mandag 13. juli 2015

Hvilke klematis skal beskjæres?

Denne skjønne klematisen har akkurat begynt å blomstre i disse dager. Lag på lag med kronblader har den, men i følge vaskeseddelen skulle den egentlig vært enkel. Jeg klager ikke. Clematis Piilu er en vakker storblomstret klematis som har stått i hagen her i tre år etter at jeg fikk den i gave. Den står på et espalier mot nord, men blomstene vender seg mot sør, noe som kanskje ikke er så rart da den liker å stå solrikt. Den blomstrer fra juni til september og i følge informasjonen som følger med skal den bli 2 meter høy på 3 år. Den er kanskje ikke riktig så høy ennå, kanskje fordi det gikk en stund før jeg bandt den opp, kanskje fordi den står mot nord, jeg vet ikke, men det spiller nå ingen rolle. Det står at den skal beskjæres på slutten av vinteren, men jeg har nok aldri beskåret den. Vet ikke om det er av den typen som skal skjæres helt ned, sånn informasjon syns ofte produsentene ikke er så viktig å informere om på vaskeseddelen, og jeg har ikke kommet så langt at jeg har fått sjekket det ennå. Foreløpig er den i hvert fall ikke blitt noe skranten i bunnen som de som trenger beskjæring skal bli.


Vakkert vender den seg mot solen.



Knoppene er noe for seg selv.

Sjekk alle lagene i denne enkle klematisen, kan det være den samme eller finnes det en enkel og en dobbel variant?

Sånn ser damen ut på vaskelappen, den ligner jo, bare at det er så mye mer av den i virkeligheten. Denne klematisen er forresten herdig til sone 4. 
Litt om beskjæring av klematis: Vi i villa har hatt et innlegg om beskjæring av klematis og beskriver de tre forskjellige klematistypene sånn: Type 1 - tidlig blomstrende i april - juni, trenger lite beskjæring, danner blomster på fjorårets tilvekst og ryddes ved sterk vekst eventuelt opp i etter blomstring. Type 2 - blomstrer i mai - juni og er ofte remonterende. Beskjæres litt hardere, like over to sterke knopper sånn at høyden halveres etter blomstring, eller på senvinter/tidlig vår. Så her er ikke ekspertene helt enige. Type 3 - blomstrer i juli - september og skal ha full beskjæring før blomstring til 10 - 30 cm over bakken like over et par sterke knopper. Gjøres tidlig på året før nye skudd våkner. Ser ut som Piilu er i denne kategorien, men våger jeg å klippe til neste år? Vi får se, kanskje jeg skal vente til den blir glissen nede. Uansett må jeg sjekke mer. Hvilke beskjæringserfaringer har dere?

Presidenten blomstrer også nå, og den er ikke glissen nede til tross for at jeg aldri har klippet den og den har kanskje stått her i femten år. 

8 kommentarer:

  1. Jeg beskjærer stort sett ikke clematis, for som regel fryser de ned litt hver vinter her. Pilu kan være både enkel og dobbel i blomsten på en gang. Jeg kjøpte den i vår og er spent på om den vil komme med enkle eller doble blomster til neste år :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så spennende, jeg må jo si at jeg syns de doble er fantastiske.

      Slett
  2. Nydelig Clematis. Jeg har mange av dem som blomstrer til ulike tider. Har heller ikke blitt helt klok på beskjæring av den "mellomblomstrende" typen. De sentblomstrende beskjærer jeg på tidlig vår (ca 50 cm over bakken) Erfarer at de svarer med utrolig rik blomstring fra år til år. Du spurte om den lilla blomsten på bildet i mitt innlegg. Det er en Storkenebb som vokser noe aledeles voldsomt:) Lykke til med dine Clematis.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Storkenebb er en favoritt, jeg har også noen som vokser utrolig.

      Slett
  3. Klematisene mine beskjærer jeg ikke. Etter og ha lest om beskjæring av klematis i flere bøker, ga jeg opp. Og tenkte, dette orker jeg ikke.
    Jeg har ikke så mange klematiser da, så de får drive på med sitt. Min fineste er Jackmanii. Kraftig og flott etter 15 års blomstring! Og den har mange blomster inntil "føttene" sine. Det liker klematisene har jeg skjønt.
    Piiluen din var nydelig!

    :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er vanskelig å holde oversikt over hva som skal beskjæres og ikke og når syns jeg, så jeg beskjærer heller ikke, bortsett fra at jeg av og til må beskjære montanaen for å komme inn i skjulet.

      Slett
  4. Hei! Piilu skal ikke skjæres helt ned. Husjer ikke hvilken gruppe den tilhører, men den skyter fra fjorårsgrener, så du kan bare klippe vekk de ytterste tørre delene. Hvis du ikke gjør det så dekkes de jo av ny vekst uansett, så det er ikke nødvendig å gjøre det hvert år.

    Min får også doble blomster helt i starten, dvs de 2-3 første blomstene er fylte, mens de som kommer etterpå blir mer som på vaskeseddelen.

    Ha en fin kveld!:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Da var det godt at jeg ikke har vært fremme med saksen. Alle blomstene på min har foreløpig vært fyllte, men jeg skal følge godt med, er mange knopper i år.

      Slett