Hei!
  Kjempefint planteportrett. Har ikke prøvd den i ampel. Det skal jeg jammen prøve.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, ja, det må du prøve, de blir ganske dekorative der de henger.:)

   Slett
 7. Flotte bilder! Blodbeger er en av yndlingsplantene mine. Har overvintret en plante på loftet nå. Sådde frø av den for noen uker siden, men det ser dårlig ut. Ha en fortsatt fin uke, du også! :)

  SvarSlett
 8. Så fin den är, har sett den på bloggar, men inte i verkligheten.Kanske skall jag prova den. Ha det fint.
  Marika

  SvarSlett
 9. Skikkelig flotte Blodbegerplanter du viser bilder av! Jeg hadde blodbeger på balkongen i Oslo for første gang i fjor og forstår godt hvorfor denne planten er populær. De er jo skikkelig frodige med et vell av blomster som varer til langt ut over høsten! Jeg har nok ikke sådd Blodbegerfrø i år, men håper jeg finner en eller flere planter til salgs på et hagesenter, for den vil jeg gjerne bli bedre kjent med :-)
  Ha en fortsatt riktig fin dag
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. De pleier å selge på hagesentere i stor størrelse.:)

   Slett
 10. So flotte! Du har ein flott hage og inspirerande blogg! Kjekk lesing.
  Ha ein flott dag, og lykke til med sofaen!
  Helsing Kristine frå solfjordhagen

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, ja sofaen tar fortsatt tid. Ha en flott dag du også, her er det sol fra blå himmel i dag, men kaldt.

   Slett
 11. I år har jeg sådd denne spennende planten for første gang, så det var morsomt å lese om den her. :)

  SvarSlett
 12. Kjøpte ferdig utvokst plante jeg tilfeldig oppdaget hos en liten lokal blomsterhandel. Jeg ble så fascinert av den vakre planten, hadde aldri sett sånn plante før, og ble helt betatt! Fått utrolig mye oppmerksomhet fra besøkende og naboer. Den henger utfor inngangspartiet og gjør en utrolig flott entre'! Neste vår vil jeg prøve å fremodle flere planter selv!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er flotte. Du kan prøve å overvintre blodbeger inne. Jeg har overvintret min to år nå, på et kaldt soverom. Det er også lett å ta frø, de er ikke vanskelige å få til å spire, men trenger litt tid på seg så mange starter tidlig.

   Slett
 13. De er jo fine:) Har aldri hatt de selv, og på gartneriene er de kjempedyre.
  Syns nesten det er bare jeg som ikke har dem,)
  De har noen nydelige blomster!

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er utrolig populære. Jeg syns også de ferdige er dyre, har bare sett at de selger store eksemplarer. Jeg fikk noen frø en gang og siden har jeg vært selvforsynt. :)

   Slett
 14. Jeg fikk frø av mitt søskenbarn sist høst. Har aldri prøvd denne planten før. Frøene har ligget i fryseren i vinter. Sådde i april, gikk tregt i begynnelsen, men så kom den som et skudd. Begge sider av inngangspartiet hjemme er dekket av blodbeger. Nå har det blitt kaldt, har den ute enda. Blir sagt at frøene må bli litt større, men er redd den fryser. Sies at den tåler litt frost? Ønsker å få frø for neste år🤔

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres flott ut. I år er første år på lang tid jeg ikke har Blodbeger. Når den runde frøbelgen er klar kan du høre frøene der inne når du rister forsiktig på den. Du kan jo også prøve å ta av noen og legge dem til ettertørk inne. Det er også mulig å overvintre hele (evt nedklippet) plantene inne på et kjølig rom. Det er forresten ikke nødvendig å oppbevare frøene i fryseren. Jeg oppbevarer alle mine frø i kaffefilter på et tørt sted (legger dem i en skål til tørking først da). Ja, min erfaring er at Blodbeger tåler litt frost. Lykke til :)

   Slett