søndag 11. juni 2017

Rom i hagen kjøkkenhage

Hagen min består av mange små rom, rommet lengst mot nord er kjøkkenhagen. Her har jeg fire pallekarmer og noen bed med alt fra spiselige planter til giftige revebjeller. Det er ikke det at jeg ikke har spiselige planter i de andre rommene også, men det er liksom dette som er selve kjøkkenhagen.

Ved inngangen til kjøkkenhagerommet står en relativt ny rododendron , den heter Yakushimanum Polaris., blir 1 meter høy og er herdig til sone 6. 
Nærbilde. 
Rommet har en tujahekk mot veien i nord, og litt mot parkeringsplassen i vest, den er helt avgjørende for at det kan vokse noe særlig her i det hele tatt. Med denne hekken er dette faktisk ofte det varmeste stedet i hagen. 
Mellom tujahekken mot parkeringsplassen og hellene som omkranser pallekarmene har jeg plantet forskjellige storkenebb og marikåpe. Her nærmest en rosestorkenebb, som er tidligst ute med blomstringene. 

Jeg blir mer og mer fascinert av storkenebb, og har dem etter hvert i mesteparten av hagen. For en takknemmelig plante. Disse er bare satt rett ned i "plenen", som nå er historie.  

I fjor høst satt jeg for første gang settehvitløk, Casablanca. Det ble mange fedd å sette av 5 løker så nå har jeg hvitløk over hele hagen, men mest her. Inn i mellom disse har jeg plantet dill, og foreløpig har den faktisk overlevd, og vokst, selv om den ikke viser så godt på bildet her. 

I en av pallekarmene har jeg plantet en mojitomynte (mentha x villosa), den har jo tatt over hele pallekarmen sammen med eplemynten vi snakket om tidligere. Mesteparten av eplemynten har jeg flyttet, men mojitomynten får foreløpig stå. Det går så vidt an å skimte gojibærene bak, jeg har hatt denne busken i noen år, men foreløpig har den ikke produsert noen bær. 

Her er det både hvitløk og luftøk. Inn i mellom plantet jeg fennikel, men en mengde planter ble i løpet av natten redusert til kanskje fem av glupske snegler, da kjøpte jeg Ferramol. 

Jeg har hatt fennikelen sirio i noen år, og har fått noen fine eksemplarer, men i fjor spirte den dårlig ute så jeg har spirt den inne i år. Om den lever lenge nok til å bli spiselig er vel heller tvilsomt, men foreløpig har noen få planter overlevd. 

Luftløk, eller toppløk (allium cepa proliferum), syns jeg er et fantastisk bekjentskap. Vi bruker den mye i matlagingen, og det er så flott med grønnsaker som står hele vinteren, år etter år. Her kan den høstes kanskje alle måneder bortsett fra januar. Sammen med luftløken står blant annet grønnkål og fizz salatkål. .  

To av kassene er doble og to er enkle, egentlig tror jeg vel det holder med enkle, men det er jo litt kjekt med variasjon. Målet mitt er å bare ha staudegrønnsaker her. Det er for liten plass til å ha gulrøtter etc, selv om jeg i fjor hadde rødbeter og var veldig fornøyd med det. Vanligvis har jeg også mye stauderuccola, men i fjor skranglet den litt og i år også, heldigvis er den frøsådd seg så jeg har et par planter jeg håper skal etablere seg like godt som den jeg hadde før. 

Jeg har ofte mangold/bladbete. Like mye fordi de er dekorative som spiselige. Denne har overvintret fra i fjor.
Her er eplemynten som er forvist til en sinkbalje. Ved siden av står gressløken, og bortenfor der to sitronmelisser som ble så digre i fjor at jeg lurer på om jeg skal flytte dem, om jeg bare finner ut hvor. I fjor overskygget de alt i bedet bak, og holdt på å utrydde balsamen min, som jeg heldigvis hadde en liten plante av et annet sted også. På pilstativet i pallekarmen vokser sukkererter.
Langs hele tujahekken vokser det stauder, og et Aroma epletre som ble plantet i fjor og som planen er å espaliere. Det vokser også en bjørnebærbusk her. Skal vise mer fra bedet senere når det blomstrer, men her et lite glimt av krypjonsokkollen som stikker seg fram fra kjempealantens digre bladverk. Til venstre høststorkenebb som i går så vidt var begynt å blomstre. 
Hanekammen blomstrer allerede flott. Den er et vilt eksemplar som har fått lov å komme inn. 

Mot øst er gjerdet mot naboen, her vokser blant annet en flammentanzrose og et stort pæretre som i år har blomstret overdådig, det blir spennende å se om det blir noen pærer. Planten som slynger seg i det gamle lampestativet med lykten er bjørnebærbusken. Det er egentlig litt lite sol for den her inne i kroken, men den produserte nå litt bær i fjor. 

Og så tilbake til der vi startet. Polarisrododendronen er den nærmeste til venstre, rett bak skyggen. Den midt i bildet står ved enden av parkeringsplassen, og det kan være at den er lik, den ligner i hvert fall, men jeg har ikke navnet. Treet er et gravenstein epletre som har blitt kraftig beskåret i håp om at det skal riste av seg en mystisk sykdom det fikk i fjor. Huset og garasjen tilhører naboen i vest. 

Det ble et koselig hagebesøk fra Stavanger i går, været var perfekt. Etterpå hadde jeg også åpen hagen, og selv om jeg bare annonserte det dagen før på facebook så kom det nå noen. Veldig hyggelig. Ha en fortsatt fin søndag, og ny uke.

30 kommentarer:

 1. En thujahekk har mange funksjoner. Le, skjerme mot innsyn,veistøv og bedre mikroklima. Jeg har thujahekk rundt nesten hele tomten her, og ville ikke vært de foruten. Storknebb er omtrent den eneste planten jeg ikke har hatt dilla på, men merker at jeg er på glid :)
  Ha en fin dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gikk fra null til hundre når det gjelder storkenebb. Nå er det sånn at om jeg bare kunne ha en staude i hagen så ville jeg valgt storkenebb. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Storkenæb vokser overalt her - vildt:)
  I Danm,ark har vi en planteskole næsten kun med Geranium - Mathildestiens Staudeplanteskole - ledet af Birgit Reimer - hun har også skrevet en super bog om dem!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Her tror jeg bare det er en høy blå som vokser vilt, som barn kalte vi den hatteblomst. En hel bok om storkenebb høres flott ut :)

   Slett
 3. Tujahekk fungerer bra som skjerming for vind og innsyn. Synd at de blir så høye...
  Ellers er storknebb en takknemlig plante, er spesielt glad i de som blomstrer hele sommeren:-)
  Ha en fin kveld.
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de som blomstrer hele sommeren jeg liker best også, de er supre. :)

   Slett
 4. Så fin kjøkkenhage du har! Jeg har også mange rom i hagen på forskjellige høydenivåer, og flere skal det bli, for vi planlegger ett rom for bålpanne og benker i le for vinden :) Ha en fin søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Bålpanne og benker høres fint ut, og le for vinden må vi jo ha her. :)

   Slett
 5. Nydelig rhododendron du har. Storknebb er en fin plante. Har noen av dem. Rosestorknebb lukter dessuten godt :-) og er en fin bunndekker. Så fin kjøkkenhage du har. Jeg har en del staudegrønnsaker, men er nok ikke så flink til å bruke av dem. Ha en fin søndagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde vært interessant å høre hvilke staudegrønnsaker du har, ligger det noe ute om dem på bloggen din?

   Slett
 6. Det ser veldig frodig ut til deg:) Tuja har jeg litt trøbbel med ,)
  Kraftige mynter! Og rosestorknebb er en fabelaktig bunndekker.
  Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, myntene krever plassen sin, men så er de fine og anvendelige også da. :)

   Slett
 7. Flott rododendron. Praktisk og fin kjøkkenhage, mye spennende her. Holder på med en kjøkkenhage, synes det litt vanskelig med planleggingen. Rosestorkenebb har jeg også. Liker den så godt. Høres så koselig med åpen hage, skulle gjerne ha vært der. :) Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det jeg syns er viktigst med kjøkkenhage sånn planleggingsmessig er å bruke et fast materiale mellom bed eller pallerkarmer, jeg søler mye jord når jeg holder på og da blir det fort ugress hvis det er singel eller bark eller lignende.

   Slett
 8. Koselig med blanding av pryd- og nytteplanter. Pallekarmer er gull! jeg har hele to, og det gror så det griner :) Hm, så sneglene liker fennikkel (også)...
  God natt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de liker i hvert fall de små spirene, når de har begynt å danne knoller tror jeg det går bedre, heldigvis, for det er en fin grønnsak. :)

   Slett
 9. Spennende med kjøkkenhage med mange ulike urter og grønnsaker. Rosestorkenebben blomstrer her også.


  Ha en fin mandag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kjøkkenhage må jeg ha, selv om den ikke er så veldig stor. :)

   Slett
 10. Hei. Flott kjøkkenhage. Gleder meg til jeg får gang i min. Har litt dilla på Storkenebb, Spesielt de som blomstrer hele sommeren. Ønsker deg en fin dag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er best de som blomstrer hele sommeren. Lykke til med din kjøkkenhage. :)

   Slett
 11. Likte godt kjøkkenhagen din. Jeg har foreløpig svært lite spiselig i egen hage, som jeg nettopp overtod med nytt hus. Har plantet rips og blåbær, men det er det eneste. Ellers så har jeg planer om en liten urteavdeling. Jeg får begynne i det små. Bloggen din inspirerer virkelig en hagenovise som meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha. Det er bare å spørre om det er noe du lurer på. Så spennende med ny hage. :)

   Slett
 12. Masse fint å se på i denne bloggposten også. Inspirasjon!
  Ha en fin uke!
  Lena

  SvarSlett
 13. Så hyggelig med åpen hage. Heldige var de som kom til deg! Jeg er også veldig svak for Storkenebb og det kommer stadig flere sorter inn i hagen. Du må bare gi en lyd hvis du finner noen på bloggen min som du vil ha til høsten. De er jo så enkle å dele. Så fikk jeg navn på Hanekammen, "ugressplanten" som jeg tok med fra en grøftekant for noen år siden. Er jo så fin så og holder seg under kontroll
  God uke.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Det er godt med planter som er enkle å dele. "Ugress" kan være vakkert. :)

   Slett
 14. Jeg deler din nylige lidenskap for storkenebb:)

  Har ikke vært så intressert i de før ifjor,å jeg har siden da fått ganske amnge avleggere rundt forbi.
  Kjøpte foressten en ny for et par dager siden,å det er garantert ikke den siste;)

  Så gøy med åpen hage!

  SvarSlett
 15. Hvor fikk du tak i mentha x villosa? Leitet og leitet men finner den ingen steder

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, husker ikke hvor jeg kjøpte den (2015), men det kan ha vært på hageland. Grønn etikett som det står sunny herbs på, på forsiden står det mojito mynte, baksiden mentha x villosa. Lykke til (hvis du ikke finner den og er i nærheten av Haugesund kan du komme innom og få en avlegger). :)

   Slett