mandag 22. oktober 2018

Dyrking om vinteren

I morgen kommer Sara Bäckmo til Haugesund hagelag, vi regner med at det blir smekkfullt. Hun skal snakke om det å dyrke mat om vinteren, det er jo så populært for tiden. Så grønnsaksfrø nå, som skal spire med en gang det blir varmt i været, og så kan en høste grønnsaker allerede tidlig vår, salat, gulrøtter, spinat. I hvert fall om en har en isolert varmbenk inne i drivhuset. Jeg vet jo at det går, har sett det i praksis, og jeg gleder meg til å høre foredrag, men er det verdt det? Er det ikke like greit å så til våren? Blir spennende å høre.

Det å så nå er jo ikke helt det samme som å dyrke grønnsaker om vinteren, spør du meg. Ringblomster, de oransje øverst i bildet, kan jo sås ute nå, de sår seg selv også, men de kommer jo ikke noe før de som evt blir sådd til våren for det. Ringblomster kan jo spises også. De lilla er Høststorkenebb, de ville jeg ikke ha spist, de er kanskje ikke akkurat giftige, og skogstorkenebb har vært brukt i medisin. 

Jeg syns det er kjekt å dyrke grønnsaker som kommer igjen år etter år og som kan høstes nesten hele året. Jordskokk for eksempel. Ulempen er jo at en ikke blir kvitt dem, hos meg har de kommet opp igjen i et opphøyet bed, gleder meg ikke akkurat til å prøve å grave dem fram, vet ikke om det går heller. Det viktigste er jo å få tak på knollene. 

Asparges er jo en flerårig matplante, jeg plantet i fjor og i år har den vokst seg større, har blitt gjødslet med tare og det liker den. Den mørke foran er ikke tare, men rød grønnkål som har vært så vakker at jeg ikke har hatt hjerte til å spise den, grønnkål kan også høstes utover vinteren, og den kan overvintre. De gule blomstene i bakgrunnen tilhører en staudevariant av Ruccola, Strandsennep, den kommer igjen år etter år og kan kanskje høstes 3/4 av året. 

Luftløk er en annen gjenganger i hagen her, den er også flerårig, og hvis en ikke høster de underjordiske løkknollene kommer den igjen. Den kan også høstes hele året, bortsett fra kanskje desember og januar. Alt kan spises. 

Da jeg laget nytt bed og la flere heller tidligere i sommer plantet jeg markjordbær i sprekkene, har store forventninger til dem neste år. 

Kanskje årets siste markjordbær, men ikke sikkert, plutselig dukker de opp. Greinen bæret henger på tilhører en gojibærbusk, heter vel Bukketorn på norsk, må sjekke lappen når jeg får tid. Har ikke blitt noen bær her ennå, jeg har hatt den i noen år, men plutselig kommer den kanskje. 

Vet ikke hvor langt inn i vinteren bifftomatene kan klare seg i drivhuset, men de får henge litt til, bare et par som har fått et lite hint av oransje så langt. 

Grønne tomater kan heldigvis legges til modning i vinduet inne, eller brukes som de er i matlaging, men jeg vet ikke om det kan kalles å dyrke mat om vinteren. Må innrømme at jeg ikke har så mye tro på vitsen med det, i hvert fall ikke her på Vestlandet, hvor det er så vått at frøene mest sannsynlig vil mugne, eller kanskje spire for tidlig, og er det ikke kjekt med en liten pause? Jeg syns vel egentlig det er vanskelig nok å dyrke mat om sommeren, men i høst har jeg prøvd meg på å så gulrøtter og reddiker i drivhuset, de har spirt, men foreløpig er det ikke blitt noe som kan spises, eller noe som det er noe poeng å fotografere, men om det skjer noe skal jeg gi beskjed. Kanskje jeg lærer noe av Sara i morgen, eller av noen som kikker innom her? Ha en fin uke. 

10 kommentarer:

  1. I ditt klima som kan omtrent sammenlignes med England kan jo sikkert purre stå ute om vinteren?
    Det prøvde jeg en vinter her når jeg hadde pallekarmer, men de var bunnfrosne. Så dyrking om vinteren går nok langs kysten, men ikke her :)
    Ha en fin kveld.

    SvarSlett
    Svar
    1. Å ja, det er nok ikke fullt så bra hageklima er som i England, i hvert fall ikke hos meg, blåser og regner for mye. Purre er noe jeg aldri har hatt, men den kan jo fryses så jeg antar at det går fint å ha den stående ute og høste etter hvert (selv om den er frossen). :)

      Slett
  2. Hei Ingeborg

    Jamen ja, det er godt at holde sig orienteret:)
    Sara Bäckmo er hot!
    jeg forstår og deler din skepsis, men vi lader ørene være åbne - også under 1½ meter sne:)
    Godt er det at nyt kommer på banen! og måske hun kan levere? Tænk hun er jo i godt selskab når hun nu er nomineret til årets INFLUENCER of Sweden.
    Jonna Jinton er deres dygtige og fantastiske fortrop! Kan kompaniet det samme?

    Vi får se

    Ha en dejlig uge

    SvarSlett
    Svar
    1. Blir spennende å høre på henne i morgen. Nå har jeg nettopp sett dagens Søren Ryge direkte, koselig :)

      Slett
  3. Hei Ingeborg.
    Du har nok enda mildere klima hos deg enn her. Spennende tema du skal på møte om. Kan du tenke deg noe så godt som markjordbær. Gleder meg allerede til neste sesong.
    Fin kveld til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det blir kjekt å høre hvordan hun gjør det :)

      Slett
  4. Hej Ingeborg!
    Det blir säkert ett intressant föredrag, Sara är en duktig odlare. I år sådde jag inga rädisor, för det har inte blivit något av dem, de senaste åren. Vet inte varför. Morötterna blev fina, både gula och lila. Har tänkt att försöka så lite redan nu, för att se om det lyckas, och kanske få en tidig skörd. Passade på att så mina frön till ringblommor, som jag hoppas tittar fram i vår.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Det ble et fint foredrag, hun er en veldig flink foredragsholder. Er ikke helt sikker på om jeg kommer til å dyrke grønnsaker om sommeren, men kanskje jeg skal prøve å så vinterportulakk, som hun anbefalte, tror jeg har noen frø, den er veldig god. :)

      Slett
  5. Hei Ingeborg.
    Sikkert et interessant foredrag, men akkurat nå syntes jeg det er utrolig deilig med pause...
    Laaang sommer med mye vanning og jobbing.
    Fredag håper jeg å avslutte sesongen:-)
    Ha det godt/Eirin

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig, det er fint med en pause. Men foredraget var interessant, og det går an å hente ut det som en kanskje kan bruke i egen hage. Her er nok sesongen litt lenger, men det er på tampen. :)

      Slett