tirsdag 5. september 2017

Bare blåbær

Nå har blåbærene i hagen begynt å modnes. Det er så koselig å gå ut om morgenen og hente inn noen mens havregrøten koker opp.

Jeg har tre blåbærbusker. Under vokser røsslyngen. Den har ikke begynt å blomstre ennå, men når den først begynner blomstrer den gjerne gjennom hele vinteren. 

Jeg har ikke navn på buskene. Kjøpte en pakke med tre forskjellige sorter for mange år siden. Når en planter hageblåbær må det være forskjellige sorter. For et par år siden døde en og den ble erstattet. 

Det er ikke alltid det er like mye bær som i år. Blåbær modnes til litt forskjellig tid, og om det til en hver tid er flere enn de jeg klarer å spise til havregrøten så har jeg en boks i fryseren som jeg legger dem i. Er perfekt til kaker gjennom vinteren. 

Den eneste lyngen som blomstrer her for tiden er klokkelyngen, den vokser i utkanten av røsslyngen. Ute i naturen har jo røsslyngen startet blomstringen, og jeg har en hvit nede ved parkeringsplassen som er i ferd med å komme i blomst. Hagelyngen heter kanskje ikke røsslyng, men jeg kaller den nå det. Den jeg kjøper er ofte uten navn, men den må være en staudevariant som kommer igjen. Først står den i krukker, så plantes den ut i bed. Ja, så da er det kanskje en høstlyng når jeg tenker meg om, selv om den blomstrer helt til våren.. 
Dette ble nesten bare om blåbær, men altså også litt om lyng og mine manglende kunnskaper om disse plantene. Både lyng og blåbær liker sur jord, så de passer i hvert fall godt sammen. Ha en fortsatt fin uke.

16 kommentarer:

 1. Kjekt med egne blåbær. Jeg har tre stk. og de har gitt mange bær i år. Smart å fryse ned overskuddet.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror aldri jeg har hatt så mange bær før som i år. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Alletiders med blåbær!
  Ja, det kan være besværligt med disse amerikanske arter, jeg har hørt at Mosebølle/Odon -Vaccinium uliginosum- er så nært beslægtet, at de fungerer fint som polinerere.

  Ha en dejlig uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg aner ikke hva mine heter, og hva som er hva hvis jeg skulle finne lappen. :)

   Slett
 3. Hej Ingeborg!
  Har inte skaffat några blåbär till trädgården, har en make som gärna plockar bär i skogen. Men blir mer och mer frestad att skaffa mig några plantor.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er kjekt med hageblåbær, men de kan jo ikke måle seg med bær fra skogen :)

   Slett
 4. Hei Ingeborg. Det er så godt med blåbær. Til neste år skal jeg også ha noen på det nederste platået. Fin dag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
 5. Så fine blåbær du har! Jeg har to busker som begge har gitt mye bær, men de er ikke så store, buskene altså, så foreløpig blir det ikke noe til fryseren. Har ikke hatt de så lenge, 3-4 år tror jeg. Når det gjelder lyng, lærte jeg av Blomster-Svein at Calluna er stauder, mens Erica er ettårige. Så det er nok Calluna du har. Men er jo greit å kalle de røsslyng også, de fleste skjønner jo hva du snakker da.

  SvarSlett
  Svar
  1. De tar litt tid på å etablere seg. Ja, det er nok Calluna jeg har. :)

   Slett
 6. Takk for sist, til deg også! :) Kjempekoselig å få besøk av deg. :) Blåbær er godt og dekorativt. Du er heldig som har det i hagen. Flott klokkelyng. Ha en fortsatt fin uke, du også. Hilsen Lisa

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig dekorativt, fine bladfarger om høsten også. :)

   Slett
 7. Blåbær er en favoritt hos meg også, men jeg har mindre bær i år enn i fjor. Røsslyng gleder oss med sin høstblomstring.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje blåbærene også har år av og på, her er det alt annet som er av, plommer f eks, nesten ingen.

   Slett
 8. Jeg elsket bildene.
  Fint å møte bloggen din.
  janicce/Brasil

  SvarSlett