fredag 24. september 2021

Årets nye skyggebed

Jeg fikk inspirasjonen til mitt nye skyggebed fra et av Monty Dons tv-programmer, der han viser fram en liten terrassehage på 4x4 meter eller noe sånt. Og selv om jeg ikke kan ha digre eksotiske bladplanter (det er kaldt her  i skyggen selv om sommeren), så tenkte jeg at det må gå an å få til noe. Bedet ligger der jeg før tørket tøy, og går kanskje over litt mer enn 1/3 del av dette rommet (som jeg tidligere har kalt klematisplassen, siden jeg har fem stk her). På motsatt side har jeg blant annet en stor Bambus. Rommet blir mest brukt til gjennomgang til og fra utestuen. Bildene er tatt litt til og fra så de strekker seg fra slutten av april til begynnelsen av august. 

Her har bedet vokst seg litt til. Det er blant annet en tre, fire hostaer her, den nærmeste heter Guacamole. I tillegg til skogsbregner er det et par kjøpte, noen trestammer, på den nærmeste står en krukke med Fuksia. På stigen klatrer rosen New Dawn og Klematis Hagley Hybrid (det er litt mer sol i høyden). I midten vokser en Storkenebb Philip Vapelle. De rosa blomstene i forgrunnen er en Akeleie, det er også et par til akeleier som jeg aldri har plantet, men som har kommet av seg selv. Alle plantene er gjenbruk fra andre steder i hagen. I hjørnet vokser en Klatrebeinved og foran den er plantet en Vripil som jeg håper skal bli et stort tre. 

Jeg begynte i slutten av april. Tok bort en duk som jeg var så dum å legge for nesten tjue år siden. Klatrebeinveden er en avlegger og har vokst her en liten stund. Under stigen skimtes klematis og rose som også har vokst her noen få år. Den turkise døren går inn til utestuen, og er litt til høyre for midten. 

Steinkanten har kommet på plass og bedet er fylt med kompostjord fra hagen. Den nærmeste "stammen" er ment å sette en krukke på. De to andre stammene er beplantet med skogsbregne i de naturlige hullene. Jeg tror begge er Svarthyll, de får naturlig hull, og i den til høyre går hullet helt til bunns. Den gamle båten har tilhørt min bestefar. 

Her ses bedet fra motsatt siden. Den grønne busken bak båten er en Pieris som til nå har bodd i en krukke. På espalierveggen vokser Piilu (har ikke blomstret så bra i år), og under over alle under så viste plutselig en klematis jeg trodde var død seg (husker ikke navnet). 

Skogsbregne i trestamme kan bli en "trebregne". 


Denne bregnen likte seg overhodet ikke der den opprinnelig var plassert, men her begynte den å vokse med en gang. Jeg tror den heter Purpurkongsbregne. 


Skogsbregnen i stammen, så bregnen Dryopteris Flilix-mas. Hosta, bak hostaen Klatrebeinved i hjørnet, foran skimtes såvidt Vripil. Til høyre en Pieris jeg ikke har navnet på akkurat nå, har hatt den i en krukke i mange år. 

Bedet sett fra trappen med lilla spanske margeritter, og Klematis Montana (ikke Rubens, men ligner veldig). 

Purpurkongsbregne.

Til venstre Hosta Halcyon, den andre husker jeg ikke navnet på i farten, men bregnen bak er Dryopterisen. 

Klematis Halcyon, klatrerosen New Dawn og en Akeleie som bare dukket opp og har blomstret mye lenger enn alle andre akeleier i hagen. 

Her har det også dukket opp en rød, frynsete Valmue, lyseblå Agurkurt og ringblomster som er sådd. 

Er veldig fornøyd med at bedet har vokst sånn til i løpet av disse månedene. Det er litt annet snask her også, men det skal jeg heller vise til neste år. Det er nesten som at beplantningen har gjort at jeg syns det er mer sol her enn jeg trodde, og det har i hvert fall blitt hyggeligere å gå forbi, stanse litt også. 
Ha en flott helg!

20 kommentarer:

 1. Sikke et fint skyggebed du har lavet! Bregnerne er virkelig flotte - også "træbregnen" - og de mange smukke blade på buske og Hosta gør det hele interessant sammen med forskellige blomster. Jeg synes det er meget vellykket og forstår godt du er blevet rigtig glad for dette hjørne.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal bli gøy å jobbe videre med det til nesten år. :)

   Slett
 2. Det var et fint skyggebed du har laget og det har vokst bra over sommeren.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Overraskende rask utvikling, men det har kanskje litt å gjøre med at plantene er flyttet fra andre steder i hagen, og ikke kjøpt nye. :)

   Slett
 3. Det ble forandring:-) Fint å se hva du har gjort, og hvor frodig og fint det er blitt!
  God helg/Eirin

  SvarSlett
 4. Hej Ingeborg!
  Så fint det blev, kan knappt tro att det bara är några månader sedan du började med rabatten. Har försökt få bräken att trivas hos mig, nu skall jag göra ett försök till, har fått några små plantor från dottern. De är så fina, så skulle gärna ha dem i trädgården.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det har gått fort. Er Bräken bregne? De er veldig fine, men jeg angrer litt på dem jeg har tatt fra skogen, det er litt styr for de sprer seg sånn (det er de jeg bruker i "trebregnene") :)

   Slett
 5. Gjennomgangsrom som blir fine er spennende å se! Særlig med før- og etterbilder. Bravo!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at du likte, det er jo fort at en ikke ser disse gjennomgangsrommene, og så gjør de så mye ut av seg når de blir jobbet litt med :)

   Slett
 6. Det ble skikkelig flott! Det er utrolig hvor lite sol/ lys enkelte planter kan leve med :-))

  God helg!

  SvarSlett
 7. Vacker plantering som du skapat! I de där kalla lägena trivs ju även Glaucidium och Meconopsis samt en hel del primulor. Men hosta och ormbunkar är så läckra och det behövs inget mer än dem många gånger.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Galucidium har jeg aldri prøvd, men den er jo skikkelig vakker. Blå Valmuesøster har jeg hatt i et bed rett bortenfor her, men den varte bare i en to, tre år før den forsvant, hørte nettopp at det er vanlig på disse kanter, men flott er den :)

   Slett
 8. Det er blevet et fint, eksotisk skyggebed. Jeg er særligt begejstret for dine bregner i træstubbene.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, utfordringen er å få store nok hull til planten i trestubbene, tror jeg må utvide det ene litt, får se hvordan skogsbregnen som står der klarer vinteren :)

   Slett
 9. Sådan et lille stykke jord, som du måske ikke tidligere har haft så meget ud af, er hen over året blevet forvandlet til et fint bed. Hvor er “træbregnerne” flotte. Det er spændende, at der pludselig dukker en ny akeleje op, den må du have taget nogle frø af.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har tatt frø av akeleien, skal prøve å så den og se om den blir lik :)

   Slett
 10. Hei Ingeborg! Dette ar det inspirerende å se. Holder på med å fornye/forandre bed. Det som er litt rart, er at jeg har funnet avkutta trestammer som jeg tenkte å bruke til å ha krukker på. Så ser jeg det i bruk hos deg. Morsomt! Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Første tanke med trestubber er jo å kaste, men så fant jeg ut at de er altfor fine, uansett hvordan de brukes :)

   Slett