tirsdag 2. februar 2016

Furu verbet


som jeg alltid trodde teksten var i nasjonalsangen vår, og ikke furet værbitt som det jo er. Det med verbet funderte jeg vel aldri over, men furu stod jo helt klart for meg. Men furu kan nå være både furet og værbitt, og kanskje er den en fin representant for landet vårt også, selv om det vokser mye mer av den andre steder. Rundt Middelhavet for eksempel. Vil du ha en middelhavshage er det furu som gjelder.

Det hender jeg henter små furuer fra hyttetomten til foreldrene mine, der vokser den over alt. I prinsippet er det bare å dra opp og plante når en kommer hjem. Gjerne i krukker. Noen overlever, andre gjør det ikke. Jeg syns de er dekorative, og jeg får en slags sommerlig sydenfølelse av dem. 

Her er den samme som over. Den har kanskje stått en to, tre år i denne tønnen nå. Jeg syns det er hyggelig.

Her er en annen som har stått like lenge i denne lille terrakottakrukken. Til sommeren tror jeg faktisk at jeg skal dra inn og hente flere. Kanskje jeg skal prøve å lage noe bonsaiaktig ut av dem?

Dette er en dvergfuru (pinus mugo pumilio). Det er den samme som er på bildet under, men denne har stått noen år i krukke før den ble plantet ut for et par år siden. Jeg håper jo at den etter hvert skal fylle litt ut her. De krokete greinene bak tilhører vivendelen.

Denne ble plantet sist høst. Egentlig har jeg lyst på enda flere, og noen som blir litt større også. Muren bak ble forresten laget av murstein fra kjelleren da litt av en vegg skulle fjernes. Gjenbruk er fint i hagen.
Det nye bildet øverst på siden er av hageballblom cultorum x alabaster, en av mine nye favoritter i hagen. Nå har forresten rødbetfrøene jeg sådde for en ukes tid siden begynt å skyte fart også, gleder meg til å ha rødbetblader i salaten. Og så gleder jeg meg over alle de hyggelige kommentarene jeg har fått på innlegget om den nye hageboken min, Fru Halds hage. Takk for det, og ha en fortsatt fin uke.

18 kommentarer:

 1. Gjenbruk er bra :-)
  Morsomt å huske hvordan man oppfattet ord som barn.Husker jeg så for meg engler som dalte ned i skjul(et).
  Skjønner vi må begynne å så.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 2. Ja, som barn er det mye en innbiller seg ;)
  Furu er vakre trær, og rundt her vokser de overalt. De spres så mye at jeg luker de opp omtrent som løvetann :)
  Bonsai av furu er nok morsomt å prøve seg på.

  SvarSlett
 3. Hei!
  Er veldig glad i furu, og så lukter de så godt når det er varmt ute.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 4. Ja, det er mye fint man kan finne i naturen, som med hell kan flyttes inn i hagen! Gjenbruk er bra:) Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er det ikke gøy. I dag er det plutselig snø her, da er det kanskje det hos deg også.

   Slett
 5. Tænk bare at kunne hente furu træer, på dansk fyrretræer. De er dyre i indkøb, eller også er de meget små. Det kan vi ikke lige gøre her i Danmark.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de jeg kjøpte var ikke akkurat billige! Kan selvsagt bare ta trær som vokser på egen eiendom, eller hvis en får lov av eieren, som i mitt tilfelle. :)

   Slett
 6. Jeg sang no også om det verbet :) Ellers er furutrær flotte, men kanskje ikke her på Skyggebalkongen. Fin ny heading med ballblom, den likte jeg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du likte ballblombildet, jeg liker det veldig godt selv, en super staude. Klart du kan ha et furutre i en krukke på skyggebalkongen, du kan jo lage det til et bonsaitre!:)

   Slett
 7. Jeg synes furu er veldig vakkert og dekorativt :-)) Jeg savner de store flott furitrærne vi klatret i som barn.. Fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Her klatret vi mest i løvskogen, men jeg kan tenke meg at furu kan fungere også. Og så godt som den lukter.:)

   Slett
 8. Furu er flott!
  Både de Norske vanlige og ikke mins alle de flotte en finner rundt Middelhavet!..og for ikke å glemme alle di fine konglene de lager:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kongler er også fint. Jeg samler og bruker som dekke i krukker med vintergrønt spesielt.

   Slett
 9. Ja det er skjønt med vintergrønne trær, det er nydelig både med og uten snø! Så spennende at du er i gang med såingen. Nå skal jeg begynne snart, jeg også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble utrolig tidlig såing her i år, men bare med det som kan stå ute. Noe skulle sikkert egentlig vært sådd allerede i høst.

   Slett