fredag 12. februar 2016

Magnolia hele året

Et av de vakreste trærne jeg har i hagen er et magnoliatre, I april og mai står det med vakre lys rosa knopper som blir til hvite duftende blomster. Etterpå kommer de grønne bladene, og gjennom hele vinteren skinner det med knopper kledd i pels. Nå på senvinteren tar jeg inn greiner og driver i blomst.


Etter et par uker inne i stuevarme kommer blomstene. Hver enkelt blomst står ikke så veldig lenge, men lenge nok til å nytes.

Det sies at magnoliatreet ikke liker beskjæring, men jeg har hatt treet i ganske mange år, og hver vinter tar jeg av noen av de nederste greinene. Det ser ikke ut til at dette skaper problemer for treet. Jeg ser meg ut hvilke greiner som skal bort i løpet av sommeren. På denne måten blir treet oppstammet og slipper lys inn til bedet som ligger bakenfor. 

Når solen skinner gjennom treet om vinteren lyser de pelskledde knoppene opp.

Er det ikke fascinerende hvordan naturen ordner seg med beskyttelse? 

Dette treet heter magnolia loebneri merrill. Det er herdig til sone 3. Magnolia vil gjerne ha sol og minst mulig vind. Her det står er det nok sønnavinden som tar mest, og det har sol hele dagen. Magnolia er forresten ikke så glad i kalk.

Ute er det kaldt i dag, men solen skinner. Ha en fin helg, håper det blir like fint hele helgen.

29 kommentarer:

 1. Så heldig du er som får til dette treet . Har prøvd med 2 forskjellige,men ikke lykkest ..det kom nye blad på det ene ,men det ble bae med det. Er 2 år siden mine døde .. Et hærlig tre som jeg hadde håpet å fått til :)
  Hærlig at greinene spirer og blomstrer inne hos deg :) :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er hagen din innenfor herdighetssonen så ikke gi opp. Det kan jo ha vært noe galt med treet du prøvde i utgangspunktet?

   Slett
 2. Magnolia er bare så vakre! Jeg har flere magnolia i hagen her, og det er godt at de ikke vet at de ikke er herdige her ;)
  Jeg har ikke den du har, men har en som heter stellata som er hvit og en som heter lobneri x leonard messel og er rosa. De har overlevd her i mange år, og det er jeg glad for :)
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er ikke det rart at hvis planten tror den skal klare seg så gjør den det.:) Jeg ønsker meg også et rosa.

   Slett
 3. Magnnolia er vakre, og vi får stadig lyst på
  flere !
  Har aldri prøvd å ta greiner inn, det må
  prøves :-)
  Har et par som må beskjæres i år.
  Ha en fin helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har dere merket hvor godt det lukter når du skjærer over greinene?

   Slett
 4. Så nydelige magnoliablomster! Ha en flott helg!

  SvarSlett
 5. For et flott tre! Jeg var i Sveits en gang akkurat i blomstringstiden for magnoliaen, det var et utrolig syn! Nå kom jeg på at kanskje jeg skal prøve meg på noen greiner til driving inne, kanskje kirsebær eller eple... Ha en fin helg, Ingeborg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hjelper litt på vårfølelsen å ta inn litt greiner.:)

   Slett
 6. Hejsan!

  Jag är också en stor Magnolia vän och jag undrar ibland om det inte är de pälsklädda knopparna som är mest fascinerande - naturen är fantastisk!

  Trevlig helg!

  SvarSlett
 7. Nydelige bilder av magnolia! Ja, de er bare helt utrolig nydelige. Og så deilig at de kommer om våren. Sukk. De blir ikke mindre deilige av den grunn, det er helt sikkert...

  SvarSlett
 8. Magnolia er nesten et mirakeltre.De er så vakre. Vi har to stk. Det ene har blomstret såvidt. Men de har overlevd to vintre, tre hvis de klarer denne også.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jeg enig i. Håper de klarer vinteren igjen. Syns jeg har en svak erindring av at det tok litt tid før mitt også kom skikkelig i gang med blomstringen, og det kan variere litt fra år til år.

   Slett
 9. Flotte trær ja. Min magnolia borealis (snømagnolia) blomstret i fjor, og det var stor stas. Jeg har ventet ca 20 år på den :)

  SvarSlett
 10. Jeg skulle ønske magnolia kunne klare seg hos oss!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror ikke jeg vet helt hvor hagen din ligger, og jeg kan ikke legge igjen kommentar hos deg lenger pga google +, men så du over her at Marit S har magnolia selv om de egentlig ikke her herdig hos henne?

   Slett
 11. Magnolia er så vakkert. Jeg har ikke kommet meg til å plante trær og busker i hagen. Kanskje fordi den ligger i tykkeste granskogen. Men nettopp derfor bør jeg jo plante noen som gir så vakre blomster....trur eg:)
  God helg.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kunne jo bli litt spennende, mørke graner og et mirakeltre...:)

   Slett
 12. Magnolia er et fantastisk flott tre. Du er virkelig heldig som har et slik i hagen din. Her hos meg er dem ikke herdige nok. Ønsker deg en fin søndag.
  Klem Vivi

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg føler meg ganske heldig, godt du har mye annet fint.:)

   Slett
 13. Så vackert! Saknar en Magnolia hos mig.
  Gräset heter Miscanthus sinesis 'Malepartus'.
  Kram Maria

  SvarSlett
 14. Magnolia er vakkert, ja. Har tenkt på å kjøpe meg det i flere år, men det har blitt med tanken. Etter å ha sett på de flotte bildene dine, blir det kanskje noe av i år. ;)

  SvarSlett
 15. Hei, Herren i Huset beskjærte treet altfor kraftig - og det kom ikke med blomster i fjor, og det ser ikke ut som om det kommer med skudd og blomster i år heller. Vet du om treet kan beskjæres så kraftig at det dør? Jeg er redd for at det vakre treet har blomstra for siste gang!
  Se https://viltogvakkert.blogspot.no/2013/05/manedens-favorittvekst-magnolia.html
  Vet du hvilken type magnolia det er? Ha en go´hælj!

  SvarSlett