søndag 1. november 2020

Nye bed på overtid

 Da sesongen egentlig skulle være over begynte jeg på nye bed, to utvidelser og et helt nytt, i går fikk jeg til og med lagt noen løk i. 

Med nye bed fikk jeg en unnskyldning til å gå på salg på hagesenteret. Denne måtte bli med meg hjem, jeg håper den skal klare å overvintre, men det avhenger kanskje av hvordan vinteren blir. Det er en steinrose, Cistus Silver Pink. Veldig lite info å finne om den på nettet, men ble sittende å se på Monty Don, i Italia tror jeg det var, og han snakket om noe han kalte Cistrose, litt usikker på om det er helt det sammen, men da er det kanskje litt håp?

Her er det nye bedet, jeg har plantet litt forskjellig her, hovedmålsettingen var en Klematis som skulle klatre i plommetreet, og nå har jeg plantet en klatrerose også, Climbing Iceberg. Det største problemet foreløpig er at jeg ikke har klart å ta livet av plommetreet (som er sykt), men nå har Hald hakket litt mer rundt stammen så får vi se. 

Dette bildet er tatt fra bakerst i bedet helt i starten. De to bedene som er utvidet skimtes i bakgrunnen. 

Valpen Oscar insisterer både på å være med å spa og å vanne. 

Bunndekkeren Tommelise hadde jeg altfor mørkt før, men den har nå blitt flyttet fram i lyset, og kvitterer med å blomstre etter flytting. 

I går fikk jeg også kjøpt litt flere blomsterløk, blant annet tulipaner og narscisser som skal plantes her i det utvidete bedet innenfor espalieret. De svarte lekre plastsekkene i bakgrunnen inneholder all jorden som måtte fjernes, forhåpentlig kan jeg bruke det i krukker allerede til våren.

Videoen er av min lille hjelper, Oscar, som er veldig opptatt av spaden, ha en fortsatt fin søndag, og en fin ny høstuke.  

20 kommentarer:

 1. Hei Ingeborg.
  Ikke dårlig å utvide bed nå:-)
  Her er det så søkk vått at det å grave i jorda nå er lite fristende, og det fortsetter jo bare å pøse ned, så det blir nok ikke noe ny løk i år.
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Var søkkvåt jord her også, gikk rundt med kladder under skoene i dagevis, så ikke ideelt :D

   Slett
 2. Hei Ingeborg!
  Å lage bed er noe av mest spennende jag gjør i hagen. I høst har jeg tilført en del jord for å lage endringer i noen bed. Det er så morsomt å plante nytt. Krysser fingrene for den nyinnkjøpte rosa. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 3. Alltid lika kul att kika in till dig och inspireras...vilken söt hjälpreda du har :)
  Kram från Titti

  SvarSlett
 4. Der sker stadig en hel del i din have! Nye bede og nye hjælpere. Det ser rigtig hyggeligt ud!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mange måter å få et nytt bed på, som at et sted er krøkkete å komme til med plenklipperen for eksempel, det er i hvert fall den unnskyldningen jeg bruker nå :)

   Slett
 5. Så søt valpen er. Godt at du har god hjelp i hagen. Å lage nye bed er så gøy. Fint at rosen likte flyttingen.
  Ha en fin ny uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gruet meg litt til all jorden som skulle spas bort, men fikk litt hjelp til å fjerne fra litt andre enn Oscar også, ellers hadde jeg vel holdt på ennå :)

   Slett
 6. Hej Ingeborg!
  Alltid trevligt att få mera yta till att plantera växter. Du har en fin hjälp i trädgården.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det, og så var jeg så godt i gang at jeg hadde ikke lyst til å vente til våren :)

   Slett
 7. Søt liten hvalp som hjelper til med graving i hagen. Imponerende å lage nytt bed i november.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig koselig å ha Oscar på besøk, selv om det kanskje ikke er så effektivt :)

   Slett
 8. Ja, da så! Alltid en god unskyldning for et nytt bed :) Vet ikke om klimaendringene er kommet så langt at man kan satse på middelhavsplanter, men... Artig med "hjelp" av valp, men kanskje ikke så effektivt :)
  Ha en fin dag!
  /Irene

  SvarSlett
  Svar
  1. Overhode ikke effektiv hjelp fra en valp nei :D Jeg har sjekket med hagesenteret og Cistus Silver Pink tåler minus 5-10, allikevel litt på grensen selv her, får se hva jeg gjør :)

   Slett
 9. Hei Ingeborg

  Helt enig. Høsten er en rigtig god tid til at lave nye bed, det er ikke for varmt, og de nye planter når lige at etablere sig.
  Spændende med din nye Cistus Silver Pink, her er super-dræn vigtigt, men det ved du jo nok;)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt av problemet her er jo at det regner mye gjennom hele vinteren, i tillegg til at det kan være barfrost. Jeg tror det skal være ganske god drenering der den står, men en vet jo aldri, får håpe det går :)

   Slett
 10. Så ble det googling igjen.
  Cistus Silver Pink ble jeg selvfølgelig nysgjerrig på ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den ser utrolig fin ut, og jeg håper jo at det skal gå. Har lurt litt på om jeg skal ta den ned i kjelleren, eller kanskje heller ha den i en krukke enn bed. Jeg har jo et oliventre så klarte seg fint i vinter som var, men det kan ha vært flaks :D

   Slett