søndag 9. august 2015

Roser med små blomster

Jeg har ytterligere tre nykommere når det gjelder roser i hagen. Alle tre er veldig søte på nært hold, men foreløpig gjør de ikke så mye ut av seg. Jeg regner imidlertid med at det ordner seg etter hvert som de får etablert seg og at de kommer til å slynge deilige blomster og duft ut i hagen i mange år fremover.

Dette er Helenae Lykkefund som er en gulhvit historisk busk/slyngrose som er herdig til sone 4 - 5. Den blir 4 - 5 meter høy og får små halvfylte duftende blomster. Den har en kraftig vekst med lange greiner som jeg håper vil slenge seg over gjerdet der jeg har plantet den, for det er et godt stykke ned på andre siden.
Dette er en hurdalsrose r.alba. Den blir 250 - 400 cm høy. Jeg har plantet den ved siden av Helenae og håper de to kommer til å trives sammen og vokse seg store og sterke før eføyen som lurer på nedsiden kommer snikende, om enn velkommen.  Plasseringen for disse to rosene er selvsagt langt fra ideell, men når alle tilgjengelige plasser er besatt og rosereolene på plantesenterne lokker så får det nest beste stedet gjøre nytten. 

Dette er en kanadisk buskrose, rosa Therese Bugnet, som jeg kjøpte rett og slett fordi den i tillegg til å ha et pent bilde også var herdig. Den skal være herdig til sone 7 - 8 og blir halvannen meter høy. Jeg tenkte kanskje at siden den var så herdig kunne jeg ha den på nordsiden der det både blåser og er litt skygge. Den blomstrer i juli til september, men foreløpig syns jeg ikke den har blomstret så mye, blomstene er også ganske små så det kan være at den står for skyggefullt selv om den både får morgen- og ettermiddagssol. Får se om jeg etter hvert flytter den til et sted med litt mer sol.   

9 kommentarer:

 1. De ser nydelige ut alle tre:)

  SvarSlett
 2. Tre nydelige roser du viser her! Jeg har ikke prøvd noen av dem, så det var interessant å lese det du skriver.

  SvarSlett
 3. Jeg har faktisk alle tre her i hagen, og de er alle tre veldig robuste roser som tåler det meste :)
  Flotte bilder!

  SvarSlett
 4. Hurdalsrose har jeg tre av, men nå må den ene beskjæres kraftig for å øke blomstringen igjen. Lykkefund og T.Bugnet har jeg hatt på listen min lenge. Flotte roser!

  :-)

  SvarSlett
 5. Veldig spennende å se hvordan de utvikler seg. Kjekt å høre at de virkelig er robuste.

  SvarSlett
 6. Roser er bare et must i hagen min også. Og greier ikke å unngå å plante minst 2 -3 nye hvert år. Lykkefund som jeg plantet ifjor ga en mengde blomster iår, og var virkelig et funn bokstavelig talt. Står bak en stor stein og det virker som rosene liker seg i lee for vestlandsvinden. God hageuke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mange fristelser på hagesentrene. Utfordringen hos meg er å finne plass. Ha en fortsatt fin uke du også

   Slett
 7. Flotte roser, kjekt å prøve nye sorter! Jeg har tenkt litt på båe Hurdal og Lykkefund, men siden de blir såpass store må jeg nok planlegge litt først :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har jo heller ikke plass, men blir de for store får jeg finne fram saksen.

   Slett