mandag 8. november 2021

Kjappe valmuer

Jeg sår ikke lenger disse valmuene, som er så hastige, kommer kjapt og forsvinner enda raskere. Men, opp gjennom årene har de nok sørget for nytt liv på egen hånd. Med jevne mellomrom dukker de opp i både bed og krukker. Akkurat i år tror jeg at de kom med komposten, og det er jo fint at den ikke bare kom med ugress. 


Jeg vet jo ikke hva de heter, men denne som har havnet i det nye skyggebedet har i hvert fall frynser så det holder. 

Dette bedet er også litt i halvskygge, her dukket en annen valmue opp, og plutselig er den borte igjen. Planten i bakgrunnen er Matrem. En helt annen kommer plutselig i en krukke. Det er bare å nyte mens den er der. 

De aller fineste syns jeg kanskje er peonvalmuene, men tror nesten at disse også står aller kortest. I bakgrunnen en Georgine. Til neste sommer kommer det sikkert flere. Det er bare å ha øynene med seg når en luker, ellers forsvinner de helt. 

Selv om det fortsatt er mildvær har jeg begynt å ta inn overvintringsplantene, noen blomstrer godt, mens andre har gjort sitt for i år. Nå er vel tidspunktet kommet for å lage chutney av de grønne tomatene også, det er fortsatt en del i drivhuset. Cherrytomatene er enkle å få farge på inne, men bifftomatene syns jeg er litt verre, de får jo farge, men smaker ikke så godt lenger. Det er kanskje på tide å innse at sesongen nærmer seg slutten.  

Ha en fortsatt fin uke

20 kommentarer:

 1. Valmuer en veldig fine, men veldig flyktige. Jeg har de i et bed hvor de selvsår seg villig. Så enn så lenge har jeg tilgang på frø hvert år. Jeg vet heller ikke hva din heter. Den minner nesten om en nellik :)
  Peonvalmuene har jeg ikke lykkes så godt med her i de siste årene.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg syns nesten ikke det er noen vits å så dem eller ha noe jobb med dem i det hele tatt siden de er så flyktige, men når de kommer av seg selv er det noe helt annet, og frøhusene er jo også fine. :)

   Slett
 2. Pionvalmue tror jeg ikke jeg har sett, men fin er den jo.

  SvarSlett
 3. Hei Ingeborg. Valmuer har jeg alltid vært veldig glad i. Jeg likte veldig godt dine. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, blir spennende å se om de dukker opp til neste sommer også :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Gillar vallmo, och har flera fröpåsar, men jag glömmer att så dem. Vet inte vad som är bäst, att så dem på hösten eller våren. Pionvallmon är riktigt vacker, kanske skall jag slänga ut lite frön nu, och resten i vår.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres ut som en god plan. De valmuene som kom i sommer må ha ligget en stund i jorden, for jeg har ikke hatt dem på en stund. :)

   Slett
 5. Blomster der dukker op af sig selv er velkomne, da de ofte sår sig steder, man ikke selv havde tænkt på, og dine valmuer gør det godt, ser det ud til.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er gøy, disse må enten ha kommet i litt kompostjord jeg hadde i bedene, eller ligget under gresset som jeg fjernet da jeg laget bedene :)

   Slett
 6. De vilde valmuer dukker jo også op af sig selv, der hvor man graver i jorden, og navnlig ved større vejarbejder eller byggerier ses de gerne dække bare områder, som en rød mark.
  Efter 1. verdenskrig blev den røde valmue jo også symbol på alle de faldne soldater, og bæres af mange briter d. 11/11 - altså snart. Valmue er en pioner-plante. Fint der er plads til valmuer i din have også!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fine planter. Har sett at mange går med en valmue i jakkeslaget, men ikke visst hvorfor, så fint. :)

   Slett
 7. Jeg synes, det er spændende, når blomster dukker op af sig selv. Der er kommet mange fine valmuer i din have, og den lille matrem kommer vel også af sig selv. Den kommer mange steder i min have, og den er velkommen. Den er jo let at luge op, hvis der kommer for mange.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg fikk en Matrem av en hagevenninne for noen år siden, jeg har sådd en runde og hadde mange som blomstret i år. Nå håper jeg at de skal dukke opp over alt fremover, som du sier så er de jo lette å luke opp. Jeg er helt overveldet over hvor lang sesong de har. :)

   Slett
 8. Ja, valmuene blostrer ikke så lenge, men jeg synes de har nydelige knopper, og flotte frøkapsler! Den siste der dukker opp rundt i hagen, etter at jeg sådde frø fra en venninne for mange år siden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig, de er fine også utover blomstringen. Blir spennende å se hvor mye det blir til neste år, nå når de er vekket opp igjen på en måte. :)

   Slett
 9. Ler gott när jag läser. Jag har en rosa som ser ut som din första vallmo och den lever också sitt eget liv. Jag håller lite koll på den för om den får bestämma blir det mängder av den :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sikkert lurt å passe på litt. Her har de nok ligget i dvale noen år, men neste år kan de være ute av kontroll igjen :)

   Slett
 10. Hei Ingeborg.
  Jeg synes også valmuene er så fine - men hos meg står de nok sikkert litt lengre pga det kalde været.Skal så flere sorter neste vår.
  sesongen må vel nærme seg slutten i det ganske land nå. Her er det straks mørketid.
  Ha ei fin helg,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, merker at været har litt å si her også, hvis det blåser eller regner en de jo ferdigblomstret på et blunk. Men noen fordeler skal jo du ha også :)

   Slett