søndag 9. oktober 2016

Storkenebben gir seg ikke.

Jeg visste ikke at den populære storkenebben, Rozanne, var en klatrer, men i år har den klatret opp i aroniaen hos meg. Også den navnløse storkenebben min, som flere av dere i fjor kalte en høststorkenebb blomstrer for fullt.

Jeg trodde jeg hadde mistet rozanne, men plutselig dukket hun opp her ved aroniaen. Storkenebb (geranium) var noen av mine favoritt markblomster da jeg vokste opp, vi kalte dem hatteblomster. Etter hvert har jeg mange av dem, og rozanne, har jeg oppdaget er en klatrer, hun har klatret over en meter opp i hekken, og selv om dette bildet er fra tidligere i sommeren la jeg merke til at hun fortsatt blomstret der inne i hekken i dag. 

Her er hun inne i hekken. Aronia, eller svartsurbær som de også kalles, er en flott hekkplante med søte små blomster om våren, utrolig sunne bær som er gode til saft, og flotte høstfarger på denne tiden. 

Jeg har ikke noe bed her, stappet bare disse to storkenebbene ned i jorden under hekken, der ser det heldigvis ut til at de liker seg veldig godt, rozanne må forresten bare ha fulgt med da jeg plantet den andre. 

Denne storkenebben, som kanskje kan kalles en høststorkenebb, blomstrer fra tidlig om sommeren og helt til frosten tar den. 

Veldig kjekt med noe som dekker og som bekjemper ugress uten at jeg må luke. Her vokser også selvsådde akeleier, men de har gitt seg for lenge siden nå. Ellers ser det faktisk fortsatt nesten sånn ut som dette, selv om aroniaen har fått høstfarger, skal se om jeg får tatt et bilde en annen dag, men da jeg tenkte jeg ville fortelle om storkenebben var det allerede for mørkt ute til å ta et bilde i dag. 
Dagens bukett består i tillegg til kosmos av ringblomst, tagetes, kattemynte, storkenebb, perovskia, margeritt, hagegullris, oregano, sitronmelisse, mynte, og enda litt til. Det har vært en ny flott dag i hagen her, men i kveld syns jeg det ble så kaldt at jeg lurte på om jeg kanskje burde ta inn planter som skal inn snart, men når jeg sjekket viste det seg at jeg tok inn 21. november i fjor, og det er det jo enda en stund til. Men nå har i hvert fall noen av pelargoniaene fått komme under tak. Ha en fin ny uke.

Nedenfor kommer bildene som ble tatt i dag morges og som viser Rozanne oppe i aroniaen og høststorkenebben som også fortsatt blomstrer fint 10.oktober. Den klatrer ganske høyt høststorkenebben også, men Rozanne er høyere.

Ha en fortsatt fin dag.

12 kommentarer:

 1. Storkenebb var også en av mine favoritter da jeg var lita. Den vokste i skogen nær der vi bodde. I år har jeg fått et par av de her hos oss og de blomstrer så fint. Mye spennende i buketten din :) Ha ei fin uke. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg blir stadig mer begeistret for storkenebb. :)

   Slett
 2. Är också förtjust i nävor, i år har de inte blommat lika flitigt som de brukar, men det beror nog på torkan. Trevligt med en ny blomning.
  Ha det fint / Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her regnet det mye på sommerens varmeste så de har fått nok vann. De siste ukene har det vært lite, men nå er temperaturen så lav at det ikke ser ut til å ha noe å si for blomstringen. :)

   Slett
 3. Så fine storkenebb og nydelig bukett! :)
  Ha en ny fin uke, du også. :)

  SvarSlett
 4. Så fine storkenebb! Du kan trygt kalle den "navnløse" for høststorkenebb, for det er det riktige navnet på den. Så nydelig bukett du her laget! Ha en fin ny uke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du bekrefter høststorkenebbnavnet, ja jeg kaller den for det nå. :)

   Slett
 5. De er veldig fine disse storknebbplantene. Jeg samlet en stund, men ikke nå lenger.
  Men de jeg har, blomster enkelte helt til de fryser ned.
  Flott bukett!

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har kommet en del inn i hagen i år, så det blir spennende å se hvordan de blir til neste år. :)

   Slett
 6. Storknebb er en av mine favoritter. Liker så godt den intense blåfargen på 'Rozanne'. Bruker en del geranium som bunndekkere.
  Vakker bukett du har laget. Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg bruker dem også som bunndekkere, de er helt fantastisk til det syns jeg. :)

   Slett