torsdag 25. februar 2016

Ulovlige planter

Tenk at den søte sølvarven min plutselig er ulovlig. Fordi den sprer seg så mye? Den gjør ikke det. Den vokser i de samme tuene år etter år, selvsagt blir tuene litt større for hvert år, og det er lett å dele den, men sånn vil jeg jo gjerne at det skal være. Norsk Hagetidend hadde i forrige utgave (nr 1/2016) en lang liste over planter som nå er helt forbudt å importere, selge eller sette ut. For mer info sjekk også artsdatabanken.no. Hva mener vi om disse forbudene? Utgjør alle disse plantene et stort problem, og hva blir det neste, jeg har jo mange andre planter som sprer seg mye mer enn sølvarven?

Min personlige mening er at sølvarve (cerastium biebersteinii) er like uskyldig som den ser ut. Den vokser i fine tuer, liker seg i skrinn jord i nærheten av en mur, er en flott bunndekker. Det er lett å ta avleggere, hvordan skal jeg ikke si noe om, siden den er ulovlig. Jeg kunne jo latt som det var en filtarve, de er veldig like, men den har litt kortere blad og mindre blomster. Men filtarve (cerastium tomentosum) står også på listen. Begge er herdig til sone 7. 

Jeg har hatt sølvarven i mange år, og jeg husker at vi også hadde den i hagen hjemme da jeg var liten, at den spredde seg noe særlig kan jeg ikke huske, selv om vi bodde med naturen til nærmeste nabo. 

Her vokser den langs trappen som går mellom terrassen og den øverste delen av hagen. Jeg ser ikke helt for meg at den utgjør noe stort problem. De gule valmuesøstrene til venstre sprer seg med langt større hastighet for å si det sånn, de blå spaniablåstjernene som skimtes i bakgrunnen også, men det er det kanskje dumt å snakke høyt om. 

Før hadde jeg rosa rugosa også, her har den strukket seg over gangveien bare i løpet av et par ferieuker. Jeg må innrømme at jeg kvittet meg med den delvis fordi den spredte seg ut i gangvei og plen, men også delvis fordi den stikker sånn og er vanskelig å håndtere. Men det var med tungt hjerte for den er jo fin da, og har flotte nyper. Selv om den spredte seg tror jeg at den ville brukt laaang tid på å spre seg ut av hagen. Men nå står den altså på listen.

Se den flotte nypen. Og de ekle piggene. Vel, selv om jeg savner den, forstår jeg at den kan utgjøre et problem. Er det noen planter du mener ikke burde stå på forbudtlisten?

Ha en fortsatt fin uke, her er det sol fra helt blå himmel i dag, og nå ser det ut som det har begynt å tine opp ute også, for i dag morges var alt dekket av rim og rester av snøen fra i går.

20 kommentarer:

  1. Jeg har hatt sølvarve i alle år, og syns de er veldig enkle å holde i sjakk. Her i hagen har jeg rosa rugosa, som var her fra før. Den har heller ikke spredd seg utenfor hagen, for der blir de spist av sauer med det samme de kommer opp:) Før hadde vi en bakke på ca ett mål med bjørnebær. Den er det ikke en busk på lengre! Giftige planter som sprer seg i naturen derimot, her jeg ikke lyst å ha, for de ødelegger beite og tar helt over! Ha en fin kveld!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er godt vi som har den kan fortsette med det i hvert fall. Ha en fortsatt fin dag, solen skinner vel hos deg også. Får lyst til å gå litt tidligere fra jobb.

      Slett
  2. Ja, det er plutselig mye ulovlig vi har i hagene... Filtarve hadde jeg der jeg bodde før, og syntes den var veldig søt. Lupiner har jeg flere av, men de klipper jeg av frøene på. Dessuten har veivesenet sådd lupiner langs hovedveien flere steder her, og de bare frør seg mer og mer. Så jeg har ikke dårlig samvittighet ovenfor mine lupiner ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har ikke lupiner lenger, de gikk ut av seg selv. :)

      Slett
  3. Ja..ikke alltid lett å forstå hvorfor noen planter er forudt...siden veivesen f.eks har sådd Lupiner som virkelig sprer seg.
    Som Marit sier..vi har nok mye ulovlig i hagene våre...men vi kan da ikke fjerne de fra hagene heller...?
    Fin denne sølvarven:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det er godt det som står i hagen fortsatt kan gjøre det. Lurer på om det er ulovlig å dele og plante flere steder i egen hage?

      Slett
  4. SÅ interessant lesing. Jeg har faktisk planer om å skaffe meg både sølvarve og filtarve fordi jeg tror de vil passe perfekt i min Cottage Garden. Der er det jo allerede fullt av villige planter som jeg er så glad i.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja de må være supre i en cottage garden, men du må bli lovbryter da...

      Slett
  5. Hei!
    Har en rosa rugosa i hagen som jeg har tenkt å fjerne. Man har et ansvar når man planter i egen hage. På en fraflyttet hage rett i nærheten er Minca minor i ferd med å overta skogbunnen. I skogkanten vokser det tett med lupiner. Hagerømlinger bør man unngå. Jeg synes man skal fjerne dem fordi de kan ta over annen naturlig vegetasjon. Kjempeviktig det du tar opp.
    God kveld! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Forstår at du vil fjerne rugosaen hvis du har den som sprer seg, utrolig stikkete å håndtere. Lurer på om hagerømlinger mange steder kommer av dumping av hageavfall i naturen, eller kanskje til og med at det har ligget gamle hager der hageblomster vokser før.

      Slett
  6. Mycket bra av de norska myndigheterna att ta ansvar för invasiva växter som rymmer från våra trädgårdar.

    I Finland och Sverige har vresrosen Rosa rugosa invaderat kusterna och på många ställen helt tagit död på naturlig växtlighet, insekterna som är beroende av den speciella miljön dör också ut. Vresrosen skadar den biologiska mångfalden.

    Lupiner, kanadensiskt gullris, jättebalsamin samt parkslide Fallopia japonica är växter som skapar stora problem här i Sverige. Det börjar bli svårt att sälja en fastighet med parkslide på tomten, i England är det omöjligt och fastighetsägaren förlorar massor av pengar.

    Men viktigast är ändå miljön och att vi fortsätter värna den biologiska mångfalden, utan den skulle vi inte ha några trädgårdar heller.

    Viktigt ämne du tar upp!

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig interessant å høre forskjellige meninger, og at det er så ille i Sverige visste jeg ikke.

      Slett
  7. Jeg er positiv til selve ideen bak svartelisten. Arter som hurtig kan spre seg til naturen og kanskje fortrenge stedegne arter er jo ikke noe godt scenario.
    Men det er viktig å huske at en art som kan være invasiv ved f.eks kyststrøk slett ikke trenger være like problematisk i en innlandshage o.s.v. Jeg synes derfor det er synd at enkelte planter, som sølvarve, kommer på forbudslisten for salg og spredning over hele landet. Jeg har heller aldri opplevd spredningstendenser hos Sølvarve hos meg.
    Kjempespringfrø derimot... ;-)
    Det er forresten verdt å merke seg at de fleste plantene på Svartelisten IKKE er forbudt å selge eller nyplante. Svartelisten ble jo utviklet for å gi oss en ide om enkelte arter har risiko for spredning. Svartlistesortene holder jeg derfor et spesielt godt øye med i min egen hage.
    Sølvarve og de andre plantene på forbudslisten er forresten lovlige i hager som alt har dem, men de skal ikke lenger være tilgjengelige for salg :-)
    Ha en fortsatt fin dag
    Stein

    SvarSlett
    Svar
    1. Informasjon er bra, forbud er ikke fullt så bra syns jeg, i hvert fall ikke når det blir så unyansert. Enig med deg, at det er bra å være obs på planter i faresonen, og også at det er utrolig forskjellig dette landet vårt. :)

      Slett
  8. Den sølvarven din var skikkelig fin og luftig. Jeg tror at svartelisten overdriver noen ganger, men så er den vel heller ikke laget for å beskytte sarte planter i hagen. Tror utgangspunktet heller er hvordan rømlingene oppfører seg sammen med sarte villplanter, og kanskje om de etablerer seg i områder hvor det finnes ekstra sårbare vekster som da lett fortrenges. Det er sikkert ikke mange små villblomster som greier seg under en filtarve. Jeg tror imidlertid at naturmangfoldet vil endre seg uansett, akkurat som et har gjot op gjennom tidene. At kulturlandskapet får gro igjen er utvilsomt et større problem enn hva som vokser i hagene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er definitivt flere ting som spiller inn i naturmangfoldet, og så kan en jo diskutere hvilke planter som i utgangspunktet er naturlige i den norske naturen også.

      Slett
  9. Hei:)
    Jeg hørte på radioen her en dag om uønskede planter i Norge. Der sa de at hvis grana hadde blitt innført nå, hadde den blitt forbudt. Noe å tenke på.
    Selv platanlønnen blir fredet om den er gammel nok, selv om den sprer tusenvis av "avkom" rundt omkring. Ikke lett dette i det hele tatt,)

    God fredag til deg :-))

    SvarSlett
  10. Det viste ikke jeg, den er jo så fin.
    Min tue står i ett stein-bed der den ikke kommer noen sted, men en får være forsiktig med å kaste småplanter i komposten tenker jeg.

    God helg til deg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, grunnen er kanskje at noen kaster hageavfall i naturen. Men når jeg tenker meg om har jeg aldri sett at den har overlevd komposten, og jeg har heller aldri funnet den andre steder i hagen selv om jeg bruker kompostjorden over alt.

      Slett