De er giftige, men så utrolig vakre, revebjellene. Et must i en romantisk type cottage garden hage. Har du først fått dem i hagen selvsår de seg over alt, Allikevel er de enkle å kontrollere, det er bare å nappe opp og kaste de du ikke vil ha. Planten, som i utgangspunktet er toårig og blomstrer andre året, får først en lav rosett som er enkel å flytte. I prinsippet er det bare å dra den opp og legge den oppå jorden der du vil ha den.
|
Da vi flyttet inn i hagen for tjue år siden stod det den første sommeren en enslig revebjelle i en skråning, siden har det blitt flere og flere. Jeg gleder meg like mye til å se blomstringen deres hver eneste sommer, og flytter rundt på selvsådde rosetter sånn at de kommer dit jeg vil ha dem. |
|
Noen får stå igjen i bedet, men mens noen revebjelleplanter forblir små kan andre bli gigantiske og fordrive andre planter. Revebjeller står fint av seg selv uten støtte selv om de blir høye og selv om det blåser mye, noe det ofte gjør i min hage. |
|
De aller fleste revebjellene i min hage kommer i rosa nyanser, men i år har det kommet ekstra mange hvite. |
|
Revebjeller en den planten det definitivt ikke er nødvendig å så i potter på forhånd. Hvis du ikke vil la naturen gå helt sin egen gang kan du enten ta frø når frøkapslene er modne, og strø frøene der du vil ha dem. Eller du kan ta den avblomstrede blomsterstilken og legge den der du vil at den skal så seg, men da må du forvente tett i tett med små frøplanter kommende vår. |
|
Disse revebjellene står i full sol, men det virker også som de trives i noe skygge. De skal være herdig til sone 7. Når blomstene på hovedstilken visner kan du klippe den av, så kommer det nye blomster på mindre stilker. For min egen del er jeg da ofte ferdig med hele revebjellen og kaster hele planten for å gi plass og lys til de andre plantene i bedet. |
|
Mange er redd for å ha revebjeller i hagen fordi de er giftige, men mange planter er giftige og det er ikke vanlig å ta seg et jafs av tilfeldige planter man går forbi. Det har i hvert fall aldri vært et problem i hagen her verken med barn eller dyr. Selv om jeg begynte å lure på om det var noe jeg burde bekymre meg for da min den gang ett år gamle datter puttet en svart snegle i munnen mens hun gliste fra øre til øre. |
Revebjellene dine var knallfine! De er virkelig et lengselsfullt moment for meg. Må innrømme at jeg er blant de som er en smule hysterisk mht giftigheten. Har brukt løvemunn som erstatning enn så lenge. Men disse er jo på et nivå for seg. Uten tvil.
SvarSlettJa, jeg vet det er mange som bekymrer seg over det at de er giftige, og det er jo et valg man må ta. Men vakre er de.
SlettJa de er flotte. Jeg hadde de første gang i blomst i fjor, og i år har det kommet en ny. Jeg har faktisk syntes de er litt vanskelige å få til. Jeg har forsøkt å så tidligere uten hell. Jeg håper den nå vil fortsette å bo hos oss.
SvarSlettJeg har aldri prøvd å så i potte, men en gang jeg klippet av den visne stilken og la den i singelen inntil en mur kom det mengder av små barn neste vår. Så det kan du jo prøve. Gi beskjed hvis du får for lite frø av den ene så kan jeg samle litt til deg her.
SlettDu har så mange fine planter og jeg er enig i at revebjeller er flott. Så lenge man ikke har små barn som skal løpe fritt rundt i hagen er det helt greit med giftige planter, synes jeg. Min bestemor hadde storhjelm (eller blåstenger som hun kalte dem). Som unger pleide vi ta dem i munnen og blåse dem på hverandre. Det er først i voksen alder jeg ble klar over hvor giftige de er. Tror ikke bestemor viste det, men det gikk likevel bra.
SvarSlettTakk for det. Ja, det vokser storehjelm vilt på hytta og ryktene sier at de tok livet av en gjeng med kyr en høst det var lite annen mat.
SlettJa, det er derfor jeg ikke har de i hagen. Litt redd de sprer seg på beitet. Men når det gjelder navn på Storkenebb, som du spurte om. De som er blå med litt lilla heter Sweet Heidi, de som er bare blå heter Rosanne. Har jeg hørt :)
SvarSlettTakk for det, hadde helt glemt det. Navn notert. Storkenebb er så utrolig fine.
Slett