fredag 28. oktober 2016

Overvintring av blodbeger

Jeg både overvintrer og tar frø av blodbeger (rhodochiton), men siden den vokser ganske sakte i begynnelsen blir den som overvintrer flottest. Det er denne jeg viser bilder av, og den har overvintret inne på et soverom som for det meste er uoppvarmet, og i fjor vinter stod den i blomst nesten hele vinteren, til tross for at den stod i en mørk krok. Den får ikke mye vann i løpet av vinteren, kanskje en liten slant en gang i måneden hvis den er tørr.

Blodbeger danner store frøkapsler med mange frø inni, jeg rister på dem for å høre når de er klare til høsting. 

I år har min blodbeger stått i et fuglebur, det er omtrent ikke sol her den står. I starten da jeg begynte med blodbeger (fikk frø av broderen på skyggebalkongen) trodde jeg at den måtte stå lunt, men det er ikke nødvendig.

Den har kanskje fått en litt stemoderlig behandling i år, hvis du ser nøye etter kan du se at den har vokst inn i denne pierisen som står nedenfor og at blomsterrankene er på vei ut over singelen. Dette bildet ble tatt i går, de andre bildene ble tatt forrige søndag. 

Disse blomstene, som nesten ser helt nyutsprungne ut, har lagt seg til rette på bordet.

Jeg pleier å klippe den noe ned når den kommer inn, men i år tror jeg at jeg må klippe den løs fra den vintergrønne pierisen, som forresten har stått mange år i denne krukken. Blodbeger tåler litt nattefrost, som det vel har vært her noen netter allerede, nå er vi inne i en mild regnværsperiode, så jeg lar den stå ute litt til.

Jeg syns kanskje at blodbeger liker aller best å henge nedover, men den klatrer også hvis den finner noe å gripe tak i, akkurat hva den har fått tak i her er ikke lett å si, kanskje en ujevnhet i malingen. 

Bladene er fine hele sesongen, men kanskje aller vakrest nå om høsten. 
I går var jeg forresten og kjøpte to digre smårutete vinduer på gjenvinningsbutikken, Affi. Har ikke fått hentet dem ennå, men tror jeg har en plass for dem i hagen. Ha en fin helg!

14 kommentarer:

 1. Den er jo kjempefin da! Flott å kunne overvintre de. Jeg overvintrer bare chiliplanter nå.
  Et lekkert fuglebur du har latt den vokse på. Bedre det enn en fugl i bur:) Og vinduer blir fint i hagen. Alltid noe en kan bruke de til.
  Riktig god helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg overvintret en chili en vinter, men neste ville den ikke mer. :)

   Slett
 2. Så flott Blodbeger! Jeg liker så godt den fargen på blomster og blader! Blir spennende å se hva du kommer til å finne på med de vindusfagene etterhvert. Det blir sikkert fint. Ha en fin fredag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir vel en levegg et eller annet sted, tror jeg. Skal vise hvis og når:)

   Slett
 3. Jeg pleier å så en hel skog av blodbeger rett etter jul, og synes de er enklere å få de til i motsatt av hva du forteller. De overvintrede synes jeg blir lange og skrantede etter en lang overvintring, men jeg har det nok for varmt der de står. Flott at du får det til!
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg syns det er vanskeligere å så, men må alltid gjøre det for sikkerhets skyld. :)

   Slett
 4. Kjempeflott blodbeger du har! Har ikke et eksemplar selv, men kanskje neste år. Fint fuglebur og stol, liker selv å jakte på gode kjøp i bruktbutikker. Det er sååå mye fint å finne. God helg til deg også:)

  SvarSlett
 5. Blodbeger er bare helt skjønn. :) Så herlig med planten i bur. Sjarmerende!
  Nå har jeg lest ferdig boken din. Velskrevet og fornøyelig. Måtte le/smile flere ganger, særlig da du skrev om Hald. :))) Til tross for alt du "utsetter" han for, tror jeg han trives veldig godt i hagen sammen med deg. :D
  Ha en fin helg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, ja, vi har det fint i hagen sammen, selv med forskjellige interesser. :)

   Slett
 6. Nydelig Blodbeger! Jeg har ikke sådd i år. Krever mer tålmodighet enn jeg har:) Fikk planter av en hagevenn for en del år siden og de ga så stor glede. Fikk dessverre ikke til overvintringen. Så flott den var der den vokser ut av "buret" sitt.
  Ha en fin søndag.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde aldri trodd den ville overvintre på et vanlig kaldt soverom, men det gikk. Jeg tar alltid litt frø i tilfellet det ikke går, men er heller ikke så flink med ting som bruker så lang tid. :)

   Slett
 7. Ja, min blodbeger blomstrer ennå. Snakk om takknemilg plante. Men overvintring er ikke så lett her hos meg. Jeg sår nok nye neste år:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det virker å trives over alt og tåler det meste. :)

   Slett