tirsdag 8. oktober 2019

Vinterforberedelser georginer og agapantus

Plutselig en dag var den største krukken med Agapantus sprengt, tegnet på nødvendig omplanting. Da ble det ompotting i høst og ikke til våren. Georginene (dahlia) må også forberedes på innelivet, og i år må jeg være flinkere til å merke.

Det sies at Afrikansk lilje (agapanthus) ikke skal pottes om før krukker sprekker. Her gir den tydelig beskjed. 

Normalt sett ville jeg ha pottet om på våren, men her går det ikke å vente. Fordelen med å potte om på høsten er at planten får mer kraft til å blomstre. Agapantus vil ha gjødsel om høsten. 

Den er jo flott da. Det var helt umulig å få av potten uten å knuse den, jeg måtte knuse en hel potte på en litt mindre også for å få den ut. 
Fascinerende syns jeg. Den har altså blomstret som aldri før i sommer uten jord, antageligvis et skrik om hjelp. 

Tre krukker ble til fem. Vet ikke helt hvor fornøyd de er, for de liker jo å bo trangt, men sånn må det bli. De har fått 50/50 gammel jord og kukompost. Jeg tar bort blomsterstenglene nå, og så får de stå ute til det blir frost, først da blir de tatt inn i kjelleren. De får kanskje en liten slurk vann en eller to ganger iløpet av vinteren. Nå har de fått lette aluminiumspotter også, blir enklere å bære rundt, og vanskeligere å sprenge. 

En annen forvokst plante i sommer har vært den røde, gamle georginen, som jeg plantet i drivhusbedet. Nå er de oppe. I og med at jeg ikke vil ha dem i drivhuset, og at de ikke blomstrer i krukker, og at jeg ikke kan ha dem i bed ute pga snegler, så tar jeg dem med på planteloppemarkedet til Haugesund hagelag til våren. Det kan jo være noen som faktisk ikke har snegler som kan overta dem. 

De får ligge i drivhuset og tørke litt før jeg tar dem inn. Jeg tar ikke av mer jord enn dette. 

Når georginene ble tatt opp kom drueplanten jeg plantet tidligere i sommer fram, hadde nesten glemt den. Det er en Zilga, og jeg håper den skal trives her inne. 

Har sagt at jeg aldri skal ha georginer i drivhuset mer, men i neste øyeblikk hadde jeg plantet flere her gitt. Men bare midlertidig. Jeg trengte krukkene til agapantusen, og de hadde så mange knopper at jeg ikke hadde lyst til å kaste dem. Så vil tiden vise om det er mulig å presse fram en siste blomstring her ute før de må inn for vinteren.

Jeg har vært veldig aktiv i hagen i det siste, plantet mye nytt også, men mer om det siden. Ha en fortsatt fin uke, så lenge. 

8 kommentarer:

 1. Kjære vene for noen røtter! De er jo så fine, men jeg sliter med å få de til å blomstre igjen. De blir også for tunge for meg å slepe inn om høsten. Jeg har en stor, og den veier et tonn minst...
  Smart å ha de i lettere potter, og du får nok en flott blomstring etterhvert.
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror lette potter er tingen. Evt ha dem i plastpotter som en setter oppi terrakotta eller noe. Håper jeg ikke må vente for lenge på ny blomstring. :)

   Slett
 2. Hei Ingeborg

  Sikken nogen imponerende rødder, kan godt forstå du delte dem op!
  Zilga ser ud til virkelig at trives - efter hvad jeg husker, kunne den måske klare sig på friland, det skulle fungere i mellem-Sverige.

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har jeg hørt også, at den kan klare seg på friland, så jeg håper at det skal gå bra i drivhuset. Det er så vanskelig å beregne vanning syns jeg, vet jo ikke om røttene har rukket å strekke seg skikkelig ned i jorden i løpet av en sesong :)

   Slett
 3. Hei Ingeborg.
  For noen røtter. Hvordan klarte du å få de fra hverandre? Agapanthus er en av mine favoritter.
  Ha det godt.
  hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gikk fint å dele dem med en spiss spade, men det var ikke så enkelt å "sikte rett", så det ble litt forskjell i størrelsen, men regner med at det går seg til :)

   Slett
 4. Hej Ingeborg!
  Det var rejält med rötter. Lyckades övervintra min Agapanthus, men den har inte blommat i år. Skall försöka övervintra den en gång till, så får vi se om den vill blomma. Dahliorna är inpaketerade och på sitt vinterförvar. Tar inte heller bort all jord, och de har klarat sig bra.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper agapantusen din blomstrer til neste år :)

   Slett