torsdag 8. april 2021

Storkenebb - hvis jeg bare kunne hatt én staude

Storkenebb er en fantastisk staude, noen blomstrer tidlig, noen blomstrer senere, og noen blomstrer hele sommeren gjennom. Noen vet jeg navnet på, og noen ikke.  

Storkenebb Philip Vapelle begynner å blomstre ganske tidlig, dette bildet er fra midten av juni, den kommer ofte igjen med en ny blomstring om høsten, større blomstring når planten er etablert. Den er enkel å ta avleggere av. 

Dark Reiter er en hyggelig Storkenebb med mørkt bladverk, denne ble flyttet i fjor og jeg håper at den skal skyte fart i år. 

Brunstorkenebb Samobor, bildet er fra slutten av mai. Akkurat denne har ikke blomstret så mye de siste årene, så i fjor kjøpte jeg en til. Jeg tror dette er Rozanne. Den har blitt flyttet litt rundt, men er jo ganske karakteristisk. En rosa rosestorkenebb som jeg dessverre ikke har noe ytterligere navn på, den blomstrer tidig på sommeren, dette bildet er fra midten av juni. 

Denne hvite rosestorkenebben har jeg hatt noen år, den blomstrer også tidlig på sommeren, dette bildet er fra begynnelsen av juni. Rosestorkenebb dekker bakken godt.

Dette er Psilostemon, bildet er fra slutten av juni. 

Storkenebb Psilostemon Dragon Heart blomstrer fra sommer og utover hele høsten. Dette bildet er fra slutten av oktober. Ellers er disse to ganske like. 

Tiny Monster skal blomstre fra juni til august, men dette bildet er fra 6. desember. Den skal bli 15 cm høy, men blir høyere hvis den har noe å strekke seg etter. 

Jeg går litt i surr i alle sortene, men tror at denne, som er ganske lav, heter Karmina og blomstrer juni - juli. 

Lurer på om dette også er Karmina. Karmina blomstrer juni og juli. En ting som er viktig når en skal handle Storkenebb er å sjekke blomstringstiden, som kan variere mye fra sort til sort.

Dette kan være en høststorkenebb jeg har fått, og ikke har navn på. 

Denne kan muligens hete Rose Clair, eller kanskje ikke, tror jeg må bli litt mer nøye med å notere når jeg fotograferer. Rose Clair blir bare 30 cm, mens denne er høyere. 

Dette er høststorkenebb, den vokser fort i store tuer, selve planten her har kanskje bare en størrelse som det skyggepartiet i forgrunnen. Det lille treet er Hjortesumak. 

Her er snøen tilbake, får håpe det snart blir litt varmere i været. Ha en fortsatt fin uke. 

26 kommentarer:

 1. Storknebb er flotte planter, men jeg har aldri hatt dilla på de. Tror jeg har 6 ulike av de, så jeg liker de jo :)
  Det høres ut som et mareritt å bare kunne velge en staude ;)
  Da hadde jeg nok valgt heuchera. De er min nye dille i de siste årene.
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heuchera er en flott staude, men den trives ikke så veldig godt her, tror ikke den liker alt regnet vi har, noe Storkenebb ser ut til å gjøre :)

   Slett
 2. Så mange fine Storkenebb du har i hagen din. De er også mine favoritter, jeg hadde flere i den gamle parsellen enn nå.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 3. Jeg tror du har ret. Havde man kun lov at have én slags staude i haven, var storkenæb en virkelig god kandidat! Jeg elsker også de storkenæb vi har i haven, de er så dejligt forskellige og samtidig så nemme. Flot gennemgang af alle dine mange sorter!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg alltid til storkenebbene, den slekten har et stort mangfold. :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Jag gillar den också, brukar följa med någon ny variant från plantskolan när jag hittar någon. Den är tålig och behöver inte så mycket för att trivas. Du har många fina varianter.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den trives de fleste steder her i hagen i hvert fall, jeg kikker også ekstra på dem når jeg er på et hagesenter. :)

   Slett
 5. Fin planteslekt. Jeg har ikke vært så flink til å passe på alle mine, men har vel 3-4 sorter fortsatt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, mange av de klarer seg jo helt selv, et par av mine har jeg jo fått fra deg :)

   Slett
 6. Ett släkte med väldigt vackra perenner - lika men ändå olika i uttryckssättet. Tyvärr tror jag mina tagit skada de sista åren.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye å velge mellom når det gjelder Storkenebb. Du får se om det er noe du kan redde :)

   Slett
 7. Geraniumer kler det meste, også hjortesumak.

  SvarSlett
 8. Jeg synes, det er en hel umulig tanke at skulle udvælge en staude blandt alle de skønne stauder, der findes. Men skulle jeg alligevel gøre forsøget, ville jeg overveje storkenæb, og jeg tror, det ville blive i konkurrence med sankthansurt og løvefod.
  Blandt alle de dejlige storkenæb, du viser, holder jeg meget af Rozanne.
  Jeg er ret sikker på, det er Rose Clair, du viser.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt vi slipper å velge. Så bra at du kjenner igjen Rose Clair :)

   Slett
 9. Hei Ingeborg!
  Jeg er også veldig glad i Geranium. Det er en spennende plante med store variasjoner. Du har mange fine. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 10. Det finnes så utrolig mange flotte geranium :-)) Jeg samlet på disse plantene i mange år, men nå har jeg noen få utvalgte tilbake. En god egenskap er jo at sneilene ikke spiser dem :-))

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en stor fordel at de ikke blir spist av sneglene :)

   Slett
 11. Ja, de er både fine og villige. Philip Vapelle liker jeg godt, for den har så pent bladverk også. 'Samobor'-frøplanter forsøker iherdig å kolonisere hele hagen her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke funnet en eneste frøplante fra den brunstorkenebben som er avbildet her, derfor måtte jeg kjøpe meg en ny i fjor :)

   Slett
 12. Hei Ingeborg.
  Geranium er en villig og stort sett en takknemlig plante å ha. Brunstorkenebb frøsår seg litt for mye her, men da får vi jo nye planter:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper mine brunstorkenebb begynner å så seg snart også :)

   Slett
 13. Storknebb er flotte planter! Jeg har dem i litt ulike varianter, og er nesten like glad i alle. Brunstorknebb frør seg veldig mye, men den broketbladede er ikke så ille til å spre seg. Men bare den....for en samler... hadde blitt litt stusselig ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kanskje den brokbladete jeg har da, for her har den ikke spredt seg foreløpig i hvert fall :)

   Slett