torsdag 9. august 2018

Spørsmål om løvemunn og ukjent plante

Nå går alt så fort at alt plutselig er over, det gjelder å nyte øyeblikkene, og kanskje få svar på spørsmål.

Den er et mirakel denne stauden der blomstene svever så luftig langt over bakken, frøstjernen Thalictrum Ankum. 

Blomstene til rødkvannen er kanskje litt mindre enn vanlig etter en uvanlig tørr sommer, men fortsatt vakre. Denne planten slipper frøene sine over hele hagen, men det er heldigvis lett å luke bort de en ikke vil ha. Litt utsatt for snegler er de, men i år har det gått bra med denne i hvert fall. 

Jeg kjøpte to store, flotte løvemunn på salg for et par uker siden. Hadde i fjor og husker at de blomstret lenge, men husker ikke om jeg fjernet avblomstrede stengler, er løvemunn selvrensende?

Og hva er dette? Jeg hentet den i hagen til mine svigerforeldre da huset skulle selges. Vet ikke om jeg våger å plante, fant ut at en annen jeg hadde hentet var fredløs, men den fikk jeg nå fjernet. Noen som kjenner igjen?

Her har det nettopp begynt å regne, så det ble ikke ferdigstillelse av det nye bedet som planlagt, og det er kanskje like godt for vi fant et vepsebol like ved så det er store svermer med veps der.
Ha en fin dag, uansett vær eller veps.  

20 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg.
  Nydelig frøstjerne. Da min løvemunn hadde blomstret av ble den helt brun. Jeg klippet den ned, og nå blomstrer den flott igjen. Her stålsetter vi oss for uværet som er ventet i morgen.
  Fin kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har nettopp vært en runde her ute for å se om det er noe som ligger og slenger, irriterende med så mye vind sommerstid. Da skal jeg kanskje klippe av blomsterstenglene når de er helt avblomstret. :)

   Slett
 2. Frøstjerner er så fine. De er så tandre og lekre.
  Jeg vet dessverre hva planten din heter.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper at den kommer med noen blomster sånn at jeg kan identifisere :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg

  Jeg kender heller ikke din ukendte - håber den kommer i blomst - så ser vi:)
  Thalictrum er en fantastisk slægt!

  Ha en dejlig fredag

  SvarSlett
 4. Hej Ingeborg!
  Thalictrum är så fin, har inte sett min blomma i år, men växten finns kvar. Dottern hade rödkvanne, den var stor och fin, men den kom inte igen året efter. Kan inte hjälpa till med växten, men den har fina blad.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis jeg husker riktig så er rødkvann toårig, men sår seg selv villig, men første gang den har blomstret vil det da gå et år uten blomstring, så kanskje får hun nye neste år :)

   Slett
 5. Hei Ingeborg!
  Fiolfrøstjerne er bare vakker:-)
  Jeg har hatt løvemunn i mange år og de har blomstret hele sommeren, mens i år hjalp det ikke å beskjære heller... Kan jo skylde på varmen.
  Ha en fin helg/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg fikk mine sent på sommeren, er spent på om det kommer en ny blomstring. Hvis ikke-fornybar jeg i hvert fall prøve å ta frø :)

   Slett
 6. Kan den ukjente være en liten eikebladshortensia? Hydrangea quercifolia?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må jeg sjekke, hadde jo vært veldig spennende :)

   Slett
 7. Så nydelig frøstjerne! Elegant er den.
  Jeg kjenner dessverre ikke til din ukjente.
  Det var godt du fikk bort fredløs. Jeg har en fredløs stående inntil låvebrua, helt alene og langt fra bed, klipper rundt med gressklipper, den er jo fin der den står, men må ikke i bed.
  Håper du får en fin helg Ingeborg!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, fredløs er en av få planter jeg ikke vil ha i Hagen. De kan spres med vinden over lange avstander, håper du klarer å holde din i sjakk, de er jo fine :)

   Slett
 8. Jeg har hatt løvemunn som sår seg sjøl og kommer året etter - det syns jeg er gøy her i sone H4. Den ukjente planta tenkte jeg med en gang på duftpelargonium, sånn som lukter sitronaktig når en tar på blandene, men det er det vel neppe, men det kan kanskje heller være en slags storknebb (hvis det er en staude og ikke en busk)?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok ikke duftpelargonium, det har jeg, men jeg kan jo alltids sjekke ut storkenebbslekten. Jeg tror det må være en staude, for det var mange av dem :)

   Slett
 9. Frøstjerne er favorittstauden min :)
  Løvemunn må nok klippes, men den er jo flott å ta inn i vase!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke fått klippet ennå, men det må jeg da gjøre :)

   Slett
 10. Utolig vakker den er frøstjernen!
  Den siste planten vet jeg ikke, tror ikke jeg har sett noe som ligner en gang. Håper noen vet.
  Ønsker en fin ny augustuke:)

  SvarSlett