fredag 16. april 2021

Vårblomstring

Det har vært en utrolig kald vår, men med så mye sol at det har vært fint allikevel. Akkurat nå, midt i våren, er dette noe av det som blomstrer hos meg.

Puschkinia Libanotica, eller Vårpryd, som jeg nettopp fant ut at den kalles, er en søt liten løkblomst som visstnok skal være herdig til sone 7. 

Jeg håper at Vårpryd skal formere seg og bli til en skikkelig tue etter hvert. Nå når jeg har testet den skal jeg se om jeg får tak i flere også. Den skal visstnok ikke like å ha det for fuktig, men de to vintrene den har vært hos meg har jeg ikke merket noe til det. 

Det har vært en del haglbyger her i vår, men denne lille stauden har ikke brydd seg med det. Den skal like mye skygge og er plantet i en nordvendt liten skråning. Cordamine Glanduligeras norske navn skal være Ungarsk tannrot, jeg vil jo si at planten er finere enn navnet. 

Kan ikke huske en april måned med så mye snø som i år, og ikke bare at det kommer snø, for det er ikke så uvanlig, men at den blir liggende. Her er det Påskeliljen Tet a tet som får oppleve vinter selv om det er vår. 

Nå har snøen heldigvis forsvunnet og det er et par tre dager siden siste haglbyge. Dette er Bekkeblom, etter at bildet ble tatt har knoppene begynt å åpne seg. 

Den blå lungeurten kommer for fullt. Lenge har jeg gått og undret meg over hva det var som kom her, for jeg trodde jeg hadde flyttet planten i høst, er veldig glad for at litt av den ble igjen. Den røde lungeurten pleier å være den første stauden som dukker opp her, den blå henger litt etter, men ikke mye. 

I utkanten av lyngen plantet jeg for noen år siden Pyramidelyng Sarabande, blomstene lyser opp i solen. 


I forrige innlegg viste jeg Høststorkenebb og Hjortesumak. Så liten er storkenebbtuen på denne tiden, men i løpet av sommeren blir den gigantisk, og den kommer til å blomstre til frosten tar den. Heldigvis tåler den litt nattefrost, jeg har faktisk merket at noen av staudene som så vidt har kikket fram har fått frostmerker på bladverket, kanskje det er kombinasjonen med den sure nordavinden som har vært. 

Før påske fikk alle overvintringsblomstene komme opp fra kjelleren. Se hvor mange knopper denne fuksiaen har laget i løpet av vinteren. 

Håper på noen fine dager i hagen framover, ha en fin helg!

18 kommentarer:

 1. Vårblomstene i hagen er så fantastiske, jeg gleder meg til dem hver dag ... også :-)))
  Men i morges ... det var hvitt hos oss. Nysnø om natten, noe som overrasket meg veldig. Mine stakkars små vårplanter ... Jeg hadde plantet forskjellige stemorsblomster ... men de kan ta litt frost. Mange hilsener til deg og ha en fin helg.
  Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, ja, det har vært litt nattefrost her også, men ja, stemorsblomsten klarer det heldigvis fint :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg.
  Så deilig med farger og grønt som kommer opp av jorden til tross for litt snø og hagl, men jeg skjønner at det er uvant for dere.
  Tropeplantene er glade for å komme frem i lyset nå :)
  Ha en fin helg,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er uvant, og mye er senere enn det pleier, men hvis jeg syns det går for tregt så kikker jeg bare innom deg :D

   Slett
 3. Det er mye på gang hos deg nå! Tenk at du hadde snø så lenge, og det må jo være uvanlig på dine kanter. Flott bilde av påskeliljene på vei opp av snøen.
  God helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er uvanlig med så mye snø som vi har hatt her i år, og fortsatt har vi nattefrost :o

   Slett
 4. Det var mange knopper på Fuksiaen. Fine bilder av vårblomster.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg syns det er helt utrolig hva fuksiaen klarer å produsere i en mørk kjeller :)

   Slett
 5. Hej Ingeborg!
  Har också porslinshyacint i min trädgård. Den är riktigt vacker. Känns skönt att värmen har kommit, nu börjar det poppa upp nytt i rabatterna. Din Fuchsia ser fantastisk ut.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. I dag er det nydelig vær her, ikke så varmt, men sol og vindstille. Er snart på vei ut i hagen :)

   Slett
 6. Du viser så mange fine forårsblomster på trods af sne og hagl, så mon ikke det nok skal gå? Den der pyramidelyng er da helt fantastisk!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper at frostnettene slipper taket snart, kan ikke huske å ha sett så mye svartsvidd bladverk før, ser ut til å bli en fin dag i dag :)

   Slett
 7. Ungarnsk tandrod kender jeg ikke, men jeg blev helt betaget af den, da jeg så dit billede. Jeg prøvede at google den og kunne se, at det er en fin lille forårsstaude. Jeg tror ikke, den er så kendt i Danmark. Visner din plante ned efter afblomstring?
  Den blå lungeurt er også yndig.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjente heller ikke til denne planten da jeg fikk den for et par år siden. Ja, den visner helt ned etter blomstring. :)

   Slett
 8. Så masse fint som blomstrer hos deg!
  Ja, en kald og hustrig vår så langt, men nå har vi en forsmak på varmere tider:)
  Ønsker deg fine vårdager:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært noen fine dager i det siste, og har faktisk fått gjort litt i hagen også :)

   Slett
 9. Vacker vårblomning i din trädgård. Puschkinia har haft allra störst och tätt packade blomställningar när några lökar frösådde sig i gruset över markduken så magert säkert. Men sätt de i utkanten för de börjar dela sig och fröså sig nåt kopiöst. Jag kommer ha dem kvar men flytta dem till utkanterna under buskar och annat. Den vita formen är också väldigt fin.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres veldig spennende ut, jeg elsker jo planter som sprer seg, spesielt så lenge de holder en viss høyde. Vårkjærminne for eksempel blir for høye som bunndekker, men jeg klarer ikke å bestemme meg for om jeg skal fjerne dem fra bedet helt, eller om jeg skal ta bort alt som blir under 30 cm. :D

   Slett