fredag 5. februar 2016

Bambus og litt til blomsterbuketten

Det har kanskje skjedd at jeg har brukt bambus i blomsterbuketten, men ikke så ofte. Det jeg ofte bruker er greiner fra lyng, peppermyntebusk og brokbladet beinved, og selvsagt eføy som blant annet vokser på bakken under bambusen min. Selv når det ikke er en eneste blomst igjen i hagen og buketten må kjøpes i butikken kan det være fint å fiffe den opp med litt vintergrønt, da holder den mye lenger også. Og nå merker jeg at jeg skulle ha vist en sånn bukett, men det blir ikke denne gang. Det jeg egentlig skulle skrive om var bambus.

Jeg har en helt vanlig bambus i et hjørne av hagen. Fargesia murielae. Den er blitt ganske stor etter hvert, men den holder seg i tuen sin. Det forundrer meg litt at bambus ofte blir anbefalt som vindbeskyttende hekk når den samtidig sies å ikke like vind. Kanskje er det fordi den er så flink til å reparere seg selv. I løpet av forsommeren blir den like grønn og fin igjen selv om den kan se sliten ut etter vinteren. I år er den foreløpig faktisk fortsatt grønn og fin. Bambus er herdig til sone 3 - 5 avhengig av sort. På bakken vokser en eføy (hedera). Eføy er fin i kranser og i buketter. Den er herdig til sone 3. Er det noen andre som har erfaring med bambus i vinden?
I fjor spadde jeg opp noen avleggere av bambusen og satte dem midlertidig i potter. De står i pottene sine ennå, denne her lener seg mot en gammel og rusten lampefot som jeg har tenkt å henge en lykt i. Lampefoten er av typen smijern og var en stund veldig populær som stålampe på hytter, men ute blir de enda finere syns jeg. Til våren får jeg bestemme meg hvor jeg skal sette bambusen, i le eller i vinden?
Peppermyntebusken (prostanthera cuneata) bruker jeg ofte i blomsterbuketten, de hvite blomstene om sommeren gjør kanskje ikke så mye av seg, men den har veldig dekorative blad og den lukter godt. Jeg er ikke helt sikker på hvor herdig den er, for et par år siden gikk den ut en streng vinter, men denne er ny og plantet dypere i jorden. Den har stått her en to, tre vintre og foreløpig ser det ut til å gå bra.  
 
Brokbladet beinved, noen kaller den også klatrebeinved, men det finnes også en annen helt grønn beinved som kalles dette. Denne heter euonymus fortuneii emerald gaiety. Den blir mer som en liten vintergrønn busk, og finnes også i gult og grønt. Helt super å ha i buketten. Beinved er herdig fra sone 2 - 6 litt avhengig av sort, husker ikke helt herdigheten for denne. Men den står i hvert fall i skygge midt i nordavinden, og ser ut til å trives med det. 

Et lite område av hagen er satt av til lyng (og blåbær). Noen ganger blomstrer denne lyngen gjennom hele vinteren, men det har den ikke gjort i år, og selv om jeg kan se at blomstene ligger der har de ikke fått farge ennå. Lyngen er også selvskreven i buketten her.

Ha en fin helg!

16 kommentarer:

 1. Hei! Jeg hadde en bambus som stod fritt på plenen, og klarte seg fint. Den ble stor og fin, men så blomstret den dessverre. Bambus blomstrer sjelden, men etter blomstring dør den! Det gjorde min også. Jeg hadde nok maksimal uflaks :) Ha en fin fredag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Både synd og litt spennende og se en plante blomstre som bare blomstrer hvert 100. år.

   Slett
 2. Jag har också en Fargesia muriale som jag tycker mycket om. Har haft den i många år och den står väldigt utsatt för vinden men tar inte stryk för det. Den blir långsamt större men är inte invasiv som många andra bambusorter.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, den står nå der den står her også, så kjekt å høre at den faktisk tåler vind.

   Slett
 3. Alltid flott å ha noe vintergrønt i hagen som en kan bruke i buketter på vinterstid. Jeg har altfor lite av det, og de lave sortene snør ofte ned.
  Bambus har jeg ingen erfaring med, men den er jo så flott!

  God helg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det med snøen er ikke et problem så ofte her. Du får sette opp høye pinner sånn at du kan grave dem frem når de trengs i buketten.:)

   Slett
 4. Jag har en bambu, som står vid växthuset och den pryder sin plats bra där. Jag brukar använda den i buketter, om jag gjort en större bukett. I små buketter tycker jag den blir för grov:) Benveden är snygg, den har jag inte hos mig.
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du har rett. Bambusen burde sikker kunne brukes mer i store buketter.

   Slett
 5. Jeg har også en bambus, men den er svart i stilkene. Husker ikke hva den heter, men den er veldig vakker. All bambus er det. Hvit og gulbrokete benved har jeg også, men de vokser ikke så godt her. Tror de er H3.

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg prøvde en sånn med svarte stilker her, men den overlevde ikke vinteren. Kan jo ha vært noe galt med den i utgangspunktet.

   Slett
 6. Hei!
  Vi har to stykker. De er nok utsatt for mye vind siden hagen ligger ganske åpent til. Trodde at den strenge kulda vi har hatt i flere uker, hadde tatt dem, men nå ser de helt fine ut. Heldigvis.
  God helg! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så fint at det virker som de tåler vind, for da har jeg flere muligheter når jeg skal plante ut avleggerne fra i fjor.

   Slett
 7. Vi har også to bambus som står ganske vindutsatt til, og de greier seg ganske bra. Hadde en tidligere som ikke greide seg.
  Ellers har vi prøvd eføy mange ganger, men den vil ikke her hos oss.
  Ha en fin søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så synd eføyen ikke klarer seg. Nå skal jeg også prøve bambus i vinden. Fin søndag til dere og, i dag har jeg faktisk vært litt og jobbet i hagen.

   Slett
 8. Jeg er veldig glad i bambus, men har ingen selv så derfor ingen erfaring angående vind! Flott blogg du har!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Bambus kan anbefales om du har plass og klima.

   Slett