mandag 1. juni 2015

Planteloppemarked

Jeg har funnet fram planter til årets planteloppemarked som arrangeres i morgen i Haugesund hagelag. Det ble litt av hvert i år også. Jeg har med jonsokkol, skyggesildre, gule dagliljer, skjoldsildre, kjempealant, valmue, gul lerkespore, ruccola, oregano, kristorn, lungeurt, jakobs stige og storkonvall.

Jeg har alltid vært fasinert av valmuens papiraktige blomster.I dag så jeg at den første knoppen var begynt å åpne seg. Her er den sammen med barlind. 
Den gammeldagse oransje valmuen er en av mine favoritter i hagen. Avleggeren er fra min farmors hage. Den trives selv om det blåser og er kaldt, og her på nordsiden får den virkelig gjennomgå. Allikevel sprer den seg, røttene går dypt og det er ganske vanskelig å grave den opp syns nå jeg. Jonsokkollen er også en av mine favoritter. Den brer teppet sitt utover alle steder den kommer til. Noen vil kanskje kalle den et ugress, men siden den ikke er så høy er det bare å sette den sammen med planter som er høyere. I år har jeg med noen gule dagliljer også, måtte spa bort noen da jeg la den røde teglsteinsterrassen. Skjoldsildren har jeg akkurat skrevet om, den er enkel å dele. Skyggesildren også med sine små rosa blomster. Da vi flyttet hit vokste det noe jeg tror er en kjempealant i hagen. Den sprer frøene sine over alt, så da får de bli med til nye hjem.   

Den blå jonsokkollen er en flittig plante å ha i hagen. Her står den blant annet sammen med gul valmuesøster og azalea.
Akeleier som frøsår seg får også bli med sammen med gul lerkespore. Rucculaen er også fæl til å så seg i urtebedet. Det samme er oreganoen. I tillegg har jeg en kristorn som også får små plantebarn hele tiden og siden jeg ikke har hjerte til å kaste blir de satt i potter. Lungeurten må begrenses av og til og det må storkonvallen også. 

Her er litt av samlingen. Ser kanskje ikke så spennende ut nå, men det blir de når de kommer til nye hjem. 
I natt hadde vi storm og masse regn, men jeg håper det blir finere i morgen ettermiddag når loppemarkedet starter. Jeg er i hvert fall klar, og så håper jeg at det blir tid til å finne noe spennende til meg selv i år også. Her er planteloppemarkedet årets høydepunkt for hagelaget, både for oss som arrangerer og for hundrevis av hageinteresserte som kommer for å kjøpe. Det er det sikkert andre steder også.

4 kommentarer:

 1. Det er ikke lenge før Valmuene blomstrer her heller. Lykke til på planteloppemarkedet da :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Foreløpig pøsregner det ute, men får håpe det gir seg.

   Slett
 2. Takk for hyggelig hilsen hos meg! Så fint bidrag du hadde til planteloppemarkedet. Nydelig valmue. Jeg er også veldig fascinert av dem. Skal forresten så noen snart, bare jeg får flere planter ut av drivhuset. Jonsokkollen er flott, den også. Har noen jeg også. Så forresten en som hadde plantet den i en urne, slik at utløperne hang over kanten. Veldig fint. Håper på bedre vær her også. Ha en god dag! Hilsen Lisa

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres ut som en god ide med jonsokkollen i en krukke, er i hvert fall ingen problemer med formering av den plante.

   Slett