Grønnkål, palmekål, salatkål, ja og så mangold. Er det ikke fint med grønnsaker som kan overvintres ute, og som fortsetter den gode gjerningen når vinteren er over? Først kan du høste hele sesongen og så kan resten bare bli stående, og så fortsetter det året etterpå. Nye skudd kommer, og etter hvert blomster som danner frø, som igjen kan brukes til å så nye planter. Flotte og se på er de også, enten de blomstrer eller ikke. Bildene under er tatt mellom slutten av september og slutten av november.
|
Vanlig grønnkål som er har selskap av en gjenstridig jordbærblomst. Jeg kjører som regel grønnkål i multikvikken, der den blir hakket til små biter for så å bli frosset ned, enten i passelige porsjoner til stuing eller suppe, eller i isbitterninger for å brukes når det bare trengs en liten dæsj. Den kan selvsagt også brukes fersk, og også lett stekt i pannen. |
|
Her omkranser den et lite fuglebad, dekorativ også i staudebedet. Jeg skulle selvsagt funnet et bilde der den blomstrer, men det får bli en annen gang. |
|
Nytt av året hos meg er fizz salatkål. De små bladene kan brukes direkte i salaten, og større blader brukes som øvrig kål. Når blomstene står i knopp kan disse brukes på samme måte som broccoli, veldig godt. Blomstene skal jo selvsagt egentlig fjernes, men så er de så fine der de står fulle av humler i pallekarmen sin at jeg stort sett lar noen av dem få stå og blomstre. Er spent på hvordan den oppfører seg gjennom vinteren, men den skal kunne overvintre. |
|
Og så den flotte palmekålen da, som også er en grønnkål. Den trives både i staudebedet og i grønnsakshagen. Her står den sammen med dill, persille og en mangold. |
|
Jeg liker best den rødstilkede mangolden (også kalt bladbete), syns den er veldig dekorativ. Når den overvintrer blir den gigantisk, så diger at den tok over alt der den stod, så det krever mer plass en jeg egentlig har. Jeg bruker egentlig alle disse grønnsakene på samme måte, som om de var spinat. Stilkene på mangolden kan også brukes. |
Etter å ha sett på Helges skønne haver og kjøkkenhagen hans på DR1 i det siste, tenker jeg at jeg kanskje skal prøve spinat til neste år. Hvilken erfaring har dere med det? Hageprogrammet som har sendetid i fem tiden om morgenen er forresten veldig informativt, her blir det satt på opptak og sett til frokost. Fantastisk at det går an å ta opp, for klokken fem er midt på natten for meg og da ser jeg ikke på tv, hageprogram eller ikke. Ha en fortsatt fin uke.
Så mange flotte kålsorter du har! Spinat har jeg ingen erfaring med, men jeg kunne godt tenkt meg å prøvd! Spennende! Ha en fin uke du også :)
SvarSlettJeg har heller aldri prøvd spinat, trodde kanskje den var litt vrien, men har også hørt at den er enkel å dyrke, så det kan vel være verdt å prøve.
SlettSuperkålen dette!
SvarSlettHadde plamekål for et par år siden...veldig flott og god,men den var ikke så tøff mot frost som den vanlige grønnkålen..dvs.minus og så pluss...da ble den slapp og ikke noe tess:)
Hvordan gjør du det med kålsommerfuglen...bruker du fiberduk?
Jeg bruker ikke fiberduk og har hittil ikke hatt noe problem med kåldyrkingen. Gamle blad får jo litt huller histen og pisten, men de spiser jeg ikke allikevel.
SlettDe är verkligen dekorativa, dina grönsaker. Jag odlar inga grönsaker längre med den vackra kålplantan skulle jag kunna odla bara för det vackra utseendet.
SvarSlettJa, kål er dekorativt, det blir nesten sånn at jeg av og til glemmer at den egentlig skal spises og ikke bare sees på. :)
Slett