torsdag 6. februar 2020

Koseeffekten

Noen samler på planter, det gjør ikke jeg, men jeg samler på miljø. Det vil si, før ville jeg sagt miljøet i hagen, men nå betyr det plutselig noe annet. For jeg snakker ikke klima, selv om det er viktig, akkurat nå snakker jeg mer om kosefølelsen en får av å være i hagen.

For å oppnå koseeffekten er jeg avhengig av planter med litt høyde, og også litt møbler og krukker. I forgrunnen her vokser humleblomst (geum), den sprer et teppe av dekorative blad på bakken om vinteren, men om våren når de oransje blomstene kommer strekker den seg og blir store tuer. I bakgrunnen Yukka. Bak der igjen en blanding av vintergrønt og blomstrende busker. 

Jeg elsker de grågrønne bladene til Honningknoppurten om vinteren, men om sommeren blir det til store tuer med blå blomster. I bakgrunnen gir pergolaen høyde og den turkise krukken gir farge gjennom hele året. 

Dette er en helt vanlig blå Iris om vinteren. Jeg tar aldri bort de visne bladene eller blomsterstenglene før jeg må, syns de er dekorative. Bak en vintergrønn buksbomhekk. 

Alle bildene er tatt i løpet av februar gjennom flere år. Her en julerose. I bakgrunnen vintergrønn Laurbærhegg. Det som er i bakgrunnen er like viktig som det som er i forgrunnen. Både visuelt er miljøskapende, men også fordi det gir et bedre mikroklima for plantene å overleve i.  

Lengst nord i hagen står en tujahekk, den beskytter alt som vokser innenfor. Her har stinkjulerosen allerede begynt å blomstre. Treet er et Aroma epletre.

Klosterklokke er fint å ha i utkanten av plenen, de blir mye høyere enn snøklokker og bladverket danner digre tuer etter blomstring, jeg prøver derfor å unngå dem i bed der de faktisk kan fortrenge framdriften til staudene som kommer etter hvert. Bak denne tuen vokser bambus. Stolen i bakgrunnen skal få stå ute som et miljøskapende element til den detter sammen, jeg la akkurat ut et bilde av de to stolene på min nye instagramkonto. Trodde aldri jeg skulle begynne med instagram, men nå har jeg altså gjort det.

Sibirkornellens røde greiner skaper dramatikk i hagen om vinteren. I bakgrunnen den samme tujahekken og epletreet som i sted. I sommerhalvåret får kornellen et nydelig bladverk, hvite blomsterklaser, og siden blå bær. Den skaper høyde og miljø i hagen året rundt. 

Kvister av magnoliatreet er drevet i blomst inne, pyntefugler er ikke bare for juletreet. Det er fint å kunne ta elementer fra hagen inn om vinteren. 

Jeg beholder gjerne mosen i bedene hvis jeg kan, men av og til må jeg luke, for ugress er det masse av her. Hvis en bare har store planter, som f eks Japankirsebærtreet midt i mot her så kan en selvsagt la det meste av ugress bare være der, men jeg har nå litt blomster også. Til høyre Barlind. Bak der igjen laurbærheggen som blant annet beskytter julerosene. 

Hagen min er ikke en samlerhage. Det hender jeg lar meg friste av nydelige små planter, men prøver å la være, jeg vil heller ha noe som viser igjen, også på avstand. Men om våren kan jeg ha helt vanlig Primula, denne vokser i bedet under Japankirsebærtreet. 

I bedet bak tujahekken vokser det blant annet snøklokker, men i løpet av våren og sommer tar større stauder over, det er noe jeg trenger å minne meg selv om så jeg ikke løper avgårde til hagesenteret for å kjøpe småplanter her.  De visne stilkene tilhører Kjempealant. 

Da vi overtok hagen vokste det en liten vivendel her. Nå er den diger og dekker hele pergolaen, som før var stativ til ungenes føyser (husker/disser).

En toåring med et fint bladverk om vinteren er revebjellen, det fine er jo at den vokser i høyden om sommeren og gir akkurat det inntrykket jeg vil at hagen skal ha. Den sprer seg, og det liker jeg også, de små bladrosettene er enkle å flytte der en vil ha dem. Noen er redd for revebjellen fordi den er giftig, men den er ikke nødvendigvis mer giftig enn mange andre planter i hagen, den er bare mer kjent. I bakgrunnen Yukka.

Ha en fortsatt nydelig uke med eller uten snø. 

16 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg!
  Tenk så stor forskjell det er mellom nord og sør! Deilig å se noe som ligner på vår. Det er enda lenge til her.
  Velkommen på instagram!
  Ha en fin dag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Ja, jeg så det var mye snø hos deg. Vi har nok en ekstra mild vinter i år, men vi håper alltid på litt snø i februar :)

   Slett
 2. Ja, vi har vel alle et forskjellig utgangspunkt mht. til hagen.
  Jeg er nok egentlig mest en plantesamler når alt kommer til alt.
  Vakre bilder fra hagen din av herlige vårblomster.
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det som er så fint, at alle kan bruke hagen som de vil, og du samler jo på utrolig mye fint og forskjellig da :)

   Slett
 3. Hei!
  Jeg liker godt miljøene du viser fram. Det er en hage som lever. Jeg har heller ikke en samlerhage. Jeg tror jeg er mest opptatt av frodigheten.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, frodigheten er viktig, og den er du god på :)

   Slett
 4. Hei Ingeborg.
  Ser at det ikke er snø hos deg heller.
  Jeg er heller ikke noen plantesamler. Var nok litt mer før. Nå søker jeg frodighet og en hage jeg trives med å være i.
  Fine bilder.
  Fin kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det syns jeg også er viktigst, en hage som en trives med å være i. Etter å ha holdt på i noen år får jeg mer og mer av de plantene som trives best, men jeg fristes jo av og til av nye ting også :)

   Slett
 5. Fin kosehage som du nok har stor glede av. Fine bilder av vårblomster.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det med å kose seg er viktig for meg, er ikke så farlig om det er litt ugress og sånt :)

   Slett
 6. Hej Ingeborg!
  Härliga bilder med både snödroppar och snöklockor. De senare lyckas jag inte med, tyvärr. Jag samlar inte heller på växter, men har några favoriter som jag inte vill vara utan. Till dem hör Digitalisen, och den får gärna sprida sig hos mig.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en får favoritter etter hvert, revebjeller må jeg ha, og Storkenebb blir også mer og mer viktig, spesielt de frodige som blomstrer hele sommeren :)

   Slett
 7. Jeg har sans for koseeffekten! Samler "litt" også, da, men det viktigste er koseeffekten :)

  SvarSlett
 8. Det var en fin pointe. Jeg er heller ikke plantesamler, men samler på stemninger og oplevelser. Sådan vil jeg tænke det fremover, tak :-)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett