lørdag 15. oktober 2016

oregano til pryd og nytte

I fjor kjøpte jeg en Kung, origanum laevigatum Herrenhausen, som jeg tror er mer å regne som en prydoregano enn de vanlige. Den har i hvertfall mye mer markant blomstring. Kung er jo et av navnene på oregano, bergmynte et annet. Jeg har ellers både den vanlige oreganoen og den greske (hirtum).

Herrhausen blomstrer godt fortsatt, dette bildet ble tatt for noen få dager siden. I bakgrunnen en pelargonia platinum. 

Dette bildet er tatt i slutten av september. Herrhausen blir ca 40 cm høy og blomstrer fra juli til september står det, men altså også langt inn i oktober her på Vestlandet i hvert fall. 

Dette er den greske oreganoen. Jeg bruker den på samme måte som den vanlige som har mer rosa blomster. Jeg syns den greske sprer seg mer, men begge to er jo ganske villige. Kjekke både å ha i urtebedet og sammen med staudene, og der jorden er grunn og ikke så god er de jo fantastiske. Oregano kan også brukes selv om den blomstrer. Oregano skal bare være herdig til sone 6, men jeg har overvintret den på høyfjellet i Valdres på 1000 meters høyde, husker ikke hvilken det var, nå er det gravd så jeg må plante på nytt til neste år. Ha en fin helg. 

12 kommentarer:

 1. Så flott Oregano! Jeg opplever den som enkel å få til, og som en som sprer seg veldig. Jeg har kun den Greske, så langt gir den mer en nok tørket oregano pr år :)Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den greske dukker opp mange steder, men den er fin. :)

   Slett
 2. Hei!
  Disse var flotte. Har bare den vanlige. Den dukker opp flere steder i hagen.
  God helg til deg også! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Når jeg finner den rundt om kring flytter jeg den til steder med grunn jord der det er vanskelig å få til andre ting. :)

   Slett
 3. Så flotte blomster den hadde! Den har jeg ikke sett her før. På dine kanter av landet er det nok et bedre utvalg av planter ;)
  God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde heller aldri sett den før, kjøpte den på et hagesenter som tar inn litt utenom det vanlige også. :)

   Slett
 4. Oregano til glede :-), men også til bekymring av og til. Den sprer seg jo veldig, så hvert år fjerner jeg mengder av den.
  Du spurte om de blå blomstene. Det er Lubelia (hengende/krypdende) som jeg har sådd selv. De kom seint i jorda, men har blomstret noe enormt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg luker også bort litt, overskuddet ender på hagelagets planteloppemarked. Jeg liker veldig godt hengelobelia, men har ikke sådd selv. Har hatt noen gammelrosa i krukker i år. :)

   Slett
 5. Heisann, kan si meg enig i at de vanlige sortene er veldig villige, Herrhausen har jeg faktisk aldri hørt om!
  De blomstrer flott og sprer seg godt - og fin å bruke på mer enn pizza ;:OD) Ha ei flott uke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, oregano er anvendelig, blir mye brukt her. :)

   Slett
 6. Oregano er en flott plante! Jeg har bare den hvite(greske), men kunne godt tenkt meg flere forskjellige.

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har prøvd å ta frø av den nyeste i år, blir spennende å se om det blir noe av dem til våren. :)

   Slett