tirsdag 2. november 2021

Høstens mangfold i hagen

Det er fortsatt mye som skjer i hagen, vi har det fortsatt mildt, men med store mengder regn og vind. Inn i mellom går det fortsatt an å få gjort noe, eller bare gå rundt å kikke. Noen ganger er jeg litt ferdig med hagen på denne tiden, men ikke i år.   

Hvis jeg kjøper lyng om høsten pleier jeg alltid å plante dem der jeg tenker at de kan vokse seg store, jeg har jo vært i hager der lyngen er som store buksbomkuler. Det er veldig sjelden det slår til, men i år har i hvert fall lyngen fra i fjor blomstret igjen. 

I år har jeg vært på tredje runden rundt i hagesentrene for å se om jeg finner godbiter til stadig lavere priser. Siden det er så mildt her, og vi ikke vanligvis har så kalde vintre som i fjor, så kan en fortsette å plante ut ganske lenge. I år har jeg blant annet kjøpt meg to nye blåbærbusker til 70%, det er de som ligger med fine farger innunder lyngen, jeg får ikke plantet ut før til våren. Dette er forresten min eneste tue med lyng (jeg har lagt ut bilder mange ganger, søk på lyng i menyen), hvis en skal få fine runde kuler med lyng må den klippes etter blomstring, men det har jeg foreløpig ikke våget. 

Jeg har i mange år hatt en pitteliten Flekklungeurt, tror aldri den har blomstret. Nå når jeg har flyttet den til skyggebedet (som jeg viste fram for noen uker siden), har den endelig fått en plass den trives. 

Jeg fortalte vel at jeg har lyst til å prøve Solhatt i krukker. I tillegg til den hvite jeg viste tidligere sa jeg kanskje at jeg også hadde kjøpt en oransje. Blir veldig spennende å se om de kommer opp igjen til våren, jeg har litt dårlig erfaring med at sneglene spiser disse plantene før de rekker å kikke fram. 

Jeg har to roser som nesten alltid kommer med en ny runde sent på høsten, noen år kan jeg plukke inn roser rundt juletider. Jeg vet egentlig ikke hvilken rose dette er, men det kan muligens være en Nina Weibull, har i hvert fall planten en sånn en gang i tiden. 

Den gule kan muligens være en Golden Marie, men jeg kan ikke være sikker, blomstringen så sent blir heller ikke helt typisk for sorten. I dag syns jeg ikke disse to rosesortene er så spennende, grunnen til at jeg beholder dem er at de både er tidligere om sommeren, og sene på høsten. 

Hvor lenge Tagetes Tangerin Gem blomstrer har litt å si med plasseringen. Jeg har krukker der den er avblomstret, mens denne som står i sørveggen fortsatt har fin driv. 

Rett utenfor gjerdet i sør står en diger Kristtorn, vanligvis kommer store flokker av fugler og spiser alle bærene, men i år har busken fortsatt bær. Jeg håper bærene kan få bli der litt til, er kjekt å kunne ta inn noen kvister når det nærmer seg jul, husker farmoren min alltid hadde det. De to grønne litt uklare kulene i forgrunnen er eføyblomster. 

En del av krukkene på terrassen med utestuen i bakgrunnen. Det høyeste treet er Magnolia. 

Storkenebb Psilostemon Dragon Heart har dradd i gang med en ny blomstring. En fantastisk flott staude. Jeg har også en med mindre blomster, som bare heter Psilostemon, og jeg har kjøpt en ny i høst som også ligner, som heter Patricia. 

Og så dukket to forvirrede perleblomster opp i et bed, det var jo litt tidlig, eller sent, alt etter som. 

Ha en fortsatt fin uke i hagen!

16 kommentarer:

 1. Så fint at din lyng fra i fjor blomstrer på nytt nå. Jeg har også shoppet planter med 70% avslag, og jeg satser på at de overlever i drivhuset i vinter. Det blir spennende å følge din solhatt, og om den overlever sneglene. Det er merkelig at løkvekster kan blomstre igjen nå.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vanligvis kommer jo bladverket rundt nå, men tror det er første gang jeg har hatt vårblomstrende løk i oktober :D

   Slett
 2. Dragon Heart er flott! Enig i at de to rosene ikke er av de mest spennenende, men greit å ha noen som rmonterer bra.

  SvarSlett
 3. Fine bilder fra høsthagen din.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. Hej Ingeborg!
  Din Dragon Heart är helt fantastisk, både till färg och utseende. Skall bli spännande att höra hur det går med Solhatten i kruka, har ingen tur med dem i rabatterna. De klarar sig oftast bara några år.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Her og, jeg er veldig spent på hvordan det går i krukker :)

   Slett
 5. Ja, med ordet 'mangfold' rammer du virkelig plet! Det er en utrolig mangfold du har i din have, og så går du endda ud og køber planter på udsalg 3 gange! Hvor mon du nu skal finde plads til det nye?
  Det er en dejlig geranium du har - med et imponerende navn (Dragon Heart)!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
 6. Ja, det er rart hvordan alle fristelsene får plass, akkurat nå holder jeg på med et nytt prosjekt der jeg har fjernet en stor villvin, og da kommer det godt med å handle når det er tilbud :)

  SvarSlett
 7. Den geranium er bare flot. Det er ikke så dårligt med en novemberblomstring. Er det normalt, at den blomstrer så sent på året?

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vanlig, i år har vi ikke hatt noe frost heller. Rozanne har også en flott blomstring nå, Tiny Monster kommer også til å blomstre fremover, og høststorkenebben er ikke ferdig. :)

   Slett
 8. Visst är det extra kul när växter som ljungen väljer att bli kvar och blomma ännu en säsong :) Du har fortfarande fin blomning hos dig och visst är det bra att kunna fynda plantor på hösten.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så mange elementer i en hage, så det er alltid noe som er gøy :)

   Slett
 9. Hei Ingeborg! Dette var det nesten som å lese et innlegg fra sydligere breddgrader. Lyngkuler ala buksbom har jeg aldri sett. Høres veldig fint ut.'Paricia' har jeg og er veldig fornøyd med den.
  Her har vi hatt frost flere ganger, så hagen er prega av det. God helg! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Det vokser mye lyng her på Vestlandet, og hvis den får en vokseplass der den trives kan den bli stor. Det er noen hager her, spesielt på Karmøy, som bruker lyng veldig aktivt i hagen. Gleder meg til Patricia :)

   Slett