torsdag 10. mars 2016

Ukens plante: Agapantus

Afrikas blå lilje (agapanthus africanus) er en vakker og eksotisk plante med blå blomster på en tjukke høyreiste stilker som rager over bladverket. Er flott i terrakottakrukker. Med mindre hagen din er i sone 1, kanskje sone 2, må den inn om vinteren. Og hvis den blir stående ute bør den helst graves ned i bedet.

Agapantus liker å vokse i en trang krukke, og mange venter med å skifte til den eksisterende nærmest blir sprengt i stykker av røttene. 

Det er litt uenighet om hva som får denne afrikanske liljen til å blomstre. Peter Englander som er en svensk hagefyr kjent for middelhavshager mener at den bare skal gjødsles etter blomstring. Men jeg så nettopp et program med engelske Monty Don der han både viste liljen i sitt rette miljø i Sør Afrika, og sa at den for å blomstre måtte ha gjødsel hver tredje uke gjennom hele sesongen. Hva er riktig? Hvilken erfaring har du?
Jeg har bare blå, men den finnes også som hvit.
 
Agapantusen må stå i sol, og hvis du bor sånn at du kan overvintre den ute må du regne med senere blomstring.

Omsvermet av humler. 

Jeg har min på terrassen og det er alltid noe å se på.
 
Det nærmer seg høst og det er ikke mange blomster igjen på denne, men humlene har ikke fått nok ennå.

Dette er mine agapantus i dag. Nå er de tatt opp fra kjelleren. Jeg overvintrer dem i et vanlig kjellerrom, og selv om det er både ganske mørkt der de står under et bord, og ganske kaldt, så har de begynt å spire. Den nederst til venstre har jeg fjernet de visne bladene. I vinter har jeg også hatt en ute, men husker ikke hvor jeg satt den, og hvis den har klart seg er det nok allikevel en stund til bladene viser seg, vil jeg tro. Det er fortsatt litt tele i bakken og frost om natten. Vanligvis setter jeg denne rett ut, men siden det er ekstra kaldt i år tar jeg den kanskje inn et par netter først, eller lar den starte utelivet i drivhuset.
Her har agapantusen begynt å få knopper, dette bildet er vel tatt i begynnelsen av juli i fjor, en kald sommer. Dette er forresten en variant av forsidebildet på boken min.

Sånn ser knoppene ut når de begynner å folde seg ut.

Og her er den kommet litt lenger. Blomstene kommer sent på sommeren., og det er alltid like spennende å se om det kommer noen i det hele tatt. Ikke alltid det skjer her i hvert fall. Et tips er forresten å la den få litt kulde før den tas inn om høsten.
Det var litt om agapantus, del gjerne dine erfaringer om denne flotte afrikanske planten. Ha en fortsatt fin uke i det flotte vårværet. Håper det er like fint som her over alt.

10 kommentarer:

 1. Hei! Jeg fikk en agapanthus i fjor, håper den overlever her :) Klarte å få tak i Haugesunds avis i går, etter mye om og men :) Kjekt å lese om deg og hagen din, og fin omtale av hageboken du har skrevet. Den høres ut til å være en hagebok utenom det vanlige, og sikkert utrolig nyttig for oss som har hage i værharde strøk. Ha en fin vårdag, og lykke til med boken!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, tenk at du fikk tak i avisen.:) Agapantusen din klarer seg sikkert. Ha en fortsatt fin kveld.

   Slett
 2. Flotte bilder! Agapanthus er så fine, og blåfargen på blomstene er utrolig vakker. Jeg har den hvite også, og de er fine de også. Men de kan ikke være ute her om vinteren ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg er veldig spent på om den jeg lot stå i bedet har overlevd vinteren med all den barfrosten vi har hatt. Jeg har aldri hatt hvit.

   Slett
 3. En vakker plante! Det finnes sorter som skal gå fint ute her hos meg, men jeg har ikke prøvd. Enda :-))

  SvarSlett
 4. Hei igjen! Nå har jeg oppdaget nye små skudd på Agapanthusen min:) Denne våren har hatt mange gledelige overraskelser å by på så langt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint, da blir det spennende å se hvordan blomstringen blir.:)

   Slett
 5. Hei! Fint å lese om Agapanthus - jeg sådde for 3-4 år siden og er spent på om det er i år det blir blomstring for første gang :) Jeg har den sorten som er vintergrønn (A. praecox), tror det finnes flere sorter. De har vokst ufattelig sent, men blir i hvertfall litt større år for år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Visste ikke at det fantes en vintergrønn sort. Min visner ned om vinteren selv om den står inne. Spennende å se om din får blomster i år.

   Slett