onsdag 12. august 2015

Plommepung

For mange år siden plantet vi et plommetre med det underlige navnet rivers early prolific. Plommene er små og blå og smaker nydelig. Det eneste problemet er at det er veldig utsatt for plommepung, noe vårt tre også har hatt i mange år. Denne sykdommen gjør at både angrepne plommer og bladverk blir udelikat. Vi har prøvd tillatte sprøytemidler, fjerning av blader og så videre, men ingenting ser ut til å hjelpe. Noen år kommer det til tross for plommepungen mange spiselige plommer i tillegg. I fjor var det mengder med plommer, men da måtte vi slåss med vepsen for å få smakt på de som var friske. Etter femten år har vi bestemt oss for å fjerne treet. Det står ved siden av et Opal som foreløpig ikke har blitt smittet, og det vil vi heller ikke at det skal bli. Det gjenstår bare en siste ting, å høre om noen her har et godt alternativt forslag til hvordan treet kan reddes? Er det mulig, eller skal vi bare gi opp?

Sånn ser angrepne plommer ut når treet har fått plommepung. Er det noe håp for treet?

8 kommentarer:

 1. Uff, det var trist! Jeg har ikke hørt om plommesorten eller plommepung - fant en del treff på google (hagepraten og hagegal) på behandling uten at jeg så nøyere etter. Men der har du vel vært allerede. Så ut til at det var vanligere der det er mye nedbør, så du får flytte treet :-)

  SvarSlett
 2. Jeg er dessverre ikke så god på sykdomsbehandling av frukttrær.Men vi få håpe noen der ute kan hjelpe deg. Lykke til med det.

  SvarSlett
 3. Hm - det var da kjedelig (og udelikat)! Bare navnet plommepung høres "ille ut"! Jeg har dessverre ingen råd å gi deg.

  SvarSlett
 4. Nei, det blir nok hogst. Og jeg som skulle ha hengekøye mellom de to plommetrærne mine.

  SvarSlett
 5. Tjaa...vet ikke helt jeg heller.
  Var det mitt tre hadde jeg fjernet det og plantet et nytt.I og med at du har prøvt mye over flere år...og kanskje lurt å ikke plante det på samme setd,det nye..
  Lykke til:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir nok løsningen, men siden hagen er ganske liten blir det nok ikke noe nytt dessverre.

   Slett
 6. Hei, jeg har rådført litt med en erfaren fruktdyrker. Soppen som lager plommepung sitter visstnok inne i kvistene. Han sier at som siste utvei kan treet beskjæres kraftig. Er det knudrete, misdannete kvister på treet, er det der soppen sitter, sier han.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott, tusen takk skal du ha. Vi beskar faktisk treet kraftig for kanskje tre år siden, men plommepungen forsvant ikke. Jeg skal sjekke om det med knudrete, misdannede kvister. Det var interessant. Kanskje vi skal prøve med kraftig beskjæring en gang til.

   Slett