søndag 12. januar 2020

Vestlandshagen i januar

Hva er det som blomstrer i hagen nå? Etter dager med regn og vind kikker endelig solen litt fram og plen og vekster er dekket av noe vinterlig hvitt. Jeg må ut i hagen og kikke.

De fleste Løvemunn, som jeg har rundt omkring i hagen har ikke blomster, men denne som står på terrassen i ly for den verste vinden har ikke gitt seg. 

Pyramidelyngen Sarabande vokser litt for hvert år, og nå står den i full blomst. Utenfor bildet har også vårlyngen begynt blomstringen. Denne sorten av Pieris blir 80 cm høy, og er merket med blomstring i mai. Den er herdig til sone 3-4. 

Mange vil vel kanskje grøsse over at vi har blomstring midt på vinteren, og tenke klima, men det er ikke uvanlig. Vi sier gjerne at i Haugesund er det samme temperatur i juni som i desember. Sånn har det i hvert fall vært i alle mine 57 år, selv om dette jo bare for et lite sekund å regne i jordklodens historie, og knapt nok det. Denne humleblomsten (Geum), som er i ferd med å blomstre, har imidlertid tatt litt feil av årstiden, det er første gang jeg har sett at den blomstrer om vinteren.  

Blomstrende Primula hadde jeg i fjor også, her henger den litt med hodet, noe som skyldes nattefrosten, utover dagen kom den opp igjen. 

På nordsiden har denne blomstret i hele vinter. I begynnelsen var sneglene bortpå og forsynte seg litt, men etter hvert fikk den vokse i fred. Krysantemumen, som jeg har fortalt om tidligere, er forresten ferdig med blomstringen. 

Tusenfryd har vi gjerne gjennom hele vinteren, så lenge det ikke er snø. 

Skyggesildre har vintergrønt bladverk og når det ikke er snø og heller ikke kaldere enn nå, blir den et fint innslag i hagen. 

Denne julerosen, Pink Frost, hadde jeg tenkt å flytte i fjor, men kom aldri så langt. Den står litt værutsatt til, og jeg tror den ville trives bedre med litt mer ly og sol. 

En av de sist innkjøpte rosene i høst står fortsatt med knopper. Dette er David Austin Winchester Cathedral. Egentlig tror jeg det hadde vært bedre for rosesesongen om jeg hadde klippet dem av, så det på Mary Rose i fjor, at den ble helt utslitt av å passe på knoppene sine gjennom vinteren, men jeg klarer ikke å fjerne dem. 

Både klosterklokker og snøklokker, som her, er på vei opp og fram, det er også helt vanlig for sesongen her på Vestlandet, som fortsatt er Vestlandet, selv om et nytt fylke har sneket seg til navnet.
Jeg fikk lyst til å starte hagesesongen mens jeg gikk rundt og fotograferte, men det er jo altfor tidlig. Det kan fortsatt bli frost og vinter, ofte kommer ikke vinteren før i februar. Fru Halds hage har forresten fått instagramkonto i tillegg til blogg og facebook. Foreløpig ligger det bare et testbilde av lyngen der, men hvis det er noen som har noen tips om hvordan en kan legge inn bilder på instagram fra pc uten at det blir for komplisert, tar jeg gjerne imot (send meg en melding på mail, ikhald@hotmail.com). Ha en fin ny uke. 

10 kommentarer:

 1. Ja, milde vintre har det vært mange ganger før, og det har vært skog på Hardangervidda. Men det har aldri vært så mye forurensing som nå, og denne stakkars planeten vår sliter :(
  Koselig å se primula i blomst.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. God morgen. Det er bare så dumt at det fokuseres så mye på toppen av isfjellet, det vi kan se fra huset vårt på en måte; olje, flyreiser, bil, cruiseskip, når det er mange andre ting som vil være enklere å ta tak i, når alt kommer til alt er det bedriftsøkonomiske metoder som må til for å få redusert forurensningen, tilbud og etterspørsel. Vi får gjøre vårt i hagen, og kjøpe både rett og minst mulig. Jeg skal forresten på et nytt jordforedrag om et par uker, syns det er veldig vanskelig, men gleder meg. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg.
  Jeg synes det er flott med milde vintre. At løvemunn blomstrer nå er helt utrolig. Fint med primula i blomst.
  God uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg savner jo snø og frost de årene kulden stort sett er fraværende, men samtidig er det mange ting som er deilig med det også, komme fra A til B uten problemer er en av dem :)

   Slett
 3. Mine snøklokker spirer også.
  Men de står i potter innendørs så det er helt klart bedre sone hos deg.
  Jeg er veldig fornøyd med min Sarabande, men har ikke hørt navnet "pyramidelyng" om pieris før. Der lærte jeg noe nytt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke jeg heller, men på vaskelappen står det "Pyramidelyng "Sarabande". Om det bare er Sarabande som er en pyramidelyng, eller om det gjelder flere Pieris vet jeg ikke. Fin er den uansett :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Det ser ut som vår hos dig, då de första lökväxterna tittar upp ur jorden. Otroligt med så många växter i blom, i januari. Har Instagram, men laddar bara upp bilder från telefonen eller min I-pad, vet inte om det går att ladda upp från PC:n.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Går visstnok an fra pc-en også, men det ble for komplisert for meg, så nå må jeg ta noen bilder med mobilen også :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg!
  Fantastisk januarblomstring. Her er snøklokkene på vei opp. Gleder meg.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan ikke huske at det har vært så mange forskjellige blomster i januar før, og det selv om vi hadde noen perioder med litt frost tidligere i vinter, men snøklokkene de er i vanlig rute :)

   Slett