torsdag 18. juni 2015

Ferievanning

Snart er det på tide å tenke på ferievanning. For vestlendinger som skal reise bort i disse dager er det ikke nødvendig med noen ekstra vanning, her bøtter det ned, men ellers og selvsagt for potter som står under tak pleier jeg å vanne over flere dager før jeg skal reise bort, rett og slett for at jorden skal få til å virkelig trekke til seg vannet. Skal jeg være borte fra hagen i lenger enn en ukes tid, spesielt hvis det er en finværsperiode, pleier jeg å sette småpottene i skyggen, og gjerne på plenen som er det kjøligste stedet. Større potter som ikke kan flyttes gir jeg litt skygge, for eksempel ved at jeg setter en hagestol foran. Noen planter tåler selvsagt tørke bedre enn andre, afrikas lilje, for eksempel, regner jeg jo rett og slett med må tåle tørke, så den får klare seg selv.

Det har etter hvert blitt ganske mange pelargonia i potter rundt omkring i hagen min. Og selv om pelargonia med sine sukkulente stilker tåler ganske godt sol og tørke flytter jeg dem inn i skyggen hvis værutsiktene tilsier det. 

Det går jo også an å sette flasker fylt med vann ned i potten, og  det finnes spesialtuter å få kjøpt til formålet. I tillegg hender det at naboer og familie må kalles inn til tjeneste, men det er jo greit at de ikke trenger å løpe rundt i hele hagen og vanne over alt, så også av den grunn er det fint å samle sammen krukkene.

Det er ikke ferietid for meg helt ennå, og værmessig er det heller ikke nødvendig med drastiske tiltak, men her er noen pelargonia på et tidligere feriebesøk.

Feriekoloni for blant annet fuksia og jordbær. Fuksia tåler tørke dårligere enn pelargonia. 
Hvem vet kanskje plantene liker å komme litt på ferie de også, bli kjent med noen andre av hagens innbyggere enn de som de til vanlig treffer. Hva gjør dere med plantene i ferien? Og spesielt dere på Østlandet som vanligvis har det mye varmere enn oss her vest?

4 kommentarer:

 1. Hei, syns du har mange gode løsninger jeg. Jeg må ha voksne barn boende her når jeg er på tur, for å ta seg av katter og sauer. Blomstene blir ikke alltid husket, men det går stort sett greit. Det regner jo bestandig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo egentlig veldig fint at det regner hjemme når en er bortreist. Så fint at du har barn som kan ta seg av dyrene.

   Slett
 2. Hei! Jeg pleier ikke å gjøre så store tiltak i feriehagen, det viktigste er kanskje å sette såpotter etc ut i bed, sånn at de får kontakt med jord og ev litt fukt. Små potter er jo mer utsatt. Krukkene vanner naboen hvis det blir for tørre dager, og jeg kunne nok hjulpet til med å sette skåler under alle krukkene sånn at plantene fikk tak i litt regnvann. Alt i alt lar jeg det skure og gå, og så heller overleve at de ikke er på sitt aller vakreste når jeg kommer neste gang. På balkongen i Oslo er det full skygge, så når jeg vanner godt et par dager før jeg drar, greier mange planter seg uten tilsyn i to-tre uker.
  God helg!

  SvarSlett
 3. Ja det er utrolig hva mange planter klarer. Tenker av og til på at jeg styrer når jeg skal reise bort, mens det kanskje kan gå mye lengre tid mellom hver gang jeg vanner når jeg er hjemme.

  SvarSlett