Kurven må fylles. I tillegg til saft går det også an å lage te av blomstene, og hvis du venter til bærene blir modne kan du lage saft eller syltetøy av dem. Noen lager også vin og sider. |
90 blomsterhoder klare til dyst |
Sitroner og appelsiner må oppi. |
Oppskrift på hylleblomstsaft:
6 liter vann, 90 buketter hylleblomster, 3-4 kg sukker (jeg bruker bare 2 - 3), 100 gram sitronsyre, 4 appelsiner, 4 sitroner.
Kok opp vann og sukker. Skjær appelsinene og sitronene i båter, og legg disse sammen med skylte hylleblomster og sitronsyre i en stor beholder. Hell over den ferdige sukkerlaken. Ta bort små dyr som desperat kravler mot overflaten. La blandingen kjølne over natten. Vri hendene i fortvilelse, men finn allikevel plass i kjøleskapet. La stå i to dager mens kjøleskapet gisper. I løpet av disse to dagene har du forhåpentligvis klart å vaske bort alle sukkerlakeflekkene fra kjøkkenbenker, komfyr og gulv. Ta ut sitronene og appelsinene og sett beholderen tilbake i kjøleskapet. La stå i fem dager til, mens du prøver å huske at du ikke har plass til mer enn en liter melk når du handler. Den femte dagen tar du ut saften, og heller den over på dertil egnede beholdere gjennom en sil. Frys det du ikke klarer å drikke i løpet av et par uker. Ta et glass saft og gratuler deg selv og kjøleskapet med jobben.
Morsomt fortalt! Jeg har svart hyll som er hageplanter som er kjøpt, men det blir vel det samme? Det smaker sikkert veldig godt!
SvarSlettTakk for det. Ja, det smaker veldig godt. Har sett at vanlig svarthyll har vært solgt på hagesenter så regner med at det er det sammen.
SlettJa, kanskje jeg skal prøve selv. Jeg har masse hyllebærblomster på tre trær. Morsomt innlegg var det også :O
SvarSlettTakk for det. Det må du prøve. Deilig saft.
SlettTakk for oppskrift. Vi handler alltid med oss denne saften fra Sverige. Der er de mye flinkere å bryke svarthyllen enn her hjemme. Ungene elsker både saften og den deilige "fläderblomsorbeten" som Sia-gladd produserte ett par år. Har hatt det på agendaen å skaffe meg et sånt tre i mange år, men er litt usikker på hvor jeg skal plante det. Ha en fin dag og kos deg med saften:)
SvarSlettVærsågod og takk for det. Ja, det var den plassen. Det tar litt plass, men er enkelt å beskjære og går an å stamme opp en del. Den sorbeten går det sikkert an å lage fra saften, det skal jeg prøve.
SlettJust ja, den har jeg glemt, står i kylrommet og godgjør seg, skal silas nå pronto. Men hva spennende med apelsiner i, blir sikkert godt, jeg har kun sitroner i min.
SvarSlettHa en fin helg :)
Sikkert godt med bare sitroner også, men det har jeg aldri prøvd. Ha en fortsatt fin helg.
SvarSlettJeg har laget hylleblomst saft i flere år, men år år blir det ikke god. Vet ikke hvorfor. Jeg har kanskje brukt et annet sitronsyre merke enn tidligere, men ellers er blomstene til og med plukke av samme tre. Akkurat som den smaker mer av grønt/stilk. Noen andre som har samme erfaring?
SvarSlettHei, jeg har aldri opplevd det, men vet at hvis det kommer for mye av de tjukke stilkene med, så smaker ikke de så godt. Ellers kan jeg jo tenke meg at om f eks appelsinene ikke er gode så kan det ha noe å si. Håper det ordner seg :)
Slett