mandag 16. november 2020

Fortsatt blomstring i november

 Fortsatt er høsten mild, og både stauder, sommerblomster og busker er i en slags blomstringsmodus, men en merker jo at det er høst. Her kommer en liten oppdatering fra Haugesund. 

Jeg flyttet denne storkenebben til det nye bedet, den datt selvsagt helt sammen og jeg trodde ikke at jeg skulle få se mer til den i år, men plutselig spratt den tilbake. Jeg tror det er Rozanne, men er ikke helt sikker, den er flyttet litt rundt. Både Philip Vapelle og flere av de andre storkenebbene blomstrer også. 

Kjempealanten som står i skygge blomstrer senere enn de andre, bildet er tatt for et par uker siden, nå er det bare en av blomstene som fortsatt blomstrer. Den grønne bak er en fugleredegrad, og det fine taket tilhører naboens garasje. 

Denne hortensiaen får ikke så mye sol, hver gang jeg går forbi har jeg gledet meg over disse to blomstene, det virker som flere måneder. Sist helg ble den nærmeste kuttet av for å komme inn i en vase, den andre savnet kompisen så sterkt at den datt helt sammen. 

Syrinhortensiaen som dukker opp mellom to rododendronbusker liker seg ikke så godt her, den blomstrer fortsatt fint, men blomstene er små, enda mindre enn de gir inntrykk av å være på bildet. Til våren tror jeg at jeg vil flytte den. 

Kjøpte denne som heter Bærtorvmyrt (pernettya mucronata) i begynnelsen av oktober, den skal bli en 80 cm høy vintergrønn busk, og det gleder jeg meg til å se, foreløpig er den liten. Bærene har vært med helt til nå, men i helgen så jeg at de var forsvunnet. Uansett en fin liten fargeklatt om høsten, herdig til H3. 

De oransje tagetesene har vært utrolige flotte i år, men nå er de historie, selv denne som har blomstret helt til i det siste. Noen av de små gule henger fortsatt litt med. 

Et bed som er spadd opp og forandret, mesteparten er flyttet til andre steder, nå skal gjerdet snart skiftes, men disse røde blodslireknene blomstrer fortsatt. 

Denne mauretanske kattosten sin kanskje siste blomst for sesongen ble plukket inn i buketten i helgen.

Sakalinabeinveden har "blomstret" fantastisk i år, hele det lille treet har vært overfylt med røde bær og oransje frø, men nå er bladene borte og bare noen få bær henger igjen uten frø, så dette blir et mimrebilde fra noen uker tilbake. 

Fuksiaen fikk først komme ut i solen, og så inn i utestuen, snart går vel turen ned i kjelleren, men prestekragene, de blomstrer som om det fortsatt er midtsommers. 

Klokkebuskens andre blomstring kan selvsagt ikke sammenlignes med den første, men litt blomster har det vært helt til nå. 

Og så er det denne da, en slags Perikum eller Johannesurt som jeg ikke kjenner opphavet til. Fin har den vært lenge, og den blomstrer fortsatt. 

Denne rosen har ikke blomstret siden jeg kjøpte den for flere år siden, Rosa Hugonis. Det står at den tåler skygge, men her blir det nok for mye skygge, selv om det er sol hele ettermiddagen om sommeren. Skal se om jeg får flyttet den til våren, og bladverket er i hvert fall dekorativt. 

Jeg kjøpte en ny brunstorkenebb for noen uker siden, er ikke bladverket fantastisk? Jeg har fra før av også, men den liker seg ikke der den står, håper denne blir bedre. 

Det er fortsatt nok dufterblomster igjen til å kunne plukkes inn, men det er merkbart at blomstene står kortere inne så sent på året, og de dufter ikke like mye heller. De har uansett levert fantastisk i år. 

Ha en ny fin høstuke :)

18 kommentarer:

 1. Det er imponerende hva du har i blomst. Dufterteblomster skal jeg ha til neste år.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal jeg også. Har funnet ut at klatrestativet er viktig, selv om jeg ikke plantet så veldig mange planter så ble de utrolig store, og topptunge. En del raste ned i en storm, jeg hadde nok ikke festet dem skikkelig, klarte ikke å få dem opp igjen, men heldigvis var det mange igjen. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg!
  Så utrolig mye som blomstrer hos deg enda. Erteblomstene mine er døde for lenge siden.
  Måtte le godt av kommentaren din om rullesteinselva du kjører forbi. Skjønner deg godt.
  Ha en fin kveld,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi har alle våre ting, blir veldig fint hos deg da med steingulvet. :)

   Slett
 3. I dette innlegget er det flere nye planter for meg, og spesielt storkenebb med sånt bladverk er nå notert. Så fin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Brunstorkenebben heter Geranium Phaeum Samobar. :)

   Slett
 4. Ja, Geranium Phaeum skal du nok få glæde af! Her breder den sig ved frø og dukker op alle vegne både i sol og skygge, men bladene varierer en del i farve og mønster.
  Rosa Hugonis kender jeg som en klatrerose, og som én der blomstrer overdådigt og tidligt på sæsonen, når den først kommer op i lyset. Den er så fin i bladværket.
  Det er et flot opsamlings-heat du har taget rundt i haven, og imponerende som det blomstrer endnu. Tænk, snart er det jul...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Buskrose står det på lappen, men det står ikke hvor høy den blir, noen roser har jo litt forskjellige betegnelser. Kanskje jeg skal se om den vil klatre :)

   Slett
 5. Hej Ingeborg!
  Det var en hel del som blommar hos dig. Brunnävan har ett vackert bladverk. Hos mig sprider den sig ganska villigt. Malvan är riktigt fin. Får gå ut och se om jag hittar något som blommar fortfarande.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg til flere brunstorkenebb etter hvert, jeg er jo litt storkenebbgal. :)

   Slett
 6. Hei!
  Det er helt fantastisk. Noen av bildene ser ut som sommerbilder. Her har frosten satt en stopper for en del blomster.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har jo gjerne blomstring lenge her, men i år er det nok mer enn vanlig, til tross for mye regn og vind i det siste. Ja, noen av bildene ser faktisk ut som det er mer sommer, vi hadde et par netter med et hint av frost for et par måneder siden, men det var ikke nok til å ta livet av plantene :)

   Slett
 7. Den er prikk lik min 'Rozanne', men det finnes jo flere lignende. Brunstorkenebb prøver å ta over hagen her, så den trives, gitt.
  Ha en fin uke!
  /Irene

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror det må være Rozanne, jeg har en som ligner fra et planteloppemarked, men blomstringen der er over. Får studere dem til sommeren :)

   Slett
 8. Hei Ingeborg

  Rosa xanthina var hugonis er jo en rose der vokser vildt i Kina - specielt på områder dr er blevet skovet kommer den gerne, det er vist en myte at den er glad for skygge...?
  Lækre billeder du viser fra efterårshaven!

  HA en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Et eller annet er det i hvert fall som gjør at den ikke blomstrer her, kanskje er skyggen for kald, men bladene er jo så fine i seg selv :)

   Slett
 9. Hei Ingeborg! Imponerende at du har så mye som fortsatt blomstrer! Skulle ikke tro at vi bor i samme land :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Og enda så gjør jo vi det, på en måte :) men det har jo også mye å gjøre med hvilke planter en har, og kanskje har jeg mange som naturlig blomstrer sent :)

   Slett