onsdag 30. oktober 2019

Spiselig høst

Endelig har jeg fått luket og ordnet i kjøkkenhagen/pallekarmene. For et griseri!

Kjøkkenhagen består av fire pallekarmer, i år har de vært helt overvokste, hovedsakelig på grunn av en utrolig villig Ruccula. Endelig fikk jeg tid til å rydde og luke.  

Jord klistrer seg både til spade og hansker på denne tiden av året. Molden er bløt som hundebæsj. 

Alt filtrer seg i hverandre, luftløk, hagesyre, bronsefennikel. Etter luking og rydding her fant jeg faktisk noen gulrøtter som var helt råtne, visste jo at jeg hadde sådd noen, men fant dem aldri igjen - før nå. 

Hagesyren, som jeg har hatt i noen år, sprer seg mye med frø om den får blomstre, og når alt er et virrvarr så er det ikke alltid lett å se blomstene. Nå blir det i hvert fall mange hagesyreplanter å dele på planteloppemarkedet i hagelaget til våren. Her står de klar. Jeg bruker forresten hagesyre mer som et krydder i salater. 

Utenfor en av pallekarmene vokser en tue med markjordbær, de gir bær hele sommeren, og er i gang igjen. 

Mye jobb, men deilig er det. 

I forgrunnen den kinesiske gressløken som jeg plantet i sommer. Den har hvitløksmak, tåler full sol, blir 30 cm høy og får hvite blomster. Så langt har den ikke kommet her, men kanskje til neste år. I bakgrunnen luftløk, som er perfekt for høsting nå på denne tiden.  

Forrige helg fikk jeg høstet rucculaen, som i år har vært helt fantastisk nesten uten et eneste "møllbitt". Jeg plukker av fine blad, skyller og legger i plastpose i kjøleskapet, der holder de ganske lenge. Nå blir det vel pesto av resten, tenker jeg. 

På denne tiden begynner bladene å bli gule, men jeg må si at det var veldig mye som kunne brukes i år. Denne rucculaen er en staudevariant som kalles sandsennep, og jeg har hatt den i mange år. 

Her er rødkålhodet, som jeg har vist bilde av tidligere der det stod i pallekarmen, kokken i huset påstår at bak gnafsingen var det fin kål som kan bli middagsgrønnsak en dag. Jeg plantet vel fire småplanter, men bare dette ene fikk en noenlunde størrelse på hodet. Dekorative er de uansett. Knollsellerien som jeg også plantet ble det ingenting av, den ble nok satt helt i skyggen av rucculaen. 

I urtebedet på terrassen har salvien vært fantastisk i år. I disse dager går jeg ut og henter blader til salviete hver morgen. Bak skimtes vintersar. 

I urtebedet har jeg også plantet denne nye, Stuehvitløk (tulbaghia violacea), den skal ha full sol, blir 45 cm høy og kan brukes som urt til f eks fisk, kalv, lam, salatdressing, kryddersmør eller som et grønt dryss står det på vaskeseddelen. 

Tidligere i høst kjøpte jeg en sitrontimian (thymus citriodorus Bertram Anderson), som jeg hadde glemt å plante. Timian liker seg jo best i grunn jord, så den ble plantet her mellom hellene etter at jeg dro opp en stor tue med gress. Den skal bare bli ti centimeter høy, men det er mulig jeg må finne en litt bedre egnet plass til våren. Det står at den ikke er spiselig på vaskelappen, er ikke det litt rart for en timian?

Til tross for at vi våknet til rim i går føler jeg at det fortsatt er litt hage igjen før vinteren, men kanskje ikke luking, til det er det for vått her i hvert fall. Ha en fortsatt fin uke. 

16 kommentarer:

 1. Så mye spiselig du har, og det må jo være gøy når er liker å dyrke mat og ikke minst bruke av det. Så flott den stuehvitløken er.
  Ha en fortsatt fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker aller best å dyrke flerårige urter og grønnsaker, men blir fristet til ettåringer også, selv om det ikke alltid blir like vellykket :)

   Slett
 2. Hei!
  Det er himla morsomt å dyrke mat. Morsomt å se hvor mye forskjellig du har. Hagesyre har hatt, men har kvittet meg med den. Den dukket opp overalt.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er litt uregjerlig den hagesyren, men fin da, jeg må bli flinkere til å plukke bort blomstene :)

   Slett
 3. Så godt å bli ferdig før høsten, litt trist også men mest godt. Hvilken fin kål du dyrket frem :)

  SvarSlett
 4. Hei Ingeborg

  Alletiders med egne grøntsager - Det smager nu godt:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å kunne stikke ut i hagen og hente inn smaker :)

   Slett
 5. Hej Ingeborg!
  Det växer fint i dina odlingar. Så gott att kunna plocka in egna grönsaker.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
 6. Hei Ingeborg.
  Deilig med egne grønnsaker og så smaker de så godt.
  Tenk å ha markjordbær på denne tiden.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 7. Det var en bra jobb du har gjort i pallekarmene dine, på tross av vått vær. Sitrontimian har jeg i verandakassen og den er spiselig, men bare 1 cm høy.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, syns det var litt rart at den var merket som ikke spiselig. Det vanlige timianen min med rosa blomster er sikkert bare centimeteren høy, så den kan vokse mellom hellene. :)

   Slett
 8. Så kjekt å finne denne bloggen! Artig å lese.Blei rett og slett glad av den. Fann ikkje ut kor eg kunne abonnere..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, så kjekt at du likte bloggen min. Ser det står noe om å abonnere nederst på siden, men har ikke prøvd selv. Hvis du følger Fru Halds hage på facebook så legger jeg ut der også. :)

   Slett