søndag 4. juli 2021

Når sommerhagen tar pusten fra deg

Det er mørkt regnvær når vi parkering utenfor huset. Har bare vært bortreist i en uke, men det kjennes ut som en måned. Det er nesten umulig å komme opp trappen til huset uten at en eller annen regntung busk eller staude hilser, sneglene også, de kommer ikke til å leve så mye lenger. Jeg går gjennom huset, åpner terrassedøren og verdens nydeligste duft av roser smyger seg rundt kroppen. Det var mye varmere på fjellet enn her, allikevel er inntrykket sterkere, som om det først er nå vi trør inn i varmen. Da vi dro var knapt en eneste rose sprunget ut, bare noen få peoner, nå ligger allerede flere på bakken, de har gjort jobben sin allerede, men heldigvis er det mange igjen. 

Sånn har de valgt å vokse, revebjellen og klematisen Multi Blue. 

Jeg må vanne planter som vokser under taket i utestuen, men det er nesten umulig å komme forbi den gule stormarikåpen og den røde sporeblomster. 

I utestuen slynger kiwien seg, den blomstrer godt i år, men frukt regner jeg ikke med å få. 

Kiwiens blomster er søte i seg selv. 

Den blå lerkesporen har stått på randen av blomstring lenge, men nå har de kommet. De hvite bak er Matrem og bak der igjen røde prestgårdsroser. 

På terrassen har rosen Maidens Blush overfalt krukken med Lykkekløver. 

På den andre siden av trappen opp fra terrassen til hagen nikker klatrerosen Coral Dawn med hodene i regnværet. 

Prestegårdsrosen er kanskje den rosen som dufter sterkest i denne delen av hagen. 

Lenger oppe i hagen har mange av peonene, som stod i hagen da vi overtok for 26 år siden, begynt blomstringen, men regnet har slått en del av dem i bakken.  

Rose de Rescht ble flyttet til en bedre plass i fjor, og kvitterer med mer blomstring. 

Urtebedet er helt overgrodd av blomstrende Salvie og avblomstret Bjørnerot, sistnevnte på klippes litt. 

I formiddag var det oppholdsvær og jeg fikk begynt både luking, deadheading, og til og med fjernet visne tulipanblader, men så kom regnet igjen, sånn er det, det er bare å smøre seg med tålmodighet. 

Ha en fortsatt fin søndag, og en fin ny uke også. 


18 kommentarer:

 1. Har aldrig sett kiwiblommor tidigare men de var söta, väldigt söta. Det är väldigt frodigt nu och mycket blomning. Förstår att det är spännande att öppna dörren och gå ut och titta vad som hänt medan ni var borte. Så har jag brukat känna efter resor. Jag har ganska få rosor men vill gärna ha ett par till - för doftens skull.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var ikke så opptatt av roser før, men litt etter litt snek de seg innpå meg, og selv om jeg ikke har sånn supermange, så er de hyggelige planter å følge med på. :)

   Slett
 2. Wow - så frodig det er hos deg nå! Forstår at det må være et sjokk og komme hjem til en jungel etter en uke på ferie :)
  Flotte roser og peoner.
  Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg blir like overrasket hver gang, hvor fort alt vokser. Nå må bare regnet stoppe så jeg får ordnet litt mer :)

   Slett
 3. Det må være skønt at komme hjem fra ferie til en frodig og “regnfrisk” have. Det ser virkelig ud til, at planterne stortrives.
  Selvom man kun har været på ferie en uges tid, er der altid meget, der skal klippes og ryddes op i, når man kommer hjem, så man kan godt blive lidt utålmodig.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en får jo lyst til å gjøre alt på en gang, og det går jo ikke :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Viken intensiv blå färg på riddarsporren och Multi Blue har hittat en perfekt partner i den rosa digitalisen. Det blommar i vackra färger hos dig. Skönt med regn, här har juli bara bjudit på sol och en otrolig värme.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Når jeg ser på Multi Blue og revebjellen så ser det ut som de har fått hjelp til denne kontakten, men det har de ikke, artig hvordan planter tar for seg :)

   Slett
 5. Hei.
  Tenk å komme hjem til en jungel. Ja, det gror veldig. Du får bare være tåålmodig. Mye flott som blomstrer i hagen din nå.
  God ny uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt å kjenne at en gjerne kunne puslet rundt i hagen døgnet rundt, og at det alltid blir for liten tid, vil ut mer og mer :)

   Slett
 6. Det er virkelig utroligt så hurtigt alting vokser nu efter et vådt forår og nu sidst varme og 25 mm regn. Man kan ikke nå det hele, selvom man ikke rejser væk fra sin have, og planterne tager magten, men på den gode måde! Hvor har du meget dejligt at glæde dig over, selvom du får brusebad når du går rundt i din have:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Egentlig er det jo forandringene som gjør hagen spennende, og deilig å være ute i varmt regnvær, men litt grisete med lukingen. :)

   Slett
 7. Oi, så flott! Skjønner at jeg snart må ta meg en tur! :)

  SvarSlett
 8. Det var virkelig en frodig hage du har kommet hjem til. Mange vakre blomster og et godt utvalg av ulike blomster.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå føler jeg at alt er på gang, og det er hyggelig. :)

   Slett
 9. Det er virkelig frodig hos deg nå, må være godt å komme hjem til:-) Det meste har vokst veldig raskt i år. Kos deg i hagen/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt at det er koselig å holde på i hagen, mye å gjøre :)

   Slett