lørdag 10. juli 2021

Akeleier

Det var bed med både busker og blomster her da vi i 1995 flyttet inn i hagen her. Noe visste vi hva var, andre ikke. I sørveggen stod en fin liten blomst, og vi måtte innrømme at vi ikke ante hvilken blomst det var. "Det er en Akeleie.", sa vår den gang lille nevø som var på besøk. Og det var en Akeleie. I dag er det mange akeleier her, og de fleste kan kanskje sies å stamme fra denne ene akeleien. Jeg oppdaget jo fort at det var enkelt å ta vare på akeleiens frø, og kanskje har det kommet til et og annet frø utenfra disse årene, men ikke mange. Har en akeleier er det like spennende hver vår å se hva det blir.  

Denne dukket plutselig opp i fjor, helt annerledes enn alle de andre, er den ikke fin? 

Den samme akeleien som over, jeg burde kanskje ta vare på noen frø, men jeg lurer faktisk på om jeg allerede kan ha fjernet de blomstertomme stilkene. Sånt generelt sett vil jeg helst ikke ha flere selvsådde akeleier. Uansett hvor fine de er må det jo være plass til litt annet i hagen også, og det betyr at små akeleieplanter blir luket bort.

Alle de stive blomsterstilkene etter akeleiene blir fjernet så snart de er avblomstret, men bladverket får bli. Spesielt i år er de i så mange fine fargesjatteringer, lurer på om det kan ha noe å gjøre med at det har vært så tørt i hele vår. 

Disse akeleiene har også blitt beundret i år. De står på østsiden og får ikke så mye sol. 

Snakk om sarte farger, på dette bildet går det så vidt an å se de svake fargesjatteringene. Disse blomstrer faktisk fortsatt. 

Disse står i det samme bedet, på østsiden, har litt andre farger, men like sarte. 
Denne akeleien har liksom litt personlighet, se hvordan den ser ned til venstre. 
Her er årsaken til det skjeve blikket, humlebesøk på en naboblomst. Hvorfor ikke? Hvis trær kan snakke sammen, kan kanskje akeleier det også?

De blå bakerst ligner jo litt på sorten, mens de hvite og rosa ikke minner så mye om akeleier i det hele tatt. Jeg måtte bort og se etter om det faktisk var akeleier flere ganger etter å ha sett bildet. De oransje bak er Azalea (Feuerwerk).

Det har vært en fin dag i hagen, får jo ikke lyst til å avslutte når kveldene er så fine og lyse. 
Håper på en fin dag i morgen også!

14 kommentarer:

 1. Fine bilder av Akeleier fra hagen din. Jeg liker også Akeleier og lar de bare frøså seg.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gjør også det, men nå blir det så mange at jeg fjerner de aller fleste småplantene, det er så rart også, de sår seg alltid ytterst i bedet. :)

   Slett
 2. Fine Akeleiebilder. Bestilte hvite akeleier på nett i år, men de var blå...og blå hadde vi nok av fra før.
  Så da blir det noe annet hvitt på den plassen i stedet.
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Og jeg som har hvite akeleier, men fjernet alt for noen dager siden, bortsett fra den lyseste her, men den er jo ikke akkurat hvit, helt lys, lys lilla ytterst og lys, lys gul innerst. Men, de er vel ikke frøekte heller. Si fra hvis du vil prøve, så kan jeg sende deg frø av dem, eller av hvite til neste år, men da må du minne meg på det :)

   Slett
 3. Akelejer er altid et studie værd, for de bliver ved at opfinde nye former og farver. Sjovt med de mange forskellige! Jeg er også glad for bladene der får så fine farver, men du har ret i de fylder meget i bedene, og rødderne er slet ikke nemme at grave op.
  Godt du har en ekspert-nevø, der kunne fortælle dig hvilke blomster haven indeholdt:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldigvis er det enkelt dra opp småplanter, men jo større de blir desto vanskeligere. Veldig spennende å se hvordan de som får stå blir. :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Aklejan är en favorit i trädgården. I år dök det upp en ovanlig hos dottern som jag bad att få frö av när det blir dags. Såg ut som en veckad kjol och färgen var mörkt purpur. Du har vackra färger och den sista har en ovanlig form.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende planter. I begynnelsen var alle her med små blomster, men for noen år siden kom mengder som var helt vide i formen og mye større. Fargene er fra mørk blå, mørk lilla, mørk rosa, lys rosa, lyseblå, til hvitt. Veldig spennende. Håper du får like planter som den hos datteren din av frøene. :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg.
  Akeleier er flotte og så er de så forskjellige. Skulle gjerne hatt mer plass så jeg kunne hatt flere enn de jeg har.
  God søndag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 6. Så mange flotte akeleier du har! Jeg har i år klippet av alle stilker, for jeg har mer enn nok frøplanter av de.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 7. Aklejor är helt förunderliga i hur de kan variera. Ibland får de sprida sig och ibland rensar jag upp. De skulle ta över helt annars. Men jag vill alltid ha kvar några av de mörka 'Barlow' sorterna. Tror jag sådde en 'Nora Barlow' en gång och sen har variationen bara blivit större och stärre :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Måtte google Nora Barlow, den var veldig fin, tror ingen av mine har navn, de er bare krysninger av uidentifiserte eksemplarer :D

   Slett