torsdag 18. mai 2017

Brennende kjærlighet og litt til


I fjor fikk jeg endelig somlet meg til å ta frø av Brennende kjærlighet, eller Branntjæreblom, som den også kalles, og de har spirt masse. Nå har jeg delt, plantet noen ut i hagen og resten skal jeg ta med meg på planteloppemarkedet vi arrangerer i Haugesund hagelag 6. juni. Men det er ikke det eneste som har spirt, for noen uker siden fant jeg en spire i en liten potte som har stått siden august 2014.

Den er nå fin den brennende kjærligheten (lychnis chalcedonica) som jeg fikk av en nabo for mange, mange år siden. Den har blitt flyttet litt rundt i hagen, men nå har den funnet plassen sin helt nederst, på sørsiden av tujahekken mot veien. Og i fjor fikk jeg tatt frø også, og de spirte over all forventning.  De er litt koselige de hanekamlignende blomstene som  står og vaier på høye stilker. 
Brennende kjærlighet kan noen ganger trenge litt hjelp for å holde seg oppreist, og etter hva jeg vet skal den være herdig til sone 7. Tror den klarer seg rimelig greit mot snegler, men skal prøve å sjekke det spesielt i år.  De store bladene og høye stengel i bakgrunnen tilhører jordskokk. 


Får kalle dette god spiringsevne. Og nå er de delt i mindre deler, men ikke priklet en og en, det gidder jeg ikke, og siden de vokser i en tue er det vel ikke nødvendig heller.  Om  de vil blomstre i år eller først til neste år vet jeg ikke, men stauder blomstrer jo gjerne ikke før året etter. 

I august 2014 fikk jeg noen frø av enkle sibirpeoner. Jeg sådde to forskjellige steder i bed og i to potter. Dette må jo være en spire? Jeg hadde gitt opp for lenge siden, men nå ser det ut som det kan bli noe, og jeg har flyttet den over i en større potte, for denne her har nesten ikke jord og potten går snart i oppløsning etter så lenge ute i vær og vind.

I fjor kjøpte jeg meg en Finlands vita ros (Rosa spinosissima plena) etter å ha lest om den i Dag Lyngars bok 100 av våre beste roser.  Den står i en krukke og planen er å ta den med til fjells siden den skal være herdig til sone 8, men nå er jeg litt usikker, for selv om jeg ikke har sett den blomstre så liker jeg den så godt med de flikete bladene som blir beskrevet som bregnelignende. Den har allerede stått med knopper i flere uker. Den skal bli 2 meter både i høyde og bredde og det ser ut som den liker seg godt i krukke. Den skal like mager jord og den skal sette jordskudd, og det er jo fint om jeg vil ha flere.

Jeg vil gjerne vite mer både om Sibirpeon og Finlands vita ros hvis noen har erfaringer eller tips. Ha en flott dag. 

15 kommentarer:

 1. Flott spiring! Det er gøy når frø spirer på den måten :)
  Den rosen er så fin, og tåler så mye. Tror jeg må satse på sånne roser som tåler så mye.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan være kjekt å prøve ting på grensen, men det er fint å ha en del ting med god herdighet også :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Har netop svaret på min egen blog omkring pimpinellifolia (=spinosissima) og jka den tror vil kunne klare sig til fjells -om nogen kan!
  Spændende med din pæon - Tror det er Paeonia anomala, der bla vokser på Kolahalvøen!
  Brændende kærlighed - er også sneglefri hos mig i Danmark!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, paeonia anomala er notert også :)

   Slett
 3. Hei. Brennende kjærlighet har jeg også hatt i hagen. Spennende med peon. Ønsker deg en fin dag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gleder meg veldig til å se hvordan peonen vokser. :)

   Slett
 4. Hei Brennende Kjærlighet har jeg ikke i hagen, men den er veldig fin, og sneglefri tror jeg :) Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg hadde den på feil plass noen år, men nå trives den. :)

   Slett
 5. Brennende kjærlighet er jo helt rett å dele med andre. Den er en fyrrig og friskt innslag i hagen. Jeg har den også, men aldri tatt frø. Det må prøves. Så artig med frø som spirer etter man har 'glemt eller gitt de opp".
  Var inne på nettet og så bilde av rosen. Nyyyyydelig!
  God helg.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg skal legge ut bilder av rosen når den kommer i blomst, nå har den begynt å vise farge i knoppene. :)

   Slett
 6. Finlands vita ros har jeg jaktet på tidligere, den hadde jeg glemt nå faktisk. En fantastisk rose, grattis! Peon og kastanje har jeg forsøkt så flere ganger uten hell men skjønte jeg ikke var tålmodig nok. Det tar visst flere år.
  Brennende kjærlighet har fått stå i fred her, er nok ikke førstevalget akkurat for snegler så lenge det finnes noe annet..
  Ønsker deg fint vær til helgen, og mye hagekos :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fant rosen på Hageland i fjor, og det til og med på salg. :)

   Slett
 7. Hei! Imponerende spiring! Går brennende kj. ut etter et par år? Tror jeg hadde den foer noen år siden, men den forsvant. Og peonspiren blir spennende, det hender vel at blomstene ikke blir helt lik morplanten? Kanskje den ikke blomstrer allerde i år, da - hehe. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Regner med at det går noen år før den blomstrer, ja, hvis den overlever. Selv om peoner får stå i fred for sneglene har jeg allerede fjernet en snegle som var begynt å spise på den. Jeg har hatt min brennende kjærlighet i mange år, men den er ikke like fin hvert år.

   Slett
  2. Min brennende kjærlighet er ca 20 år. Den er i år ca 170 cm høy

   Slett