torsdag 30. januar 2020

Pieris Pyramidelyng Sarabande

Jeg sa feil tidligere i år, Pyramidelyng Sarabande blomstrer ikke for fullt i januar (selv om det ser sånn ut), men at det er en av de fineste vintergrønne i slekten Pieris er sant, i hvert fall syns jeg det. Navnet får meg til å tenke på Ingmar Bergman, som jeg må google, og hans siste film heter Saraband.

Dette bildet er fra 11.april i fjor, så blomstene ser litt annerledes ut enn i januar.

Bilde tatt 10.januar i år. Så altså ikke full blomstring, men på god gang. Jeg hadde bare glemt hvordan blomstringen egentlig ser ut. 

Litt frost 22.februar 2018. Er ikke bladene vakre? Busken blir ca 80 cm høy, så om en har mer snø enn det så vil den ikke vise på vinteren, men fin resten av året også. Herdig sone 3-4. 

Dette bildet ble tatt 25.mars 2019. Jeg mener at Pieris er i lyngfamilien, og jeg har den sammen med annen vårlyng, klokkelyng og blåbær. 

Dette bildet er tatt 28.april 2017, blå Vårkjærminne kan skimtes i bakgrunnen. Det står på lappen at blomstring skal skje i mai, men her er den på høyden i hele april. Den ble plantet i 2016.

Vi nærmer oss februar med stormskritt, så får vi se om det blir snø eller fine dager i hagen. Jeg har uansett oppdaget at jeg har noen staudefrø som skal sås ute. Ha en fortsatt fin uke. 

5 kommentarer:

 1. Hej Ingeborg!
  Den växten har jag inte sett förr, den är vacker både med blommor och utan. Ser ut att trivas bra hos dig.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
 2. Pieris japonica buskrosling tillhör familjen Ericacae, samma familj som Rhododendron. Släktet är Pieris, buskrosling, det är ingen ljung även om de växer i samma typ av jord.
  Jag har odlat dem i många år, har fem olika namnsorter och alla är lättodlade. De sätter blomknoppar på hösten och det är endast de senaste åren som de klarat av att blomma här, tidigare frös alltid blomknopparna bort under vintern. Men oavsett blomning så är de väldigt vackra vintergröna växter. De blir ju ganska stora med tiden men de tål beskärning väldigt bra. Jag har klippt mina många gånger för annars växer de ur sin plats, de går också utmärkt att stamma upp.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gunilla, men Ericacae er jo det latinske navnet på lyngfamilien. Navnet Pyramidelyng står på etiketten. Både Rhododendron og Pieris er i lyngfamilien så vidt jeg kan se. Uansett, flotte planter. Jeg har også flere Pieris, de er alle fantastiske planter. En har jeg hatt i en krukke i årevis. :)

   Slett
 3. Hei. Jeg har kjøpt inn disse nå, utrolig fine. Jeg skal plante de nå, jeg har ikke sur jord i hagen min, men har kjøpt inn rododendro jord som jeg skal plante de i. Jeg ville gjerne fått råd om hvordan jeg skal få de til å trives videre. Skal jeg gjødsle med sur jord gjørdsel ? takknemlig for tips. Mvh Kari-Ann

  SvarSlett