lørdag 18. januar 2020

Luke gress

Når staudene har begynt å vokse er gressugress vanskelig å luke, det er så vrient å finne basen, helt nede ved jorden, få et godt tak, dra opp med roten. Men nå derimot ...

Dette er det verste bedet mitt når det gjelder gress, kronglete å komme til med både stikkende roser, Hortensia, Sommerfuglbusk, Vårkjærminne og lyngen i bakgrunnen. 

Sånn ser det ut under den markdekkende stauden Vårkjærminne. Allerede har små blader begynt å kikke fram og plutselig er hele bedet dekket. Da blir det umulig å finne igjen gresset før det kommer lange strå opp mellom bladverket. De kan selvsagt trekkes opp, men problemet forsvinner ikke. I dag har det stort sett vært regn ute, men hvis det blir litt opphold i morgen skal jeg ut og luke gress, kanskje får jeg endelig bukt med det. 

Noen steder har klosterklokker og snøklokker tittet fram, her er det vel stort sett klosterklokkene som har begynt å åpne seg, men fortsatt er de små. Til høre de grågrønne bladene til Lavendel, og bak Primula. 

En liten Stemorsblomst har dukket opp mellom klosterklokkene. 

Lungeurt er en av de aller tidligste staudene her, og nå har denne lille planten her, som har spredt seg til trappen, begynt å blomstre. Den vandrer litt ut av tuen, lungeurten.

Rart at det fortsatt er vinter, det kjennes litt ut som vår, men det kan fortsatt bli både kaldt og snø, så det gjelder å ikke bli for ivrig. Ha en fortsatt fin helg.

18 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg.
  Det er ikke bare med dette ugresset. Jeg har ikke mye bed å plante i. Der er det plantet tett så det får ikke mye plass. Det kjennes som vår ute, men vi får nok litt vinter vil jeg tro. Tidlig med lungeurt.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, gresset her kommer opp uansett hvor tett en planter, virker som det vokser opp gjennom alt, men i dag skal jeg ut og ta det :D

   Slett
 2. Dzień dobry Ingeborg! Widzę, że szukasz wiosny w ogrodzie! I znalazłaś! Gratuluję! Miłego wieczoru!

  SvarSlett
  Svar
  1. Google translate: "God morgen Ingeborg! Jeg ser at du leter etter vår i hagen! Og du fant! Gratulerer! Ha en fin kveld!" Ja, her er det vårfølelse akkurat nå, det blir litt luking i dag tror jeg :)

   Slett
 3. Gress og ugress er mye enklere å få vekk når jorden er våt. Lungeurt er en vakker staude. Den brer seg noen ganger mer enn jeg setter pris på, men den er lett å dele.
  God helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her er jorden våt i dag, mye regn i går, men opphold i dag, så kanskje det blir litt luking. Jeg har områder i hagen som jeg har tenkt å fylle opp med Lungeurt, deler og deler, men ja, den brer om seg, men heldigvis ganske kontrollert :)

   Slett
 4. Det er godt det ikke bare meg som har ugress i staudebedet. Det har vært svært vått i det siste så haging frister ikke. Fin Lungeurt.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, i går var det skikkelig slagregn her, men i dag er det bedre, frister litt å gå ut :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg, lurt å luke gresset nå, jeg synes også det er umulig å få bort senere. Lungeurt har jeg aldri regnet som en hageblomst, her vokser den vilt og er mer som et ugress. Rart med det, vi trakk alltid av blomsterhodene og sugde ut honningen av dem da jeg var barn. Ha en fin søndag. Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal flytte lungeurten til en skråning der det verken er bed eller noe særlig luking, kanskje den kan dekke litt. Husker at det var ville planter vi også sugde honning ut av, men ikke den tror jeg :)

   Slett
 6. Jeg tog en tur rundt i haven i går på mine knæ netop for at få luget græs op af bedene. Det er et rigtig godt tidspunkt inden stauderne kommer i gang.
  Jeg plantede også en hel del lungeurt med hvide blomster i et nyt bed og tænker de vil danne et tæt bunddække med tiden. Det er en herlig staude.
  Dejligt er det med de mange forårstegn, men vi er jo kun i januar, så måske kommer vinteren pludselig.

  God arbejdslyst!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da skal jeg gå i gang i dag, hvis regnet holder seg borte til jeg får kommet meg ut. Hvit lungeurt tror jeg ikke at jeg har sett, men fikk en avlegger av en blå for noen år siden, først i fjor begynte den å vise igjen, gleder meg til den kommer i år, er litt senere enn den røde. :)

   Slett
 7. Hej Ingeborg!
  Bra att få rensat redan nu. Hos mig är marken väldigt hård, trots en längre tid med mildväder. Lungörten är en vacker växt, har den också i rabatten. Hos mig sprider den sig inte.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan være at det er for vått til å luke skikkelig her, men jeg skal prøve. Kanskje det er forskjellige sorter, eller at din er for ung. Min står i skyggen, det er så fint med stauder som blomstrer godt der :)

   Slett
 8. Hei Ingeborg! Jeg er veldig enig i at dette er en god tid å luke på! Mosen er også lettere å fjerne på denne tiden :-)) Ønsker deg en fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Mose prøver jeg å beholde (hehe), det har ikke blitt noen luking på meg foreløpig, bare regn, men kanskje i morgen, hvis det blir fint går jeg ut i lunsjen :)

   Slett
 9. Det ser ut som vår, selv om det er januar :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vårlig ute, og mye regn, hadde vært kjekt med litt vinter også :)

   Slett