mandag 26. april 2021

Trær og busker i krukker

Det kan være flere grunner til å plante i krukker i stedet for direkte i bakken. Ofte blir det sagt at det er så kjekt å kunne flytte krukkene rundt, men det er ikke alltid aktuelt når en planter trær og busker, det blir rett og slett for tungt.

For noen år siden fjernet jeg gullbusken (Forsythia), den var fin akkurat under blomstringen, men i en liten hage tok den rett og slett for mye plass resten av året. Under fjerning dukket det opp en liten avlegger. Nå står den i en krukke på trappen. 

Når jeg er på hytta til foreldrene mine hender det at jeg tar med meg en liten furuavlegger, de vokser over alt og er bare å nappe opp med rot. Denne har jeg hatt i mange år. 

Disse hentet jeg nå tidligere i vår. 

Denne oppstammede ligusteren har vokst fra en stikling, først stod den noen år plantet i bakken, men da jeg skulle gjøre litt endringer på drivhusplassen måtte den bort. Heller enn å kaste ble den flyttet til denne potten, og under over under har den nå overlevd i flere år. Når jeg får tid skal den få en skikkelig plassering også. 

For noen år siden fikk jeg noen stiklinger av Nordens Oliven (Sølvpære), denne stod plantet i et bed inntil i høst, men da måtte den over i en krukke. Får se om det blir permanent eller om jeg finner et sted å sette den. Ofte er jo det grunnen til at trær og pusker havner i krukker hos meg.  

To vintre har dette oliventreet stått i en potte på terrassen. Den står akkurat rett under taket i utestuen, men får regn når det regner fra sør, sørvest, vest. I år ble den etter hvert flyttet lenger inn. Den har faktisk klart den lange og kalde vinteren vi har hatt med opptil 13 minusgrader. Det viktigste for overvintring på grensen er at jorden ikke blir våt. 

På nordøstsiden står det litt i krukker, blant annet denne flettede pilen. Pil tåler det meste. Helt til venstre i bildet sees en liten busk. Dette er en vintergrønn Pieris, og den har stått i krukke i mange år. Nå har jeg faktisk begynt å jobbe opp dette området (klematisrommet, som jeg skrev om i vinter), og pierisen skal i jorden. 

Som med ligusteren ble denne sølvpilen satt i denne tønnen for et par år siden. Sølvpil kan jo bli et gigantisk tre, men der jeg hadde plantet det, i skråningen nord for drivhuset, likte det seg ikke. Hvert år falt det overende i selv de minste vindkastene. Det ble beskåret og flyttet til denne tønnen. 

Roser kan jo godt stå i beholdere. Rosen heter White Cover og har stått i tønnen i mange år. Jeg har flere planter av denne rosen, og den som liker seg aller best er denne. 

Denne rosen, Winchester Cathedral, som så vidt skimtes blant prestekragene, har jeg vel hatt i to vintre, den liker seg godt, men er foreløpig liten, krukken er stor, så jeg tror den skal få stå her et år til. Prestekragene overlevde ikke vinteren i år, men det var det flere som gjorde i fjor (om ikke akkurat disse). 

Jeg var litt bekymret for at vinteren skulle bli for kald for det lille ferskentreet Frost, men det gikk faktisk veldig bra til tross for at det står i en krukke. Dette bildet er fra i fjor, men i år er det mye større blomstring (som jeg foreløpig ikke har fått tatt bilde av). 

Det er fortsatt en kald april, men allikevel mange solfylte dager supre for hagearbeid. 
Ha en fin, ny uke i hagen. 

18 kommentarer:

  1. Med ditt gode klima kan jo nesten alt overleve i krukker. Så flott med roser og prestekrager i sammen. Jeg har nettopp bestilt ferskentreet 'Frost'. Det overlever ikke ute her, men jeg skal ha det i drivhuset.
    Ha en fin kveld.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så supert. Mitt har ikke fått frukt ennå, men kanskje i sommer. Nei, du har det vel mye kaldere enn her, selv om det faktisk tålte minus 13 en lang periode her i vinter. :)

      Slett
  2. Det är väldigt snyggt att ha träd och buskar i krukor. Det blir så bra att möblera med dem. Att jag inte har några beror mest på att jag glömmer vattna dem torra somrar... ..lyckades tyvärr ta död på en ek, Quercus ilex, på det sättet.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det med vanning kan bli et problem, men veldig sjeldent her, regner som regel :D

      Slett
  3. Hei Ingeborg! Jeg har også flere busker, trær og stauder i krukker. Det går stort sett bra å overvintre dem, men jeg legger alle ned på sida, for å unngå at de blir stående med isvann. Ha det godt! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er sikkert en større trussel hos deg enn hos meg, men i år hadde jeg faktisk en krukke, heldigvis ikke så stor, som måtte legges ned. :)

      Slett
  4. Det ser ud som om du har godt held med dine krukkeplanter, og jeg synes det er en god idé at bruge krukker som man stadig kan flytte rundt med, men de bliver tunge, som du siger... Men som mellemlanding-sted er det jo super!
    Din nordens oliven - er det ikke snarere en pil? (måske du bare har sat det forkerte billede ind:)
    Her har vi en rødbøg i en potte hvor den har stået i 10 år, så det er jo næsten en bonsai, men den lever endnu. Jeg kan godt lide du tager små frøplanter med hjem og laver krukke-træer (bonsai) af dem. Det er så hyggeligt at se udviklingen.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, bonsai er litt artig, men jeg kan ikke noe om det. Jeg må dobbeltsjekke om det faktisk er Nordens Oliven eller om mortreet til mine to stiklingsformerte bare ligner veldig. Jeg har litt pil, men den minner ikke noe om de. Jeg skal si fra når jeg vet mer :)

      Slett
    2. Undskyld! Det var ikke for at give dig mere arbejde.
      I Danmark kalder vi nordens oliven for "pilebladet pære". Det er altså et pæretræ med pileformede blade, men din ligner mere en fin lille pil med dejlige gæslinger på vej. Måske er der bare tale om navne-forvirring?

      Hilsner fra Ulla

      Slett
    3. Veldig interessant å få oppklaring i navnerot. Jeg lurer faktisk på om den jeg har kan være Salix chaenomeloides Mt Asama, den som får mest sol har nemlig røde gåsunger og når jeg googler det er det dette jeg får. Når jeg ser på formen på gamle trær er den også lik (mine to er jo så små foreløpig at de ikke har fått noen form). :)

      Slett
    4. Jamen så har du jo opklaret mysteriet! Elementært min kære Watson:)

      Ulla

      Slett
    5. Ja, ikke sant. Takk for hjelpen, Ulla. :)

      Slett
  5. Hej Ingeborg!
    Det växer fint i dina krukor. Jag har en Japansk lönn i en stor korg, den trivs bra, men har tänkt att jag skall plantera den i marken, men först måste jag bestämma mig för var den skall stå. Skulle gärna ha ett olivträd, men tror de kan vara svåra att få att överleva. Men så skriver du att ditt står ute på altanen om vintern. Värt ett försök.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg kjøpte oliventreet på salg for tre år siden, tenkte at siden det var så billig så ville jeg prøve. Det har gått over all forventning. Det sies jo at oliven tåler litt frost i korte perioder, men her var det jo frost i to måneder, og en ganske lang periode med opp til tretten minus. Det eneste jeg gjorde var å sette det en meter lenger inn i utestuen og la et laken over i den kaldeste tiden. Det ser jo helt fint ut, det er nesten som jeg må dobbeltsjekke hver gang jeg er der ute at det faktisk har overlevd. :D

      Slett
  6. Hei Ingeborg.
    Utrolig mange ulike trær du har i krukker.
    Det er flott, men hos oss blir det nok for kaldt på vinteren for mesteparten av dette, så tror jeg vi ville måtte vanne veldig ofte. Det er flott å kunne flytte plantene litt rundt, hvis de ikke blir for tunge.
    Ha en fin dag, Ingeborg!
    Hilsen fra Turid

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, her er det ikke mye vanning som trengs, til vanlig sørger regnet for det. Sorter som kan stå i skyggen gjør det også :)

      Slett
  7. De små fyrretræer er fine i krukker. Det er spændende, at du selv finder dem og tager dem med hjem. Man får et særligt forhold til planter, man selv har “fundet” eller stiklingeformeret.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jeg enig i, det er hyggelig når plantene får en historie. :)

      Slett